Gå til sidens hovedinnhold

Kristiansen fortsetter med damene

Egil Kristiansen trener det norske kvinnelaget i langrenn fram til Vancouver-OL i 2010. - Utrolig bra, synes Marit Bjørgen.

- Kristiansen fortsetter som damelandslagstrener. Vi er enige om en ny toårsavtale, sier sportssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

- Vi er muntlig enige, bekrefter hovedpersonen selv.

Egil Kristiansen (42) rykket opp fra medtrener- til hovedtrener for kvinnelandslaget da Svein Tore Samdal takket for seg umiddelbart etter OL i Torino i 2006.

Greit å svelge kameler
I løpet av de snart to sesongene han har vært damesjef, er det flere ganger blitt stilt spørsmål ved om han har gitt fra seg for mye makt til personlige rådgivere. Astrid Uhrenholdt Jacobsen trenes av Dag Kaas, Vibeke Skofterud har Steinar Mundal som personlig rådgiver, mens Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira fortsatt samarbeider med Svein Tore Samdal.

Selv opplever Kristiansen dette som relativt udramatisk.

- Det har vært et mål de to siste årene å lage opplegg som er mer tilpasset hver enkelt utøver. Det samme passer ikke for alle, derfor er det ikke noe poeng i at alle trener likt utenom samlingene. At jeg av og til må svelge en kamel eller to spiller mindre rolle, så lenge det fører til at jentene blir bedre langrennsløpere. Og vi har da produsert noen resultater underveis, poengterer Kristiansen.

Spennende løpere
Akkurat det har han selvfølgelig rett i. I øyeblikket leder de norske jentene nasjonscupen i verdenscupen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen kjemper om sammenlagtseier i den totale verdenscupen. Både Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen har vunnet verdenscuprenn. Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Therese Johaug har vært på pallen i verdenscupen. Og Norge har vunnet begge verdenscupstafettene, på Beitostølen og i Davos.

Kristiansen bekrefter at det har vært noen interne konflikter underveis, senest da Vibeke Skofterud kritiserte Marit Bjørgens treningsopplegg via VG under NM i Granåsen for drøyt to uker siden. Da ble det umiddelbart innkalt til oppklaringsøte

- Noen gang oppstår det kjedelige situasjoner. Men det må man bare regne med. Det er en del av en slik jobb, poengterer han.

Ikke spurt løperne
- Hvorfor fortsetter du i jobben?

- Jeg synes det er moro å jobbe med denne gjengen. Det er mange spennende løpere. Derfor er jeg veldig motivert.

- Har du spurt jentene om de ønsker å ha deg med videre?

- Nei, det regner jeg med at Åge Skinstad gjorde før jeg fikk tilbud om ny kontrakt, sier Kristiansen.

Lagets største stjerne, Marit Bjørgen (27), er i hvert fall fornøyd med at Kristiansen fortsetter.

Fornøyd Bjørgen
- Jeg synes det er utrolig bra. Da får vi ro og kontinuitet fram til OL. Han har jobbet med oss i mange år og kjenner oss best, derfor er det naturlig at han er med til OL, sier Bjørgen til Nettavisen.

Bjørgen har allerede gjort det klart at hun ønsker å fortsette samarbeidet med Svein Tore Samdal. Likevel støtter hun Kristiansens krav om at alle løperne skal gjøre det samme når de er på samling.

- Vitsen med å være på samling er at vi kan pushe hverandre. Hvis vi skulle ha kjørt individuelle opplegg på samlingene, hadde det vært bortkastet å være på landslaget, poengterer Bjørgen.

Ifølge Åge Skinstad har sprintlandslagstrener Ulf Morten Aune allerede undertegnet en ny toårskontrakt med Norges Skiforbund. Også treneren for allroundlaget for herrer, Morten Aa Djupvik, har sagt ja til å fortsette.

- Morten har sagt ja, men har ikke skrevet under ennå, av det jeg vil kalle tekniske årsaker, sier Åge Skinstad til Nettavisen.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.