Gå til sidens hovedinnhold

Krever millionerstatning

Svenske Ara Abrahamian vurderer å stevne Det internasjonale bryterforbundet (FILEN) for et millionbeløp.

Svensken mener seg fradømt finaleplassen i OL av korrupte dommere. Han protesterte mot dømmingen på seierspallen, da han la fra seg bronsemedaljen på matta - og ble senere disket for sin oppførsel.

Nå forbereder skarpskodde svenske jurister seg på å stevne FILA for å få dommerne avstengt på livstid, og å gi Abrahamian opprettelse med et beløp på mange millioner.

Må endre
Svensken har nemlig allerede fått medhold i Idrettens voldgiftsdomstol, CAS, om at FILA gjorde feil i ikke å granske Abrahamians innleverte protest umiddelbart etter den famøse OL-semifinalen. FILEN fikk også påpakning om å endre sine regler.

Det svenske bryterforbundet og Ara Abrahamian har fått et brev fra FILA, som sier at man vil ha en høring i saken, for å komme fram til en passende straff for bryteren, treneren og hans forbund.

- De vil at vi skal komme ned til Sveits i forhør den 3. oktober, sier bryterforbundets leder Jan Holmqvist til Aftonbladet.

Etter det så har Abrahamian, sammen med Sveriges olympiske komité gjort en ny henvendelse til CAS, der de krever at IOCs beslutning om å diske svensken blir gjort om.

Ville vente
- Vi hadde tenkt til å vente litt med det. Men nå som FILA ikke bryr seg om den første CAS-dommen der de ble oppfordret til å endre sine regler, men i stedet fortsetter kampen mot oss, så må vi agere, sier Jan Holmqvist.

Flere av Sveriges fremste jurister med spesiell idrettskompetanse som Björn Rosengren, Pelle Svensson, Krister Malmsten og Christer Pallin skal nå jobbe fram en begjæring som skal sendes til FILEN fra Ara Abrahamian og Det svenske bryterforbundet.

- Med støtte av den førsta CAS-dommen, der det konstateres at FILA har tillatt grove regelbrudd, krever vi at de tre ansvarlige dommerne fra OL-semifinalen blir avstengt på livstid.

Til CAS igjen
- I tillegg krever vi en erstatning i mangemillionersklassen, sier advokat Pelle Svensson. Han er tidligere leder av det svenske bryterforbundet.

Høyst trolig kommer FILEN til å avslå begjæringen om både avstenging og erstatning. Da kommer Abrahamian og bryterforbundet til å klage beslutningen inn for CAS - som blir tvunget til å ta en beslutning som blir retningsgivende.

– Det vil i så fall vise at et internasjonalt idrettsforbund ikke kan bryte mot sine egne regler eller de olympiske retningslinjene, sier Svensson.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Kommentarer til denne saken