LENZERHEIDE (Nettavisen): - Jeg synes det er utrolig at man kan sitte å kritisere en sak man ikke har innsikt i i det hele tatt, sier landslagssjef Bjervig.

Han sikter til NRK-kommentator Jan Petter Saltvedts kritikk av den norske landslagsledelsens håndtering av Ingvild Flugstad Østbergs helsesituasjon.

Etter å ha vist lovende progresjon i løpet av de første verdenscuphelgene fikk Flugstad Østberg nylig den nedslående beskjeden om at hun igjen har fått startnekt.

Årsaken er at hun ikke har fått godkjent Skiforbundets helseattest.

Østberg har i tidligere sesonger slitt med balansen mellom trening og energiinntak.

Les også: Fryktet trøbbel for Klæbo. Ga klar beskjed

Landslagssjef Espen Bjervig bekrefter at det er samme problem som nå gjør at den norske landslagsløperen ikke får stille til start i hverken Tour de Ski eller OL.

- Kommer halvannen måned for sent

Det til tross for at Østberg fikk lov til å stille til start under verdenscupen i Ruka, Lillehammer og Davos denne vinteren.

NRK-kommentator Saltvedt mener Østberg aldri burde ha fått lov til å konkurrere i verdenscupen denne sesongen.

«Østberg trenger åpenbart en helt annen oppfølging enn det en OL-oppkjøring innebærer, og det burde noen ha tatt ansvaret for.

At det nå settes en stopp, er et utslag for den nevnte ansvarlighet. Den kommer bare halvannen måned for sent», skriver Saltvedt i sin kommentar.

Les også: Klæbo i særklasse

Landslagssjefen reagerer

Saltvedts kommentar får landslagsjef Bjervig til å reagere kraftig.

Etter åpningsetappen i Tour de Ski tar den norske landslagssjefen uoppfordret opp kritikken fra NRK-kommentatoren.

Bjervig presiserer at landslagsledelsen og ansvarlig helseteam hele tiden hadde en forsiktig plan knyttet til Flugstad Østberg til tross for at hun fikk godkjent helseattesten like før sesongstart.

- Vi hadde en veldig restriktiv plan videre for vi har tross alt to års historikk på det her. Derfor la vi opp et veldig restriktivt løp med ett renn i Ruka, ett renn på Lillehammer og ett renn i Davos. Så skulle vi ta en ny helsesjekk før jul og da ser vi at opplegget ble for tøft, sier Bjervig til Nettavisen.

At Saltvedt når kritiserer de ansvarlige i Skiforbundet har Bjervig liten forståelse for.

- Det er Øystein, Ingvild og et par andre leger som har innsikt i den saken og vet hva som er gjort. At man da kan sitte i Oslo og felle en dom over hva som er gjort når man ikke er i nærheten av å vite hva som har skjedd, synes jeg det er ganske spesielt, sier Bjervig.

Landslagsjefen mener Saltvedt uttaler seg om noe «han ikke har peiling på».

- Det bør man ikke gjøre og i hvert fall ikke når det gjelder enkeltutøvere og helseting, sier Bjervig.

- Jeg synes man skal være veldig forsiktig å uttale seg om det når man ikke kjenner til saken. Det er tross alt et enkeltindivid som sitter oppe i det her sånn og som har det fryktelig tungt om dagen, forteller landslagssjefen.

NRK-kommentator Saltvedt mener Bjervigs reaksjon er landslagssjefens sedvanlige måte å forholde seg til kritikk på.

- Det er synd han ikke i stedet heller bruker tiden på å se om en så sensitiv situasjon som dette dessverre kunne vært behandlet på en annen måte enn den ble her. Slik at alle forhåpentligvis kan lære litt av dette, skriver Saltvedt til Nettavisen.

- Alle skjønner at man ikke kan diskutere de helsefaglige realitetene dette i offentlighet, og det er da virkelig ingen som har ønsket heller, så vidt meg bekjent. Landslagslege Øystein Andersen har åpenbart vært i en krevende situasjon her, men har blitt nødt til å ta det grepet han nå har gjort. Dette er en utrolig vanskelig situasjon, mest av alt for Østberg selv. Men nettopp derfor må det være mulig å ha en diskusjon om det er mulig å forholde seg annerledes til dette i fremtiden, forteller NRK-kommentatoren.

At Flugstad Østberg fikk sjansen i verdenscupen denne vinteren synes Saltvedt ikke fremstår som fornufti.

- At Bjervig heller vil avlede den diskusjonen er dessverre like lite oppløftende som det er overraskende, mener Saltvedt.

Les også: Se programmet for Tour de Ski

Northug engasjerer seg

NRK-kommentatoren får imidlertid ingen støtte fra TV 2s langrennsekspert Petter Northug.

Heller ikke den tidligere skikongen er særlig imponert over Saltvedts kommentar - ei heller kommentaren til Dagbladets Esten O. Sæther som selv på spalteplass gikk til angrep på Saltvedt.

På Twitter uttaler Northug at de to skribentene bør holde seg for gode til å skrive seg om Østbergs situasjon.

- La oss få slippe å høre både dine og Jan Petter Saltvedt sine tanker om denne saken. Om det kommer, hold det for dere selv. Siste dere må gjøre er å skrive det ned og publisere det, skriver Northug.

Trønderen er for øyeblikket på plass i Lenzerheide som langrennsekspert for TV 2. Nettavisen forsøkte å få en kommentar fra Northug, men trønderen ønsket kun å uttale seg til arbeidsgiver om saken.

Til TV 2 forteller Northug at han synes det var riktig av landslagsledelsen å la Østberg prøve seg til tross for at hun har hatt problemer med helsen.

- Jeg er ikke enig med Saltvedt. Jeg synes Østberg har hatt en bra progresjon fra Ruka til Davos. Jeg var imponert av det jeg så. Derfor var jeg overrasket da beskjeden kom. Skulle hun rekke OL måtte hun gå konkurranser. Hun balanserte på en knivsegg, og denne gangen gikk det ikke. Hun tålte det ikke, men da fant de i hvert fall ut at hun ikke tålte det, sier Northug.

Les også: Oppgitt Iversen: - Det er jeg på ingen måte!

Saltvedt: - Northug er alltid interessant å høre på

Saltvedt virker å ta kritikken fra Northug med ro.

- Petter Northug er alltid interessant å høre på, også da han som en av de første var ute og kommenterte Østbergs fremtid, forteller Saltvedt til Nettavisen.

Han viser til Northugs uttalelser til TV 2 der trønderen knyttet usikkerhet til Østbergs fremtid.

- Og så er jo han så heldig at han også står fritt til å lytte til hvem han vil, også i fremtiden, sier Saltvedt.