*Nettavisen* Sport.

Kristoff rotet bort gylden mulighet

Foto: Jarle Fredagsvik (procycling.no)

- Jeg kunne gjort det mye bedre. Det er litt surt, sier Alexander Kristoff.

14.05.12 22:25

Alexander Kristoff har de siste dagene rettet blikket mot den niende etappen av årets Giro d`Italia.

Mandag var dagen kommet der Katjusja-rytteren skulle forbedre sin personlig bestenotering i treukersrittet, som var tredjeplassen på etappen til Tropea i fjor.

Nordmannens håp var at de tre siste bakkene, som alle kom innenfor den siste milen på den 166 kilometer lange mellom San Giorgio del Sannio og Frosinone, skulle sette sitt preg på spurtlagene.

- Jeg følte meg bra kjørende i de tre bakkene. Jeg fikk en bra posisjon over toppen, og holdt egentlig den helt til den siste svingen, men da skjedde det en velt, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

- Feltet hadde nok for stor fart inn i svingen, meg selv inkludert, legger han ærlig til.

Favorittene klarte ikke svingen
Kristoff holdt seg på sykkelen, og hadde faktisk bare Daryl Impey (Orica-GreenEdge) og Giacomo Nizzolo (RadioShack - Nissan), som ble nummer tre til slutt, foran seg ut av svingen.

Francisco Ventoso (Movistar Team) vant etappen etter en imponerende sluttspurt.

Flere av forhåndsfavorittene, deriblant Mark Cavendish (Sky) og Matthew Goss (Orica-GreenEdge), røk ut av seierskampen i den mye omtalte svingen 300 meter før mål.

Les også: Velt hindret Goss og Cavendish

- Det var litt både og for meg. Jeg fikk en bedre posisjon (som tredjemann rundt svingen, vår.anm), men samtidig mistet jeg mye fart. Det var ikke lett å starte på nytt med et tungt gir.

- Jeg manglet litt kraft i spurten, og klarte ikke øke farten, forteller 24-åringen.

Sperret på oppløpet
TV-bildene viser at Daniel Schorn (Team NetApp), som ble nummer fem på etappen, kom i veien for Alexander Kristoff de siste hundre meterne. Nordmannen var tydelig frustrert da han krysset målstreken.

- Var Netapp-rytterens manøver OK, Alexander?

- Der og da følte jeg meg litt sperret inne. Men i ettertid, når jeg tenker litt mer over det, var det en helt grei situasjon hvis han fulgte rytterne foran og ikke sperret meg med vilje, svarer Kristoff, og understreker samtidig at han ikke har sett innspurten på video i etterkant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kristoff legger heller ikke skjul på at dette kanskje var han største mulighet i løpet av de tre uker lange etapperittet.

- Det var en gylden mulighet som jeg ikke utnyttet. Jeg føler at jeg rotet det til mest selv. Jeg kunne gjort det mye bedre enn den sjetteplassen jeg fikk. Det er litt surt, forklarer den norske landeveismesteren.

Hadde liten tro på lagkameraten
I de tre «fartsdumpene», som Eurosports kommentatorer kalte etappens tre siste bakker, forsøkte en rekke ryttere seg. Det farligste forsøket kom fra selveste Joaquin Rodriguez, Kristoffs lagkamerat, som anses som en av de største favorittene til å vinne hele giroen.

Dessverre for spanjolen og det russiske mannskapet klarte ikke spanjolen holde unna.

- Var Rodriguez-angrepet planlagt?

- Jeg hadde ikke fått det med meg i hvert fall. Det virket som sløsing av krefter, slik jeg vurderer det. Han er liten og lett, og ville fått det vanskelig de siste kilometerne mot mål uansett, svarer Kristoff.

Selv om Katjusja-angrepet ikke gjorde noen forskjell i sammendraget skulle det vise seg at lagets spurter fikk god nytte av forsøket.

- Det var uansett til min fordel. Jeg fulgte godt med da de (Liquigas og Lampre-ISD) hentet ham, og var nok ikke den spurteren som slet mest da farten var høy oppover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

«Fjellgeiten» Kristoff
De tre siste dagene har nordmannen fullført etappene i gruppettoen. Slik blir det også tirsdag, selv om etappens eneste utfordring kommer helt mot slutten av etappen.

- Hvordan har fjelletappene vært for deg?

- Jeg har bedre kontroll enn i fjor. Det er selvfølgelig hardt, og jeg må grave dypt hver eneste dag. Men samtidig er jeg sterk nok til å kunne henge med litt lengre og kan heller slippe meg ned til gruppettoen, enn at jeg må jage (grupettoen).

Lørdag skrev vi om UCIs regelendring for tidslimiten. I februar 2012 ble UCIs artikkelen nummer 2.6.032 forandret. Regelen omhandler den berømte tidslimiten, grensen som avgjør om en rytter får fortsette i rittet eller ikke.

Tiden du kan komme i mål på, etter etappevinneren, avgjøres av etappens hastighet, lengde og hardhet. Jo hardere etappe, jo lengre etter kan du komme.

Forandringen som ble gjort er at det kun er særskilte utenomsportslige omstendigheter som kan unnskylde en rytter fra å komme i mål utenfor tidslimiten.

Les også: Tornadoer kan redde Cavendish

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Kristoff: - Ikke tenkt så mye over det
Regelendringen bekymrer ikke Alexander Kristoff.

- Jeg har ikke tenkt så mye over det for å være ærlig, men jeg er klar over at ikke 100 mann kan komme samlet til mål og klare seg selv om de er utenfor (tidslimiten).

- Er det et ekstra stressmoment for rytterne?

- Nei, jeg opplever det ikke sånn, avslutter nordmannen.

PS! Neste spurtetappe i årets Giro d`Italia kommer onsdag. Den 243 kilometer lange etappen mellom Assisi og Montecatini Terme kan på mange måter ligne litt på mandagens etappe profilmessig. Her finner du en oversikt, med profiler, over alle etappene!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.