Simen Hegstad Krüger var med til det hele skulle avgjøres.
Han, Bolsjunov og Ivan Jakimusjkin duellerte om gullet på den siste kilometeren.
Bolsjunov vant den kampen med klar margin. Jakimusjkin gikk ifra Krüger i sølvkampen. Men sistnevnte tok altså bronsemedalje, noe få hadde sett for seg da han ble koronasmittet før OL.
– Fra covid til bronse. En unik prestasjon. Enormt gjort av Simen Hegstad Krüger, sa Jann Post på NRKs radiosending.
Selv var det en svært stolt medaljevinner som ble intervjuet av Discovery etterpå.
– Det her var stort. Dette føles som en seier i dag. Det å i det hele tatt få muligheten til å stille til start, var en liten seier. Da er egentlig dette en bonus. Jeg tror jeg fikk ut alt jeg var god for i dag, sa han.
Gullet var Bolsjunovs tredje i mesterskapet. Han har også et sølv og en bronse.
Smittet
Krüger ble av flere sett på som Norges beste medaljehåp på distanseøvelsene før lekene. Lørdagens renn var hans første i årets OL, etter at han ble erklært smittefri og ankom Kina for en drøy uke siden.
Etter bronsen ble han hyllet av eksperter, lagkamerater og fans.
Sjur Røthe endte til slutt som nummer fem.
Det var også store forventninger til Hans Christer Holund. Han brakk staven da det var gått litt over halvveis. Dermed klarte han aldri å komme seg med i avslutningen, etter at han først hadde mistet kontakt med feltet. Til slutt ble det 13. plass for ham.
Johannes Høsflot Klæbo ble kjørt av relativt tidlig og brøt rennet. I pressesonen etterpå avslørte han at han har slitt med magetrøbbel det siste døgnet.
– Jeg sov ikke i det hele tatt i natt. Jeg var mer på do enn jeg sov. Jeg vet ikke hva det skyldes.
LES OGSÅ: Karlsson åpner opp om OL-marerittet: - Jeg kjente meg tom og maktesløs
Værtrøbbel og utskjelt valg
Det ble en svært annerledes femmil. Kulde og kraftig vind i OL-byen Zhangjiakou førte til at Det internasjonale skiforbundet (FIS) bestemte seg for å utsette rennstart med en time.
De kortet også ned distansen. Det ble ikke gått 50 kilometer, men 28.
Det hele vakte reaksjoner i langrennsverdenen.
- FIS har akkurat kortet ned OL-femmila til 28 kilometer på grunn av at det er litt kaldt og det blåser. Jeg kan ikke se at det vil gjøre det varmere eller mindre vindfullt. For en jævla vits, skrev den britiske løperen Andrew Musgrave på Twitter da beslutningen var klar.
Også Petter Northug stusset over at den tradisjonsrike øvelsen ble kortet ned.
– Fullt mulig å gå 28 km, men ikke 50 km?! Avlys eller utsett. Ingen utøver vil vinne en olympisk 50 km som er kortet ned til 28, skrev han på Twitter.
Også TV 2s ekspert Petter Skinstad reagerte:
Klæbo måtte slippe
Det gikk rolig for seg de første kilometerene. Om det var av respekt for forholdene eller taktiske årsaker, var usikkert.
Holund, Krüger og Klæbo lå godt plassert i front. I feltet bak dem var det svært tett i oppoverbakkene.
Tempoet endret seg noe etter hvert. Det gikk mer i rykk og napp. Men ingen gjorde alvor av noen trusler om å stikke fra feltet.
Så satte Maurice Manificat opp farten for alvor. Feltet delte seg i to. De norske fulgte på halen av den første gruppen, men Klæbo og Holund måtte faktisk gi noen meter.
– Jeg er litt overrasket over dette. Jeg stusser spesielt over at Holund driver og surrer bak der, sa ekspert Torgeir Bjørn på NRKs sending.
Like etterpå tapte de to enda mer opp til resten. Klæbo hadde ikke dagen. Men at Holund slapp, overrasket flere.
– Det er en sensasjon at han sliter allerede nå, så Post.
Stavbrekk og thrilleravslutning
Holund fikk imidlertid tettet noe av luken. Både han og Krüger gikk inn for å bytte ski, som de eneste av toppløperne.
Klæbo var kjørt av. Han brøt noen kilometer senere.
Krüger kom seg opp til feltet. Holund jobbet bak for å klare det samme, men så viste TV-bildene plutselig at han kjørte med én stav. Han tapte masse tid før noen langs løypen fikk gitt ham en ny.
8,5 km gjensto. Røthe og Krüger satt greit i den første gruppen. De virket å være Norges to medaljehåp nå. Sistnevnte satte fart i front, men russerne lå tett på ham.
Det nærmet seg en avslutning. Det så ut til å stå mellom åtte mann: Aleksandr Bolsjunov, Ivan Jakimusjkin, Artem Maltsev, Clement Parisse, Scott Patterson, Denis Spitsov og ikke minst Røthe og Krüger.
Til slutt var Bolsjunov lei av å vente. Han rykket ifra. Jakimusjkin og Krüger holdt følge, men Bolsjunov var suveren. På oppløpet var Jakimusjkin litt sterkere enn Norges håp.
Dermed ble det dobbelt russisk - og norsk bronse.
LEST DENNE? Russlands visestatsminister slår hardt tilbake mot IOC-presidenten: - Upassende og feil