RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kristoffs lagkamerat sterkest opp beryktet målbakke


Dan Martin jubler for etappeseier i Tour de France torsdag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
Dan Martin jubler for etappeseier i Tour de France torsdag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
UAE-kaptein Dan Martin tok en sjanse og gikk seirende ut av den knallharde avslutningen opp Mûr-de-Bretagne i Tour de France torsdag.

Iren støtet med 1,1 kilometer igjen og holdt akkurat unna for Pierre Latour, mens Alejandro Valverde ble nummer tre etter torsdagens kraftanstrengelse.

– Det er en fantastisk følelse å få en seier igjen. Det er en stund siden sist. Jeg var litt nervøs på grunn av motvinden, og jeg trodde ikke det var mulig, men da det ble kjørt hardt i bakken og de andre lå på grensen (limit), valgte jeg bare å kjøre på, sa Martin i et intervju vist på TV 2.

BMC-stjernen Greg Van Avermaet er fortsatt i gul ledertrøye. Belgieren har tre sekunder ned til toer Geraint Thomas (Sky). For fjorårets Giro d'Italia-vinner Tom Dumoulin ble etappen en liten katastrofe. Nederlenderen punkterte på et kritisk tidspunkt i avslutningen og tapte mye tid i sammendraget

På toppen av det hele fikk nederlenderen en tidsstraff på 20 sekunder etter etappen. Juryen mente han syklet for nær lagbilen da han prøvde å tette luken.

Dag seks av årets Tour var den første testen for sammenlagtfavorittene. Hele to ganger skulle rytterne opp den beintøffe bakken i Bretagne før målgang på 293 meters høyde. Over to kilometer har bakken en gjennomsnittlig stigning på 6,9 prosent.

Kristoff tok det rolig

Alexander Kristoff varslet før etappestart at han ikke hadde planer om å kjempe om seieren. Han beskrev det hele som en «hviledag». UAE-rytteren skulle hjelpe Martin så godt som mulig, og til slutt kunne han juble for lagkameratens seier. Selv skulle Kristoff ta det rolig i den blytunge avslutningen.

På den innlagte spurten var Kristoff raskest blant syklistene i hovedfeltet. Han slo Fernando Gaviria og plukket ti poeng med en sjetteplass der. I mål endte 31-åringen på 148.-plass og 14.30 minutter bak vinnertiden.

Heller ikke Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) eller Amund Grøndahl Jansen (LottoNL) kjempet om topplasseringene torsdag. De ble henholdsvis nummer 64 og 166.

Et brudd på seks mann fikk gå rett etter den offisielle starten på den 181 kilometer lange etappen. En etter en falt av mot slutten, og luken ble tettet med underkant av ti kilometer igjen.

Bretagnes Alpe d`Huez

Rundt halvveis ut på etappen holdt hovedfeltet svært høy fart. Det kombinert med sidevind førte til at feltet sprakk i flere grupper. De fleste sammenlagtkandidatene havnet på riktig side, men Jansen og LottoNL måtte bruke mye krefter på å få Primoz Roglic opp igjen.

Torsdagens målbakke blir populært kalt Bretagnes Alpe d`Huez. Det var her Thor Hushovd på mirakuløst vis beholdt den gule ledertrøya i 2011. Som vanlig var det stinn av fans langs bakken også torsdag.

Det var ikke bare Dumoulin som tapte mye tid i sammenlagtkampen etter Tour de Frances sjette etappe. Også hjemmehåpet Romain Bardet så dyrebare sekunder forsvinne. Dumoulin er 1.23 minutter bak Van Avermaet, mens Bardet er bak med ett minutt og 45 sekunder.

Tittelforsvarer Chris Froome var i mål som nummer 18 torsdag. Briten endte åtte sekunder bak Martin. Sky-kapteinen ligger på 14.-plass i sammendraget og har 1.02 opp til toppen.

Tour de France fortsetter fredag med en flat etappe på 231 kilometer mellom Fougères og Chartres.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere