RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever kapteinsrolle

I GODT SELSKAP: Richie Porte kjørte nærmest tandem med Bradley Wiggins i 2012. Under Tour de France sørget austalieneren, sammen med blant annet Boasson Hagen, at briten gikk helt til topps. Nå er Porte klar for større oppgaver.
I GODT SELSKAP: Richie Porte kjørte nærmest tandem med Bradley Wiggins i 2012. Under Tour de France sørget austalieneren, sammen med blant annet Boasson Hagen, at briten gikk helt til topps. Nå er Porte klar for større oppgaver. Foto: Tim de Waele
Sist oppdatert:
Vil ta steget ut av skyggen til Wiggins og Froome.

I det 2012 går mot slutten kan Richie Porte se tilbake på en meget god sesong med Team Sky. Australieren har gjennomført sitt første år på det britiske storlaget med glans og har vært svært instrumentell i lagets suksess.

Med god hjelp fra Bradley Wiggins vant Porte Algarve rundt i februar. Som solid hjelperytter tilbakebetalte han Wiggins under triumfene i Paris-Nice, Tour de Romandie, Criterium du Dauphine og Tour de France. Nå ønsker 27-åringen en mer sentral rolle på laget.

- Det har vært en glede å kjøre for Bradley (Wiggins). Han er en flott fyr og en god leder, som forstår at vi ofrer alt for han, sier Porte til Cycling Central.

- Men neste år ønsker jeg flere muligheter til å kjøre for mine egne sjanser. Slik tingene står nå kommer jeg nok i annen rekke, men jeg vil ta steget ut av skyggen.

Les også: «Beste tiden å gå inn i sykkelsporten på»

Til tross for at Porte var en av Wiggins sterkeste medhjelpere i en sesong hvor Sky-kapteinen vant hele fire etapperitt, og selv om australieren nå virker klar for større oppgaver, blir det vanskelig å klatre i hierarkiet på et lag allerede pakket med stjerneryttere.

Vil lykkes i Giro d'Italia
Wiggins har uttykt ønske om å kjøre for seieren i neste års Giro d’Italia og tar mest sannsynlig med seg trofaste Porte som sin nestkommanderende. Australieren ser det som en mulighet til å realisere egne ambisjoner.

- Det hviler selvsagt også mye på meg selv. Jeg klatret veldig bra i år, men jeg har ikke kjørt like godt på temposykkelen som tidligere sesonger, sier Porte.

- Hvis jeg er i godt slag i giroen skal jeg har samme rolle som Chris (Froome) hadde under Tour de France. Da blir jeg den siste som trenger å ofre seg.

- Vi har vist at på et kjempesterkt lag som vårt kan man ha to ryttere helt oppe i sammendraget. Jeg blir en slags plan-B. Det er 100 kilometer med tempo og gode muligheter for at jeg kan bra et godt resultat.

Les også: Vil lage trøbbel for Tour de France

Mener kulturen innenfor sporten har endret seg
Mens Porte prøver å etablere seg som en solid etapperytter, går sykkelsporten gjennom nok en vanskelig periode med kontroversielle dopingsaker. Selv om han bare har kjørt i Europa i tre år, mener Porte at hans generasjon av ryttere har lite til felles med dopingsynderne i fortiden.

- Det er bra for alle oss nye ryttere at tidene har endret seg og at sporten ikke er like røff slik den var før. Jeg er glad for at karrieren min startet nå og ikke for ti år siden, sier Porte.

- Det er fort gjort å dømme alle du som har innrømmet sine feil, men det var åpenbart en annen kultur den gangen, sammenliknet med dagens sport. Jeg kan bare takke Gud for at jeg ikke står i samme situasjon i dag.

- Jeg har aldri rørt doping og har ingen problemer med å snakke om det. Men noen ganger tenker jeg om det er verdt bryderiet, for uansett hva man sier blir man på en måte linket til det hele. Jeg tror man må bare respektere at enkelte ikke vil snakke om slike ting. Det betyr ikke at de doper seg, avslutter Porte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere