Gå til sidens hovedinnhold

Kristoffs lag uten lisens

- Vi er overrasket og nervøse med tanke på neste år, sier nordmannen.

I en overraskende tvist ble det i dag klart at Katjusja, laget til norske Alexander Kristoff, ikke er godkjent for lisens til WorldTouren.

Det var på forhånd trodd at den siste plassen i sykkelsportens høyeste divisjon skulle enten tildeles Argos-Shimano eller danske Saxo-Tinkoff, men begge disse lagene fikk altså lisens.

Dette betyr mest sannsynlig at Kristoffs lag blir å se som prokontinentallag neste sesong, og blir dermed avhengig av wildcard-inivtasjoner for å delta i de mest prestisjefylte rittene.

- Beslutningen er svært overraskende, vi er jo ranket høyt opp på UCI sin liste, sier Kristoff til procycling.no.

- Vi har heller ikke fått noen begrunnelse for hvorfor (Katjusjas søknad ble avslått), og stemningen i laget er ganske nervøs med tanke på neste år.

Det russiske mannskapet, som har vinneren av WorldTouren Joaquim Rodríguez på laget, var ett av de 15 lagene som på forhånd hadde oppfylt UCI sitt sportslige kriterium for innpass i WorldTouren 2013, men i dagens kunngjøring uttalte det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at «forespørselen fra laget hadde blitt avvist i samsvar med forbundet sine regler».

Team Argos-Shimano får dermed Katjusjas plass i det gode sykkelselskap neste sesong. Det nederlandske laget mønstrer blant annet de fryktinngytende spurterne fra Tyskland, Marcel Kittel og John Degenkolb.

I tillegg til å rykke Argos-Shimano opp en divisjon, besluttet UCI å fornye lisensene til AG2R La Mondiale, Euskaltel, Garmin-Sharp, samt Lars Petter Nordhaugs Rabobank.

Tour de France-drømmen borte?
Etter positive signaler fra den russiske lagledelsen skulle Kristoff etter alt å dømme delta i neste sommerens Tour de France. Nordmannen skulle også få hjelperyttere til å støtte ham i de hektiske massespurtene. Nå står den deltakelsen i fare. Katjusja er avhengig av invitasjon fra ASO, arrangøren av Tour de France.

UCI har ikke kommet med en begrunnelse for hvorfor Katjusjas WorldTour-søknad er avslått. Sett bort i fra sportslige kriterier, vurderes alle lag også ut i fra økonomiske, administrative og etiske hensyn.

De 18 lagene som er en del av WorldTouren 2013 er dermed:

Astana
BMC Racing Team
Cannondale
Lampre – Merida
Omega Pharma – Quick Step Cycling Team
ORICA GreenEDGE
Sky Procycling
Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team
Movistar Team
AG2R La Mondiale
Euskaltel Euskadi
Rabobank
Garmin Sharp
Team Argos–Shimano
Team Saxo – Tinkoff
FDJ
Lotto Belisol
RadioShackNissan

Kommentarer til denne saken