RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever standard matchball

Foto: Håkon Mosvold Larsen
Sist oppdatert:
Norske fotball- og håndballspillere har et unisont krav om at det må innføres en ordning med én fast type matchball.

En skulle kanskje tro at en ball er en ball, men slik er det faktisk ikke.

Ett av sju krav
– Nei, faktum er at kvaliteten på ballene varierer fra leverandør til leverandør. Måten de «oppfører seg på» likeså. Dette gjør det vanskelig for spillerne å omstille seg fra kamp til kamp, fordi de enkelte klubbene benytter ulike merker ut fra hvem de har utstyrsavtale med. Lik ball i alle kamper vil være mest rettferdig, sier leder i Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO), Joachim Walltin, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette blir ett av sju krav når NISO tirsdag og onsdag i neste uke skal i forhandlinger om en ny avtale for sine medlemmer. Motparten er NHO Idrett, der de fleste toppklubbene i fotball, håndball og ishockey er tilsluttet.

Streikefare fra 19. mai
Hvis partene ikke blir enige om en ny avtale, blir det brudd i forhandlingene. Da er mekling neste steg. Hvis denne heller ikke fører til enighet, blir det streik. Den kan tidligst tre i kraft 14 dager etter forhandlingsbruddet, dvs 19. mai.

Den kvelden er det for øvrig full eliteserierunde i fotball, som følgelig kan bli rammet. Men den tradisjonsrike 16. mai-runden er altså ikke i fare.

– Vi har hatt en god dialog med motparten så langt i prosessen, som startet alt i fjor. Og vi er løsningsorientert og ønsker ikke en streik. Samtidig er vi forberedt på at muligheten for det er til stede, sier Walltin.

Det blir i så fall ikke første gang det skjer. Forhandlingene i 2002 brøt sammen og førte til landets første og hittil eneste fotballstreik. Den varte i bare 40 timer, men rammet en serierunde og fikk stor medieoppmerksomhet.

Ikke økonomiske krav
I motsetning til andre LO-forbund, handler det ikke om penger når NISO-delegasjonen setter seg til forhandlingsbordet. De sju kravene som settes fram dreier seg om spillernes ve og vel.

Som for eksempel at spillerne selv skal kunne velge det utstyret de ønsker å bruke. At klubbene må legge forholdene bedre til rette for mulighetene til utdanning. At spillere som utfører likt arbeid i den enkelte klubb skal være ansatt i lik stillingsprosent. At spillerne får minimum sju sammenhengende dager ferie i sesong. At spillerne får rett til å inngå personlige reklamekontrakter som ikke er i konflikt med klubbens sponsorer. Og at standardkontraktene endres slik at spillerne får et langt bedre oppsigelsesvern enn i dag.
(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere