*Nettavisen* Sport.

Kristoffersen tapte mot skiforbundet i tingretten

Henrik Kristoffersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Henrik Kristoffersen vant ikke fram i Oslo tingrett i kampen for å få inngå den omdiskuterte Red Bull-avtalen. – Jeg er veldig skuffet, sier Kristoffersen.

06.05.19 12:31

Henrik Kristoffersen vant ikke fram i Oslo tingrett i kamp mot Norges Skiforbund.

Kristoffersen ønsket å kjøre med Red Bull-logoen på hjelmen, men skiforbundet sa nei, og saken endte dermed i retten i mars.

Tingretten konkluderer med at Norges Skiforbund var i sin fulle rett da Kristoffersen ble nektet å inngå avtale med den østerrikske drikkegiganten i 2016 om å bære Red Bull-merket på hjelmen. Det fremgår av dommen i søksmålet alpinisten anla mot skiforbundet.

- Norges Skiforbund har vunnet saken fullt ut, konkluderer Oslo tingrett.

Les: Kristoffersen angrep skiforbundet: – De har skummet fløten

Retten fritar imidlertid Kristoffersen for å betale sakskostnader.

- Jeg er naturlig nok veldig skuffet over dommen, men har respekt for at retten har kommet til en annen konklusjon enn den vi mener er riktig. Jeg visste at jeg tok fatt på en bratt motbakke i forsøket på å få Oslo tingrett til å endre oppfatning fra forføyningssaken. Nå skal vi sette oss ned og lese dommen grundig, og sammen med advokaten og støttespillere vurdere om den skal ankes inn for lagmannsretten. Jeg kommer helt klart til å vurdere alle muligheter og innfallsvinkler i tiden fremover, sier Kristoffersen i en pressemelding.

- Denne kampen har ikke vært forgjeves. Saken har satt fokus på oss enkeltutøveres manglende rettigheter, og skiforbundets totale eiendomsrett over utøvernes markedsrettigheter. Jeg setter stor pris på den massive støtten jeg har fått, fra mange utøvere i en rekke idretter, og fra idrettsledere i klubber og lag, som har sagt at jeg har kjempet en batalje på vegne av mange, fortsetter den norske skistjernen.

- En svart dag

Advokat Odd Stemsrud førte saken på vegne av Kristoffersen. Stemsrud har lite til overs for dommen.

- Hvis denne dommen blir stående, er det en svart dag for alle som håpet på økt støtte til breddeidrett og frihet for enkeltutøvere underlagt Norges skiforbund. I dommen har Oslo tingrett ganske oppsiktvekkende valgt å fravike internasjonal konkurranserett. Noe mer kan jeg ikke si før jeg har lest dommen grundig, sier Stemsrud.

Klikk på bildet for å forstørre.

TAPTE: Henrik Kristoffersen tapte Red Bull-saken mot Norges Skiforbund. Bakgrunnen for saken er en lengre konflikt mellom Kristoffersen og Skiforbundet. Kristoffersen har lenge ønsket seg en tilsvarende avtale med energidrikkprodusenten Red Bull som den Aksel Lund Svindal har. Dette har ikke Skiforbundet tillatt. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Røste: - Jeg er glad

- Oslo tingrett har konkludert med at idrettens regelverk og NSFs praksis om utøvernes personlige markedsavtaler er fullt ut forenlig med EØS-rettens krav. NSF er derfor frifunnet i søksmålet. NSFs markedsavtaler muliggjør en bred sportslig satsing samtidig som utøverne har gode muligheter for å inngå personlige avtaler. Retten har konstatert at fordelingen av rettigheter mellom landslag og utøver er balansert, sier advokat for Norges Skiforbund, Per Andreas Bjørgan i en pressemelding.

Les: Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene

Også skipresident Erik Røste er fornøyd med avgjørelsen.

- Jeg er glad for at Norges Skiforbund har vunnet saken fullt ut. Dette er en viktig avgjørelse ikke bare for Skiforbundet, men for hele norsk idrett. Dommen gir oss medhold i grunnleggende avklaringer for måten vi finansierer toppidretten på, og legger til rette for rekruttering, barn, ungdom og breddeaktiviteter. Retten slår fast at det er en god balanse mellom forbundets rettigheter og utøvernes muligheter til å inngå personlige avtaler, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding.

Les: Kristoffersens kjæreste: - Jeg er utrolig stolt

Fakta om Red Bull-saken:

* Den årelange juridiske striden bunner i Henrik Kristoffersens ønske om å kjøre med Red Bull-logo på hjelmen. Norges Skiforbund sa i 2016 blankt nei til dette.

* Sponsorplassen på landslagsalpinistenes hjelmer er allerede solgt til forbundets hovedsponsor Telenor.

* Ved siden av retten til å inngå den omstridte Red Bull-avtalen krevde Kristoffersen subsidiært skiforbundet for 15 millioner kroner i tapte sponsorinntekter.

* Forbundet har hele tiden hevdet å ha sitt på det tørre, og mener Kristoffersens pengekrav ikke er sannsynliggjort.

* Da saken var oppe til behandling i EFTA-domstolen fikk begge parter delvis medhold.

* Saken ble behandlet i Oslo tingrett i perioden 19. til 26. mars.

* Mandag ble det klart at Kristoffersen ikke nådde fram. Han tapte saken mot skiforbundet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag