*Nettavisen* Sport.

Krever strengere dopingregler

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Thor Hushovds gamlesjef har kontaktet WADA med forslag om nye dopinglover.

I lengre tid har sykkelsporten slitt med troverdigheten. Stjerneryttere har blitt avslørt som juksemakere i tur og orden.

Allerede i 2007 var det flere lag som innså problemet og valgte å ta tak.

Ag2r, Agritubel, Bouyges Telekom (forløperen til Europcar), Cofidis, Credit Agricole, FDJ og Gerolsteiner gikk 24. juli det året sammen om å danne Mouvement pour un Cyclisme Crédible.

Fritt oversatt heter foreningen «Bevegelsen for troverdig sykkelsport». Den siste tiden har flere lag sluttet seg til bevegelsen, som nå teller 11 lag, med ytterligere tre lag som for øyeblikket søker medlemskap.

Har gått til WADA
Det er Thor Hushovds tidligere sportssjef i Credit Agricole, Roger Legeay, som leder organisasjonen, som nå ønsker å sette makt bak kravene.

Medlemmene har kommet med fire innspill til WADA, som de håper at det internasjonale antidopingbyrået vil inkludere i WADA-koden neste gang den skal behandles.

Det første punktet er å øke dopingstraffen fra to til fire år for «alvorlige» dopingprodukter og metoder, en bot tilsvarende seks måneders lønn, strengere regler for bruk av kortikoder og en enighet blant nasjonale forbund om ikke å ta ut ryttere som har sonet en straff på mer enn seks måneder.

WADA-direktør David Howman har gitt lagene beskjed om at forslagene er videresendt til de som utarbeider WADA-koden.

Underlagt strenge krav
Ag2r, Garmin-Sharp, Lotto-Belisol, Francaise des Jeux, Argos Shimano, Bretagne Schuller, Cofidis, Europcar, Iam, Netapp og Sojasun, som er lagene som er med i stiftelsen, har allerede inngått en avtale om å følge et tøffere dopingregime enn det reglene pålegger.

De må straks suspendere en rytter som avlegger en positiv A-prøve, uansett hva slags stoff det er snakk om. De kan ikke signere en rytter som har vært suspendert i mer enn seks måneder før to år etter at de har returnert til sporten (ryttere som er dømt for brudd på meldeplikten er unntaket), i tillegg til å gi hver rytter som har mottatt en injeksjon av kortikoder en åtte dagers suspensjon.

Skulle det dukke opp positive prøver er laget pålagt å iverksette interne prosedyrer for å komme til bunns i problemet, i tillegg til å suspendere hele laget om det dukker opp mer enn èn dopingsak i løpet av 12 måneder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.