COMPIÈGNE (procycling.no): Under veiledning av trener og stefar Stein Ørn, har Team Kristoff opplevd en oppløftende utvikling etter ankomsten i Katjusja Team.

Søndag viste han seg nok en gang som Norges sterkeste sykkelrytter for tiden.

25-åringen kjempet seg med i den andre store gruppen i Paris-Roubaix, og spurtet inn til en strålende niendeplass.

Det var det kanskje ikke så mange som hadde spådd for noen år siden. Da var det Edvald Boasson Hagen alle snakket om. Men nå er det Alexander Kristoff som kjører inn resultater i de store rittene.

Sjokkbronse var bekreftelsen
Et gjennombrudd kom under etapperittet Tredagers i De Panne i 2012.

Her tok Kristoff sin aller første proffseier. Han holdt også på å vinne rittet sammenlagt.

I slutten av juli overrasket han alle ved å snappe med seg OL-bronsen under lekene i London.

Basert på prestasjonene han har levert fra Milano-Sanremo til Flandern rundt, er ingen lenger overrasket over at Kristoff vinner massespurter på tampen av harde ritt etter et sted mellom 200 og 300 kilometers sykling.

Team Kristoff gir seg ikke med det.

- Målsettingen vår på lang sikt har vært å utvikle Alexander til klassikerrytter. Vi har forsøkt å legge opp treningen slik at han skal kunne tåle distansen og tillegg har kapasitet til å hevde seg i harde partier mot slutten.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

- Alex har vært veldig standhaftig og har hatt et veldig godt fokus. Han har jobbet utrettelig. Det gjorde han også gjennom hele vinteren på tross av arbeidet han la ned i forkant av OL. Han har knapt hatt en hviledag siden, sier trener Stein Ørn til procycling.no.

Kristoff vil ha mer
Etter bekreftelsen i årets klassikerne, legges lista enda høyere:

- Jeg har som mål å utvikle meg enda mer og bli enda sterkere, sier Kristoff.

Så legger han smilende til:

- Jeg går ikke rundt og håper at jeg skal holde dette nivået resten av livet.

Viste fram egenskaper på Ringerike
For å eksemplisere veien videre, velger Ørn å se tilbake i tid.

Han trekker fram en etappe fra Ringerike Grand Prix i 2009 – året før Stavanger-gutten skrev proffkontrakt med BMC Racing.

- Vi ønsker å ta det neste steget, men vi er ikke helt der ennå. Jeg ønsker meg at Alex skal kunne ta initiativ, og være med å prege løpene under finalen. Som U23-rytter i Ringerike Grand Prix, var det en etappe han lå i brudd på hele dagen. Deretter støtet han seg vekk fra de andre og kom alene inn mot mål. Jeg håper at han kommer seg dit til slutt, sier Ørn.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Kristoff husker den aktuelle etappen:

- Jeg vet ikke helt hvorfor jeg satt med i det bruddet. Vanligvis synes jeg det er å sløse med kreftene. Det blir jo nesten alltid kjørt inn, likevel.

- Men det var kult å gå solo inn. Jeg trodde egentlig jeg kom til å bli hentet, så jeg var forberedt på å spurte.

Tok seg opp til brudd i De Panne
Under årets De Panne viste han fram noen av de samme ferdighetene.

Da kjørte han seg opp til bruddet der blant annet Peter Sagan og to Quick Step-ryttere befant seg.

- Jeg kjørte Gent-Wevelgem noen dager i forveien, og da skjedde det samme. Jeg forsto at den gruppa var farlig. Med to fra Quick Step og Peter Sagan der framme, var det ikke så mye kjørestyrke igjen i feltet. Jeg hadde ingen medhjelpere der, og klarte omsider å ta meg opp til dem. Jeg ble nummer tre i spurten bak Sagan og Demare, men da hadde jeg uansett ikke mer igjen å spurte med.

- Hvordan ser du for deg din framtidige utvikling som rytter?

- Jeg kommer nok til å holde samme kurs som jeg gjør nå. Det virker som det er der jeg har de største sjansene. Jeg har lyst til å bli enda bedre til å spurte, og i hvert fall ikke noe dårligere. Det kommer til å bli fokus på klassikerne og.

- Hvor viktig er det for deg å kjøre aktivt under finalen?

- Problemet med det er at jeg foreløpig ikke er sterk nok. Jeg kjører på maks. For å få til det, er man nødt til å kjøre med litt overskudd. Nå har jeg ikke det, og da må jeg bare sitte der. Sagan er supersterk. Han er blant de aller sterkeste i feltet. Jeg håper også å kunne gjøre flere slike ting utover.

Drømmen er Flandern rundt
Det betyr at trener og utøver må legge nok en slagplan foran neste sesong, slik at framtidsdrømmene skal kunne komme enda et skritt nærmere.

- Jeg drømmer om å vinne Flandern rundt. Jeg trenger ikke kjøre solo, bare være først over mål.

- Kan du vinne et ritt som Flandern rundt med de egenskapene du besitter nå, eller var fjerdeplassen opp mot det maksimale av det du kan håpe på?

- Man kan vinne, men jeg må være litt heldig. Dersom gruppen jeg satt i hadde kjørt alt den hadde, kunne jeg vært med å spurte om andreplassen. Men jeg kunne aldri ha vunnet akkurat den versjonen, det var utenfor min rekkevidde.

- Du debuterte i Paris-Roubaix for tre år siden som BMC-rytter, hadde du tanker om at du i løpet av få sesonger skulle kjempe i toppen av disse rittene allerede da?

- Nei, egentlig ikke. Jeg fikk ikke engang prøve med i Flandern, selv om fortalte dem at jeg trodde det passet meg bra. Jeg trodde ikke noe på det da. Jeg trodde det var for langt opp.

- Nå har jeg erfart at man ikke trengte å bli så veldig mye bedre, men det virket langt opp dit da man satt der som ung rytter, avslutter klassikerspesialisten.