*Nettavisen* Sport.

Kristoff refser norsk Tysse-hjelp

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

- Han ble tatt for doping. Da er det rart at man legger ting til rette for ham, mener Alexander Kristoff.

27.07.12 10:34

Som proffsyklist er Alexander Kristoff dessverre vant til at både lagkamerater og konkurrenter avlegger positive dopingprøver fra tid til annen.

Det skjedde for eksempel da sprintmakker Denis Galimzianov testet positivt for EPO (blodoping).

- Det var min personlige avgjørelse og mitt eget ansvar, uttalte russeren i etterkant da han valgte å legge alle kortene på bordet. 25-åringen siktet mot OL-gull på landeveien denne sommeren - men røk i stedet på en toårig utestengelse.

Tysse tatt for bloddoping
EPO øker kroppens egenproduksjon av røde blodlegemer, noe som selvsagt er en fristelse for utøvere innenfor utholdenhetsidrettene.

Samtidig er ikke doping noe «utenlandsk problem». Det ble vi igjen påminnet om den 20. juli for to år siden. Da offentliggjorde Norges Friidrettsforbund at kappgjengeren Erik Tysse var tatt for CERA, en tredjegenerasjons bloddopingpreparat.

CERA er dessuten et syntetisk stoff kroppen ikke kan produsere på egen hånd.

Kritisk til friidrettsforbundet
Nå er både Tysse og Kristoff tatt ut for å representere Norge under OL i London. Men i et intervju med TV 2 Sporten avslører 23-åringen at han ikke har mye til overs for innehaveren av 25 NM-gull og to femteplasser fra VM og OL.

Kristoff er først og fremst kritisk til at friidrettsforbundet la forholdene til rette for at Tysse skulle rekke mesterskapet.

31-åringen fikk nemlig kvalifisere seg via et løp i Os den 8. juli, som kun ble arrangert for at utøveren skulle klare OL-kravet. Det var først dagen i forveien at Tysses toårige karantene for doping var ferdigsonet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han ble tatt for CERA. Det er EPO. At de legger til rette for at han skal komme med... Norge skal være et foregangsland mot doping, men så har man med en selv og, sier Kristoff til TV-kanalen.

Regelendring åpnet for Tysse
I fjor høst valgte IOC å oppheve Osaka-regelen. Den gjorde at en utøver som ble utestengt for en periode på seks måneder eller mer, automatisk måtte stå over den neste OL-konkurransen.

Da den forduftet, åpnet altså veien seg for Tysses OL-deltakelse.

Nordmannen testet positivt etter i løp i italienske Giovanni i mai for to år siden, og fikk konstatert rester av CERA i både A- og B-prøve. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Som syklist har Kristoff hørt de aller fleste dopunnskyldningene før, men han misliker uansett at han de neste dagene bor under samme tak som en annen dopingtatt norsk utøver.

- Du kan ikke tenke for mye på at han har tatt det og det. Når de har sonet ferdig, har de sonet ferdig. Men jeg synes det er litt rart at de legger det til rette med et ekstraløp slik at en som har blitt tatt for doping skal ha muligheten til å komme med, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag