*Nettavisen* Sport.

«Kristoff var enestående på våren»

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

procycling.no oppsummerer sesongen med Mads Kaggestad, Ole Kristian Stoltenberg og Kurt Asle Arvesen.

28.10.13 09:53

2013-sesongen ble på mange måter avsluttet med Tour of Beijing. Det satt strek for en lang og innholdsrik sykkelsesong.

Noen småritt har det vært siden det, men da Belkin mandag morgen avsluttet sesongen i Tour of Hainan, er det over for de store lagene.

Det gjør at det er på tide å oppsummere sesongen.

Les også: Ti tanker om sykkelsesongen 2013

Januar er ikke bare den første måneden i året, den er også startskudd for sykkelsesong. Det hele startet i Australia, der Tom-Jelte Slagter fikk sitt store gjennombrudd. Med en nesten magisk spurt på den tredje etappen la han grunnlaget for seier i årets første World Tour-ritt.

Februar huskes best for Thor Hushovds seier i Tour du Haut Var og uværet som gjorde at Kuurne-Brussel-Kuurne ble avlyst.

Mars så årets to første store etapperitt, da Richie Porte vant Paris-Nice og Vincenzo Nibali knakk Chris Froome i Tirreno-Adriaticos krappe stigninger. Likevel er det det vanvittige uværet i Milano-Sanremo og Gerald Cioleks sjokkseier som huskes best.

April er klassikernes måned. I år var det også Fabian Cancellaras måned. Sveitseren vant både Paris-Roubaix og Flandern rundt, mens Alexander Kristoff viste klasse med fjerdeplass i Flandern. I Amstel Gold Race holdt det nesten helt inn for Lars Petter Nordhaug, mens Dani Moreno viste seg som mer enn en hjelperytter i Flèche Wallone. Garmin-Sharps praktfulle kjøring i Liège-Bastogne-Liège rundet av klassikersesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (@TDWsport.com)

Mai betyr Giro d’Italia i sykkelverden. Vincenzo Nibali viste seg overlegen på hjemmebane, men de fleste husker nok først og fremst Bradley Wiggins’ forsøk på å kjøre nedover i regnværet. Det gikk ikke særlig bra.

Juni er oppkjøringsmåneden til Tour de France. Thor Hushovd tok en strålende seier under NM på hjemmebane i Grimstad. Alle trodde «Oksen» var tilbake, men nordmannen ble vraket til Tour de France. Edvald Boasson Hagen tok sin eneste utenlandsseier for året, mens Froome vant Critérium du Dauphiné. Rui Costa gjentok seier i Sveits rundt. I tillegg startet Tour de France med Orica-kaos fra dag én og Alexander Kristoff på andreplass.

Juli er sykkelsportens store måned. Tour de France ble som vanlig spennende, dramatisk og fullt av høydepunkter. I sammendraget var det lite å gjøre med Chris Froome, som sørget for Skys andre seier på rad.

August pleier å være en liten nedtur etter Tour de France, men Arctic Race og Tour des Fjords gjorde savnet mindre enn normalt. At Vegard Breen skrev proffkontrakt gjorde august måned til en god måned for norsk sykkelsport. Årets siste treukersritt, Vuelta a España, startet også sent i august.

September var måneden for historiske hendelser. Chris Horner ble tidenes eldste etappevinner i et treukersritt, før han likeså greit vant hele vueltaen foran Nibali. Like overraskende var det ikke at Tony Martin vant tempo-VM. Men at Rui Costa skulle vinne det utrolig spennende VM-rittet, var det ikke mange som hadde trodd på forhånd. Det var Portugals første VM-gull. Sondre Holst Enger sørget for norsk medalje i Firenze da han ble nummer tre i U23-VM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Oktober huskes best for Joaquim Rodríguez sin herlige revansje etter VM-nederlaget i Il Lombardia. Det smakte nok deilig at det var nettopp Alejandro Valverde som ble nummer to. Spanjolene var ikke gode venner etter rittet hvor Valverde slapp Costa av gårde i jakten på førstnevntes landsmann. Beñat Intxausti avsluttet sesongen på topp med sammenlagtseier i Tour of Beijing, hvor også Thor Hushovd vant en etappe.

I anledning denne oppsummering tok procycling.no kontakt med Kurt Asle Arvesen, Mads Kaggestad og Ole Kristian Stoltenberg for å høre hva de sitter igjen med etter 2013.

Hva husker du best fra årets sesong?
OKS:
For meg er det Arctic Race. Det ble så bra på så kort tid. Været og en gjeng med gærne tilskuere gjør at det er det man husker best. Det var en enorm opplevelse, og mye større enn det jeg trodde. Det var umulig å forutse at det skulle bli så kanonbra. Men det er utrolig mange fine ritt og prestasjoner man husker.

MK: Det er vanskelig å huske alt som har skjedd siden sesongen startet i Australia til den ble avsluttet i Kina. Klassikerne begynner å bli så lenge siden at jeg nesten ikke husker noe av dem. Det jeg husker best er Tour de France, sammen med VM og Spania rundt. Også husker man fraværet av Tom Boonen og Bradley Wiggins, og Thor Hushovd som til en viss grad kjempet seg tilbake.

KAA: Jeg husker mange ting, men kanskje Flandern rundt best. Det var et bra ritt. Vi hadde satset hardt mot klassikerne, men nedturen startet allerede fire dager før da en etter en ble syk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: P. Hympendal

Hva var årets største nedtur?
OKS: Thor Hushovd og Tour de France-vrakingen. Det er det første som ramler inn.

MK: Jeg er ikke så følelsesmessig engasjert som jeg var før, men har et litt mer nøkternt forhold til sport. Det kan hende det er fordi jeg var idrettsmann selv. Men jeg synes det var litt nedtur å se fallet til Bradley Wiggins. Han havnet så i skyggen av lagkameratene så kort tid etter at han var så stor. Det er litt trist og rart. Han og Boonen var så bra i fjor, og så var det plutselig ingenting. Men det som virkelig er trist er å se det som skjer i spansk sykkelsport. At det bare er ett World Tour-lag fra Spania er en nedtur.

Les mer: - Spania har rotet seg inn i en blindgate

KAA: Brosteinsklassikerne. Alle var i kjempeform, men da tre stykker ble syke, kom vi til kort.

Les også: Dette vil Sky gjøre mer av neste år

Hva er årets opptur?
OKS:
NM. Det er litt personlig, for jeg var litt involvert i det. Det å få lov til å være i Grimstad når Hushovd gjør det på den måten på hjemmebane, var en morsom opplevelse. Det viste også at vi har mange gode ryttere i Norge. Det er veldig gøy.

MK: Det mest positive er utviklingen av norsk sykkelsport. Det skjer mye bra, særlig på bakgrunn av at Glava Tour oppgraderes, Arctic ble en suksess å bygge videre på og Tour des Fjords kan bli et viktig ritt på den norske sykkelkalenderen. Jeg håper interessen fortsetter å øke, slik at det blir bedre for norske ryttere og lag. Det er noe av det mest spennende som skjer.

KAA: At vi forsvarte Tour de France-seieren med det mange, rettmessig, mener var et svakere lag enn i fjor da vi mistet Kiryienka og Edvald.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Hva/hvem er årets overraskelse?
OKS:
Den første tanken er Quintana. Det så ut som han syklet nedover mens de andre slet seg oppover. Det var morsomt å se en så rendyrket klatrer. Jeg skjønner at andre er bedre enn han per i dag, men det var gøy å se en slik type rytter blomstre. Det var en fryd å bivåne han da han til slutt fikk sjansen i touren.

MK: Det er Warren Barguil som vant to etapper i Spania rundt. Det ble jeg veldig imponert over. Den lille, tynne flisen viste ekstrem taktisk kløkt. Det var rått. Da han slo Uran viste han både fysisk og psykisk klasse. Han er en ung rytter som sykler med «bike pure»-armbånd i et av de mest spennende lagene i verden.

KAA: Om det var overraskende eller ikke, så er Quintana en som har etablert seg skikkelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Pascal Guyot

Hvordan vil du oppsummere nordmennenes innsats i år?
OKS: Hvis man tenker på proffene, var Kristoff enestående på våren. Jeg ble lei av å forklare at Thor Hushovd ikke var ferdig, og det viste han til gangs til slutt. Lars Petter nærmer seg fortsatt det helt store. Det ser ut som han har kommet godt ut av lagbyttet. Jeg følte det var veldig mye nesten for Edvald i år. Vegard (Stake Laengen) fikk dessverre ikke vist seg helt fram i de største rittene, men han får fortsette å være aggressiv. Det er helt strålende at Breen blir proff. Sondre Holst Enger er et morsomt nytt navn, men året har også vist at en del kontinentalryttere har litt mer opp til profflivet enn vi kanskje trodde. Gabba er den trofaste hjelperen han alltid har vært.

MK: Hushovd lider helt klart av et lite gjennomtenkt opplegg i BMC. Det blir spennende å se om de får orden på det neste år. Edvald har ikke vært like skarp i år som tidligere sesonger. Han kan skylde litt på velten i Tour de France, men han her stanget litt mer enn før. Han har ikke vært i den formen han har pleid.

Den norske som har imponert meg klart mest er Kristoff. Hvis jeg tenker på klassikerne, er det han jeg husker best. Han var utrolig solid, og jeg tror det er realistisk med pallplass neste sesong. Stake Laengen skal også ha honnør, han har kjørt en bra sesong og avsluttet veldig sterkt. Han fikk forlenget kontrakten, og det er veldig bra med så mange arbeidsledige. Lars Petter stanget litt i starten på grunn av overgangen til et nytt lag, men krummet ryggen og var solid i store deler av sesongen. Han var imponerende i Tour de France og dro med seg nyttig lærdom. I VM viste han klasse og er en pallkandidat i klassikerne neste sesong.

Det blir spennende å se på Edvald neste sesong, om han klarer å unngå skader og sykdom og bygger seg skikkelig opp til klassikerne. Alexander og Lars Petter er utrolig gode kandidater til klassikerne. Jeg vet at Thor fortsatt har det i seg, men han trenger litt mer ro rundt satsingen sin.

KAA: Det har vært bra, men vi mangler den store skalpen. Vi tok ingen seirer i treukersrittene. Generelt er det bra, men vi mangler den store seieren. Det er sånn det blir noen ganger. Vi har få å spille. Det er ikke hver gang vi kan vinne fire etapper i Tour de France. Mange av de norske ser nok fram til neste år og går for enda bedre resultater. Thor har mange seirer, men manglet den store.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe

Hva ser du mest fram til neste år?
OKS: Mitt kjære Flandern rundt og Paris-Roubaix. Litt før, og lenge etter det, kommer høydepunktene som perler på en snor. Jeg gleder meg også til det begynner. Det blir godt å komme i gang igjen.

MK: For min del er det jobbingen i TV 2. Da blir man litt ekstra engasjert og ekstra skjerpet. Det er alltid klassikerne, giroen, touren og vueltaen man ser fram til. Touren er det opplagte høydepunktet, sammen med klassikerne. Med norske øyne blir det spennende å se hvordan Breen klarer seg der ute, og det blir morsomt å følge Holst Enger. Også Hitec blir spennende å følge med på. Damesyklingen fortjener mer oppmerksomhet, og jeg håper de får det med den nye UCI-presidenten.

Neste års World Tour begynner allerede 21. januar med Tour Down Under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.