Italieneren Alberto Bettiol triumferte sensasjonelt i den belgiske storklassikeren Flandern rundt, et av verdens største og gjeveste endagsritt i sykkelsporten.

25-åringen har aldri tidligere vunnet et ritt som sykkelproff, men sparte anledingen til den kanskje største scenen av dem alle i løpet av vårsesongen.

EF Education First-rytteren kom aleine over målstreken etter 270 kilometer med seks timer og 19 minutters blodslit.

2015-vinner Alexander Kristoff fortsatte den sterke resultatrekka han har i Flandern Rundt med å spurte inn til tredjeplass, 17 sekunder etter Bettiol. Danske Kasper Asgreen (Deceuninck- Quick Step) fullførte som andremann like foran spurten med favorittene.

- Jeg prøvde å være smart, men det stakk jo en av gårde på slutten der. Jeg måtte egentlig bare prøve å spare mest mulig. Jeg hadde ikke så mye å gå på, og hadde antydning til kramper, sier Kristoff til TV 2 like etter målpassering.

- Jeg tror fort jeg hadde vunnet, hadde det vært samla på slutten, men det er det jo sjeldent i dette rittet. Så jeg er ikke bitter i det hele tatt. Jeg følte jeg gjorde et veldig godt løp. Og jeg vant en tredjeplass, følte jeg, tilføyer han.

Taktikkeri felte favorittene

Inn på de siste fire milene befant tre norske syklister seg i forfølgergruppa, et snaut halvminutt bak kvartetten i front. Dimension Datas Edvald Boasson Hagen og de to UAE-Team Emirates-proffene Kristoff og Sven Erik Bystrøm hang fortsatt med i den tøffe posisjonskampen.

UAE-lagets superspurter Fernando Gaviria fra Colombia måtte slippe restene av hovedfeltet like etterpå. Dermed ble oppgaven med å hente inn lederne i rittet overlatt til lagets to nordmenn.

Anført av blant andre verdensmesteren i sykkelkross, Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), ble det satt opp et skikkelig kjør i det jagende feltet med litt under tre mil til mål.

Boasson Hagen og Bystrøm forsvant etter hvert ut av seierskampen, men Kristoff bet seg fast i favorittgruppa på det krigerske viset han er blitt så kjent for når han er i toppslag.

Forrige helg triumferte Kristoff i semiklassikeren Gent-Wevelgem med en sterk innspurt, etter et perfekt rittopplegg for hans del. Slik ble det dessverre ikke for sykkelstjernen fra Stavanger søndag.

Soloangrep ga suksess

Da Flandern rundt gikk over i den siste sjettedelen kjempet Dylan van Baarle (Team Sky) seg fram til en trio bestående av Stijn Vandenbergh (AG2R), Sep Vanmarcke (EF Education First) og Kasper Asgreen.

Etter noen flere motbakker og brosteinsfelt var det bare van Baarle og Asgreen igjen foran med knappe to mil igjen. Da disse to ver på nippet til å ble hentet inn angrep Alberto Bettiol (EF Education First) og gikk for en solomanøver.

Italieneren hadde 16 sekunders luke over den siste stigningen, brosteinsbakken Paterberg, med 14 kilometer til mål.

Avstanden holdt seg på dette eller mer i over en mil. Favorittene begynte å titte på hverandre for å unngå å bruke for mye krefter før innspurten, og da ble det også for langt fram til Bettiol.

Fjorårsvinner Niki Terpstra veltet ut av rittet tidlig. Belgieren fikk dermed ikke kjempet om en ny gjev seier i hjemlandets store monumentklassiker. Terpstra mister også neste helgs fransk brosteinklassiker Paris-Roubaix.