HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Ragnhild Haga var den som til slutt kunne juble høyest etter kvinnenes historiske femmil i Holmenkollen søndag formiddag.

Hun spurtet inn til seier da hun dukket opp litt fra intet helt på slutten av oppløpet. Astrid Øyre Slind ble nummer to, mens Jessie Diggins tok tredjeplassen på kvinnenes første femmil i verdenscupen noensinne.

Men det var ingen av de tre nevnte løperne Justyna Kowalczyk lot seg imponere mest over. Det var kvinnen som gikk inn til sjetteplass, og gjennom store deler av løpet gikk i front og dro på de andre løperne.

Les også: Røper skjult drama i Holmenkollen: – Det skjedde med hele kroppen min

– Et eventyr

Margrethe Bergane var altså løperen Kowalczyk bet seg merke i. Hun gikk offensivt ut, og det tok ikke mange kilometer før hun var i fronten av feltet og til og med gikk så fort at hun fikk en liten luke til konkurrentene.

– Det hun gjør på 50 km i Oslo er et eventyr, skrev den tidligere polske skistjernen på Twitter.

Også Therese Johaug ble imponert over rekruttlandslagsløper Bergane sin offensive gåing.

– Det er utrolig kult. Margrethe Bergane er offensiv og hun har lyst til å ha høy fart fra start. Det hyller jeg. Det er fantastiske bilder i mine øyner, sa hun på NRKs sending.

21-åringen holdt stand gjennom hele femmila, og var kanskje den som preget løpet i størst grad. Flere ganger fikk hun en liten luke til de andre løperne hun kjempet om seieren med.

Til slutt ble det altså sjetteplass, ettersom de litt mer erfarne løperne hadde en bedre avslutning enn henne. Men Kowalczyk er sikker på at Bergane kommer til å bli Norges nye skijuvel.

– Noen år til med jobbing, skaffe seg litt erfaring og taktiske synspunkter, så kommer hun til å slå alle sammen, skrev Kowalczyk videre.

Les også: Kom med kontant svar på NRK. Nå vil Johaug ha endring i Holmenkollen

– Veldig kult

Bergane synes selv det er utrolig gøy at to av de største legendene innen langrennssporten lot seg imponere.

– Det er veldig kult. Det er gøy at folk ser man er offensiv og at det blir satt pris på, sier hun ydmykt til Nettavisen.

Den offensive gåingen forklarer hun følgende måte:

– Jeg synes ikke det gikk sånn kjempefort og jeg vet at styrken min er å gå litt jevnt hardt over tid. Da tenkte jeg at når ingen andre ville dra litt ordentlig, så kunne jeg gjøre det.

– Hva tenkte du da du fikk luke til de andre?

– Jeg skjønte det ble vanskelig å holde den luka. Man blir fort tatt igjen, så jeg fortsatte bare å gå jevnt og håpet at noen kanskje ville slippe etter hvert, sier hun.

Les også: Innrømmer at han løy i NRK-intervju: – Noen hemmeligheter må man ha

– Jeg hadde ikke turt det

En av de som fikk kjenne på Bergane sin offensivitet i søndagens femmil var verdenscupleder Tiril Udnes Weng.

– Hun satte fart ja, fra start av! Det er imponerende. Hun er offensiv og er ikke redd for å bruke krefter. Det er gøy å se. Jeg hadde ikke turt å gjøre det hun gjorde, sier hun til Nettavisen.

Les også: Fyrer løs mot utlendingene: – Bare tull

– Hva tenkte du da hun dro opp tempoet på førsterunden der?

– Hun har jo vært ganske offensiv i renn tidligere i år og tatt litt føringer, og at hun skulle gjøre det på førsterunden er ikke så overraskende, men at hun fortsetter å holde koken i fem runder til er rått, sier Udnes Weng.

Bergane har også fått prøvd seg en del i verdenscupen tidligere denne sesongen, og fikk blant annet gå Tour de ski på nyåret.

Der ble hun nummer 26 sammenlagt, og hun viste seg fram på den avsluttende etappen opp alpinbakken med en 8. plass der. Men søndagens sjetteplass var karrierebeste for Konnerud-jenta.