Det internasjonale sykkelforbundet sendte tidligere denne uken ut en bekymringsmelding for spanske sykkelritt.

Den økonomiske situasjonen i landet truer for øyeblikket Katalonia rundt, Baskerland rundt og Clásica San Sebastian. Situasjonen er tilsynelatende mest prekær i de to sistnevnte rittene. Begge er populære ritt på verdenstouren og trekker mange tilskuere ettersom de arrangeres i forbindelse med spanjolenes påske- og sommerferie.

Baskerland rundt er i tillegg en viktig del av oppkjøringen til Ardennerklassikerne for mange av rytterne.

- Dersom vi ikke har en løsning innen 5. mars, avlyser vi rittet, varsler rittdirektør Jaime Ugarte overfor Cycling Weekly.

Mangler 150.000 euro
Han forteller at det 150.000 euro til selve gjennomføringen av rittet. Letingen etter en sponsor som kan dekke inn dette utlegget, har foreløpig vært forgjeves.

Spansk sykkelsport har også vært igjennom en sportslig krise etter at toppryttere som Alejandro Valverde og Alberto Contador har blitt dømt i dopingsaker. Ugarte hevder hardnakket at det ikke er urent mel i posen som er bakgrunnen for at rittarrangørene sliter denne gangen.

- Dopingspørsmålet har vi lagt bak oss. Det har testingen til UCI og de biologiske passene sørget for, sier Ugarte.

- Hovedproblemet er spansk økonomi. Den er helt ødelagt.

Økonomiske problemer truer også det baskiske sykkellaget Euskaltel. Mer om det her!

Tre av de fire store i fare
Som Euskaltel får også de baskiske sykkelrittene støtte fra baskiske myndigheter. Det er kutt i denne støtten, som en følge av Spanias prekære økonomiske situasjon, som nå kan velte flere av Europas mest tradisjonsrike sykkelritt. Katalonia rundt er for eksempel Spanias eldste sykkelritt. Det står også på sesongplanen til Thor Hushovd.

Det eneste spanske rittet som ser ut til å gå klar av problemene, er La Vuelta a España. I verste fall blir også dette det eneste spanske rittet på WorldTouren kommende sesong.

Det skal UCI-president Pat McQuaid nå gjøre sitt ytterste for å forhindre:

- Sel om det er riktig at globalisering at sykkelsporten er en prioritet for oss, er vi også nødt til å beskytte røttene og tradisjonene til vår fantastiske sport, sier McQuaid.