*Nettavisen* Sport.

Kristins blytunge sommer

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Hun skulle ha finpusset formen til EM i friidrett. I stedet gjør Kristin Størmer Steira det verste hun vet.

22.07.10 13:27

SOGNSVANN (Nettavisen): - Det der er juks, roper Andreas Thorkildsen, som akkurat er kommet inn i rommet.

Kristin Størmer Steira (29) biter tennene sammen. Hun er inne i den siste serien av den siste øvelsen av den halvannen time lange styrkeøkta på Toppidrettssenteret.

- Å sette på seg ei skinne for å stive av et ledd når man ikke er sterk nok, det er juks, gjentar den olympiske spydmesteren – med et bredt glis.

Steira faller sammen på matta, fullstendig tom for krefter, men med akkurat nok energi til å smile av Thorkildsens fleip.

- En mer enn godkjent økt, oppsummerer Steira – fire timer etter at hun krøket seg opp av senga hjemme i Drøbak, klokken 06.30, for å gjennomføre enda en treningsøkt av den typen hun egentlig hater.

Blytung styrketrening.

Skinne i fem uker
- Det er vel ikke dette jeg liker aller best, er understatementet hun serverer etter å ha humpet på krykkene bort til en benk, og satt seg.

- Men jeg har helt sikkert godt av det, sier hun.

Hun har et poeng. Landslagstrener Egil Kristiansen er nok blant dem som slett ikke synes det er så dumt at Steiras overkropp får kjørt seg tre ganger i uka denne sommeren. Manglende styrke har kanskje vært hennes største svakhet som langrennsløper.

Problemet er bare at Kristin Størmer Steira akkurat nå skulle ha brukt tiden til å løpe. For å finpusse formen. Til EM i friidrett i Barcelona, som stater om en knapp uke.

Ikke stresset
Et tretthetsbrudd i venstre hæl har satt en effektiv stopper for EM-satsingen. Nå er det alternativ trening, med plastskinne på venstre ankel, som gjelder. I første omgang i fem uker, fram til 10. august.

Da vil en røntgen vise som skaden er grodd som forventet, eller om Steira må vente enda lenger før hun setter i gang med normal oppkjøring til ski-VM på hjemmebane i Holmenkollen i februar.

- Jeg er ikke stresset med tanke på VM ennå. At jeg ikke får trent utholdenhet nå, betyr bare at formen vil komme litt senere. Og styrketreningen kan ha en positiv effekt, sier Steira.

Samtidig innrømmer finnmarksjenta at det har vært tungt å se EM-drømmen forvandle seg til et mareritt.

Klump i halsen
- For å være helt ærlig så var jeg jævlig skuffa da jeg skjønte at jeg ikke kunne løpe i Sollentuna, der jeg skulle forsøke å kvalifisere meg. Jeg vet jo ikke om jeg hadde klart å kvalifisere meg til EM uansett, men det var utrolig bittert å ikke få sjansen til å prøve. Det var vel egentlig først da jeg skjønte hvor innstilt jeg var på dette, sier Steira til Nettavisen.

- Hvordan er egentlig humøret?

- Nå er det stort sett bra. Men det var noen ganske tunge dager tidlig i juli.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Og mange tårer?

- Ikke så mange tårer. Jeg vil heller si klump i halsen. En følelse av oppgitthet. Fra å tenke EM, ble jeg plutselig pleietrengende.

- Jeg tror ikke samboeren blir lei seg når jeg nå drar til Sandnes for å være på samling med de andre jentene, smiler Steira.

- Hvordan fikk du skaden?

- Det er jeg ikke sikker på. Det ble vel for mye løping på hardt underlag, det vil si løping på asfalt og med piggsko på bane.

Siste sesong?
Løpesesongen 2010 er med andre ord over. Om Steira, som vant gull på 5000-meteren i friidretts-NM i fjor, gjør et nytt forsøk på en løpekarriere, er uvisst.

Hun vet naturligvis at det er OL i London i 2012 – et år som er mesterskapsfritt i langrennssammenheng.

- Det er folk som har spurt meg om London-OL. Men lista ligger høyere der enn i et EM. Det er et stykke unna min kapasitet i løping nå, poengterer hun.

- Så det frister ikke å ta en skifri vinter i 2011/12 for å gjøre en skikkelig OL-satsing?

- Det kan godt hende det blir en skifri vinter. Men det er ikke sikkert det blir for å satse på løping, sier Steira.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gulldrømmen
Hennes tidshorisont strekker seg nemlig ikke lenger enn til VM i Holmenkollen.

- Jeg må rett og slett se an motivasjonen til våren. Det er andre ting enn langrenn her i livet også. Men samtidig merker jeg at det blir verre og verre å tenke på at jeg en gang ikke skal drive med dette lenger. Så alle muligheter er åpne, sier 29-åringen.

At ett mål rager høyere enn alt annet, sier seg nærmest selv: Å vinne en individuell mesterskapstittel.

Steira har både OL- og VM-gull på stafett, men «bare» sølv- og bronsemedaljer individuelt.

- Drømmen er selvfølgelig å stå aller øverst på pallen i Holmenkollen. Men det vil være stort å ta en medalje på hjemmebane også, fastslår Kristin Størmer Steira.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.