VALLE (Nettavisen): Mandag kveld samlet medlemmene i Vålerenga seg til klubbens årsmøte. Et bakteppe med et stort underskudd i AS-et og valgkomiteens innstilling om å bytte ut nåværende styreleder, gjorde at det var knyttet noe spenning til det som skulle skje på Valle.

Valgkomiteen har innstilt tidligere VIF-spiller Jørgen Jalland, men han var ikke valgbar under mandagens møte da han ikke har vært medlem av klubben i én måned, slik regelverket krever.

– Litt pinlig. Det får vi bare legge oss flate for, det var en formaliafeil, uttalte valgkomiteen innledningsvis.

Reagerer på prosessen: – Fryktelig rart

Valgkomiteens leder Gjermund Nordtun argumenterte for å flytte valget av ny styreleder til et senere tidspunkt når kandidaten Jørgen Jalland er valgbar.

At det ikke var noen valgbare kandidater til årsmøtet ble møtt med kritikk fra flere medlemmer.

– Det er fryktelig rart at man ikke har klart å finne kandidater til styret blant de over 900 medlemmene, sier medlem- og Venstre-politiker Hallstein Bjercke, og ba om en redegjørelse fra valgkomiteen.

Nordtun argumenterte for at klubben trenger kompetanse på sport og finans som bakgrunn for at de ønsker å skifte ut styreleder Tuva Ørbeck Sørheim med Jalland.

Bjercke svarte med at valgkomiteen ikke hadde svart til sitt oppdrag om å ha en valgbar kandidat til årsmøtet.

– Jeg er overrasket over at dere ikke har klart å komme med en kandidat til årsmøtet, sier tidligere VIF-ansatt og medlem av kontrollkomiteen Elin Horn.

Hun var samtidig tydelig på at hun støttet sittende styreleder. Også flere andre medlemmer ga Ørbeck Sørheim full støtte.

Etter en langdryg prosess der flere medlemmer kom til ordet med sine meninger, i tillegg til den ikke valgbare styreleder-kandidaten, vedtok til slutt årsmøtet å stemme over om valget av ny styreleder skulle utsettes eller ikke. Til slutt stemte årsmøtet for å gjøre valget under årsmøtet, noe som betyr at sittende styreleder Ørbeck Sørheim ble gjenvalgt.

Like i forkant tok hun ordet og varslet at hun ikke ville stille som kandidat om årsmøtet stemte for å utsette valget til et ekstraordinært årsmøte.

Valgkomiteens tre medlemmer endte opp med å trekke seg og ble erstattet av fire nye.

– Utslagene i regnskapet er relatert til spillersalg og spillerkjøp

Sittende styreleder Ørbeck Sørheim redegjorde tidligere for det store underskuddet på 42,8 millioner kroner.

– De største utslagene i regnskapet er relatert til spillersalg og spillerkjøp. Underskuddet kommer først og fremst som en følge av sportslige prioriteringer. Hoveddelen av dette ligger i engangsinvesteringer (såkalte sign-on-fees red.anm.), sier styreleder Tuva Ørbeck Sørheim.

Hun påpekte at det var et kontrollert underskudd, men at AS-et ikke kan ha slike underskudd hvert år.

Flere medlemmer ønsket en diskusjon om klubbens avtale med eierselskapet. En avtale som er uoppsigelig fra klubben sin side fram til 2028.

Årsmøtet i Vålerenga vedtok også med stort overtall at Vålerenga Fotball Elite er prinsipielt mot VAR i norsk fotball og at de skal jobbe for at VAR ikke blir videreført i den neste TV-avtalen. Det samme ble en sak om at klubben skal invitere inn en representant fra Klanen til styremøter.