*Nettavisen* Sport.

Kranglet med vakt etter VM-sølv

Foto: (AFP/Scanpix)

Deretter sjokkerte Bradley Wiggins fra podiet: - Kunne ikke brydd meg mindre.

21.09.11 20:16

KØBENHAVN (procycling.no): I Storbritannia er man vant til at Mark Cavendish skriver overskriftene med sine adrenalinstinne utbrudd etter målgang, men nå får han konkurranse fra uventet hold.

Og til alt overmål fra en som tok en noe overraskende sølvmedalje i sykkel-VM. Det var nemlig ikke nok til å mildne Bradley Wiggins etter målgang.

31-åringen havnet i et basketak med funksjonærene. De ville nemlig dirigere han til «the hot seat» etter å ha satt ny bestetid under tempoøvelsen. Det brydde ikke Wiggins seg noe om, og fortsatte etter hvert kursen mot den ventende Sky-bussen.

At flere og flere av konkurrentene hans - inkludert Fabian Cancellara - måtte gi opp forsøkene på å straffe sluttiden hans, brydde han seg tilsynelatende lite om.

Sjokkerte fra podiet
Da Tony Martin kjørte inn til gull, kom endelig en ferdigskiftet Wiggins tilbake i målområdet. Avkjølt var han stadig vekk ikke.

Deretter så han Cancellara klokke inn noen sekunder for seint, etter å ha vært faretruende nær sperregjerdet ved et par anledninger.

Wiggins mottok dermed sølvmedaljen på Rådhusplassen i København, men avslørte tidlig at spenningsnivået fremdeles lå i rød sone:

- Forventet du å vinne i dag? ble han spurt i forkant av pressekonferansen.

Spørsmålet kan arkiveres som «small talk» i påvente av at Martin og Cancellara skulle slutte seg til seansen.

- For å være ærlig: Jeg forventet meg ingenting. Jeg ønsket bare å kjøre rittet og dra hjem igjen. Jeg kunne ikke brydd meg mindre (om sølvmedaljen), lød svaret fra Wiggins.

Droppet radioen
Deretter begynte pressekonferansen. 31-åringen gjentok deler av budskapet sitt.

- Jeg forventet meg ingenting. Jeg visste jeg var i god form etter gjennomkjøringen i Spania. Jeg droppet å ta med radio underveis og jeg havnet i basketak med noen iført røde jakker.

- Jeg dro videre til bussen for å skifte, jeg returnerte derfra og fikk se resultatene. Men det måtte uansett noe helt spesielt til for å slå Tony Martin i dag, oppsummerte Wiggins fra podiet.

Som Cavendish
Det var mye snacks å ta tak i fra det utsagnet der. Og det hadde kanskje hørt mer logisk ut dersom det kom fra landsmannen Mark Cavendish.

Les også: Cavendish: - Skal jeg saksøke deg?

Under Tour de France dediserte Cavendish en av etappeseierne til en død hund, og utbrøt følgende overfor en britisk journalist:

- Hvordan går det med utslettet ditt, forresten?

Wiggins: - Radio distraherer meg
Onsdag var det altså Wiggins - og ikke Cavendish - som tok sprellet i rampelyset.

procycling.no ba ham begrunne hvorfor han lot være å ta med seg radio under sølvtempoen.

Dette er hva han svarte:

- Jeg vet ikke helt, men jeg finner det litt distraherende. Det bør ikke forandre måten jeg kjører på i løpet av en time, selv om tidene går opp eller ned. Jeg la en plan, jeg holdt meg til den og jeg gjennomførte rittet. Hvorvidt jeg ligger foran eller bak, forandrer ingenting, man klarer ikke svare på det, uansett.

- Du må stole mye på personen som gir den informasjonen. Et par ganger i løpet av sesongen, har noen løyet til meg for å få meg til å føle meg bedre, men det er ikke slik det fungerer.

Kopierte kvinnevinner
Uten radiokommunikasjon gjorde han uansett en glitrende tempo. Han var 1 minutt og 15 sekunder bak vinneren Tony Martin, men det var en prestasjon i seg selv, på en dag da tyskeren virkelig hadde funnet fram superkreftene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Cancellara kom til slutt fem sekunder for sent til å straffe Wiggins tid, dermed tok han sin aller første VM-medalje utenfor velodromen.

Men hvordan gjorde han det, ettersom han droppet sekunderingen underveis, ville en britisk journalist vite:

- Vi har så mye data fra tidligere temporitt. I et par av de foregående jeg har gjort, har jeg startet for hardt. Det jeg gjorde nå var at jeg valgte meg ut en wattverdi, og så forsøkte jeg å holde den på førsterunden. Deretter var planen å øke kraften utover i løpet.

- Det fungerte perfekt for meg, og jeg tror jeg fikk ut alt i løpet av den timen. Jeg tror jeg lå litt bak på førsterunden, men det er egentlig verdiløs informasjon. Jeg fikk høre at Judith Arndt gjorde det samme i går (verdensmester i kvinneklassen), og jeg fikk lyst til å gjøre det samme, forklarte Wiggins.

- Og jeg kommer defintivt til å gjøre det igjen, la han til.

Vi venter i spenning!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.