*Nettavisen* Sport.

Kowalczyk smadret Bjørgen

Foto: Lise Åserud/Scanpix

Den polske jenta var sterkest opp monsterbakken.

08.01.12 15:55

Justyna Kowalczyk var sterkest i den avsluttende motbakken i Tour de Ski og gikk inn til sin tredje strake sammenlagtseier.

Marit Bjørgen gikk inn i bakken sammen med den polske jenta, men maktet ikke følge tempoet i de bratteste hengene.

I mål var den norske langrennsdronningen 28,2 sekunder bak Kowalczyk.

- Det var jevnt, men i dag var hun hakket sterkere enn meg. Da er jeg kjempe fornøyd med andreplass, forteller Bjørgen til NRK.

- Jeg tok inn sekundenen jeg lå bak og så gikk det rolig inn i bakken. Når hun (Kowalczyk) økte farten merket jeg at jeg ikke klarte å holde ryggen hennes lenger. Det gjelder å prøve å mobilisere, men hun var sterkest i dag. Jeg må tåle å bli slått, sier Bjørgen.

- Jeg var forberdt på at det kom til å bli tøft og at det kom til å bli avgjort i bakken og det ble det jo, avslutter Bjørgen.

Johaug raskest opp bakken
Som i fjor var Therese Johaug raskest opp den avsluttende motbakkeetappen.

- Det var en annen kropp å gå med i dag. Jeg kjente at det var trøkk i beina og skiene i dag, forteller Johaug til NRK.

- Det var bare å mobilisere og det eneste målet i dag var å berge tredjeplassen, fortsetter hun.

Selv om jenta fra Dalsbygda hadde som mål om å få en bedre sammenlagtplassering før touren var hun godt fornøyd med sin egen gjennomføring.

- Totalt og alt i alt er jeg kjempefornøyd med Tour de Ski, sier Johaug.

Hentet forspranget til Kowalczyk
Marit Bjørgen startet elleve sekunder bak ledende Justyna Kowalczyk på søndagens siste og avgjørende etappe i Tour de Ski.

Rognes-løperen tok raskt inn forspranget og de to dannet en duo på vei bort fra langrennsstadion i Val di Fiemme til selve motbakken i Alpe Cermis.

Verken Bjørgen eller Kowalczyk satte stor fart inn i bakken, men med over fire og et halvt minutt ned til Johaug i inngangen til motbakken trengte de ikke tenke på noen andre en dem selv.

Rykket i første bratte motbakke
Etter å ha gått kontrollert inn i bakken økte den polske jenta takten i den første virkelig bratte kneika og fikk fort luke til Bjørgen.

Avstanden fortsatte å øke oppover i fjellsiden og Bjørgen slet med å få flyt på skiene i de bratteste hengene.

Den norske langrennsdronningen maktet ikke å svare å måtte se sin argeste konkurrent passere målstreken på toppen av bakken foran seg.

Fantastisk laginnsats
Selv om sesongens hovedmål med norsk sammenlagtseier i Tour de Ski ble oppfylt var det veldig god laginnsats av de norske jentene.

Etter den polske seiersjenta fulgte Bjørgen og Johaug, mens Marthe Kristoffersen avanserte forbi svenske Charlotte Kalla og ble nummer fem, bak finske Krista Lahteenmaki. Astrid Urenholdt Jacobsen ble nummer ni.

- Det er en vanvittig god laginnsats. Fire jenter topp ni er helt fantastisk, smiler Johaug.

Nettavisen fulgte etappen LIVE:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.