Den polske langrennsstjernen Justyna Kowalczyk (36) gjorde comeback under VM i Seefeld, men maktet ikke å nå opp til gammel storhet. I etterkant av mesterskapet, som blant annet har måttet tåle oppmerksomhet for en dopingrazzia hvor fem utøvere ble tatt for bloddoping, kommer den polske kvinnen med oppsiktsvekkende uttalelser.

Ifølge svenske Expressen, vil Kowalczyk nemlig ha all medisinering i forbindelse med langrenn bort. Det innebærer også at astmamedisin, som både Marit Bjørgen, Kristä Pärmakoski og Martin Johnsrud Sundby har benyttet seg av, blir gjort ulovlig.

– Jeg anser at dersom du må ta sterke medisiner mot en sykdom for å kunne utøve en idrett, så innebærer det at din kropp ikke er skapt for å bedrive den idretten med. Da kan du gjøre noe annet med livet ditt, og se idretten som en hobby, sier 36-åringen.

Kowalczyk har flere ganger uttalt seg negativt rundt astmamedisin, og har også vært krass mot både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug etter deres dopingdommer.

Ble tatt selv

Den polske kvinnen ble selv utestengt for doping i 2005 for å ha brukt stoffet deksametason i forbindelse med konkurranse. Dette var lovlig utenfor konkurranse, men ikke mens man konkurrerte. Hun fikk en to år lang utestengelse, som senere ble redusert til 11 måneder ettersom det ikke skal ha vært prestasjonsfremmende.

Middelet ble brukt for å dempe smerten i en vond akilles, og langrennskvinnen mener hun ikke visste at det var ulovlig.

Kowalczyk sier at hun følte seg urettferdig dømt den gang, og at hun derfor ønsker alle slike medisiner ulovliggjort.

- Jeg opplevde de verste månedene i livet mitt da, og det er min straff. Etter det anser jeg at det riktige burde være at det ikke finnes unntak over hodet fra listen over ulovlige preparater. Vi har ikke råd til å være likegyldige på dette temaet, mener 36-åringen.

Dopingrazzia

Under VM i Seefeld ble fem utøvere tatt for bloddoping etter en politirazzia. De fem er Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland, Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan og østerrikerne Max Hauke og Dominik Baldauf.

De var alle tilknyttet den tyske dopinglegen Mark Schmidt. Tyskeren skal ha over 60 idrettsutøvere på klientlisten, og han skal nå visstnok ha bestemt seg for å samarbeide med politiet, etter å ha blitt arrestert i forbindelse med VM-razziaen.

Under razziaen i tyske Erfurt, der Schmidt har tilholdssted, skal politiet ha funnet over 40 blodposer. Schmidt skal ha jobbet med utøvere i flere idrettsgrener, inkludert både fotball og håndball.Tyskeren skal ha over 60 idrettsutøvere på klientlisten, og han skal nå visstnok ha bestemt seg for å samarbeide med politiet, etter å ha blitt arrestert i forbindelse med VM-razziaen.

Under razziaen i tyske Erfurt, der Schmidt har tilholdssted, skal politiet ha funnet over 40 blodposer. Schmidt skal ha jobbet med utøvere i flere idrettsgrener, inkludert både fotball og håndball.