Gå til sidens hovedinnhold

Kristoffs store trøyedrøm

Den norske mesteren har lyst til å skrive seg inn i historiebøkene.

HERNING (procycling.no): For andre året på rad skal Alexander Kristoff få teste seg i Giro d’Italia.

Det var en offensiv og blid nordmann procycling.no møtte på «Hotel Herning», ikke mange meterne fra der åpningsetappen kjøres på lørdag.

De 8,7 tempokilometerne hadde laget studert nærmere på trening de siste dagene, men det er hva som skjer lenger frem i tid som opptar Kristoff mest dagen før Giro d’Italia starter.

Drømmer om poengtrøyen
I fjor var han med som BMCs spurter og læregutt. Siden den gang har Kristoff blitt norsk mester, vunnet sitt første proffritt i utlandet og tatt skalpen på så godt som alle toppspurterne.

Det får Katjusja-rytteren til å drømme om noe stort i årets giro.

- Jeg har tenkt at det er mulig å ta spurttrøyen. Jeg vet at mange spurtere ikke kommer til å fullføre, så vi får se hvor mange som gidder, men jeg har tenkt i de baner.

- Samtidig så var det Michele Scarponi som stakk med poengtrøyen i fjor, så mulighetene mine avhenger veldig av hvordan rittet utvikler seg. Nå er det heldigvis flere spurtetapper i år enn det var i fjor, forteller Stavangers store sykkelsønn til procycling.no.

I de fleste ritt står kampen om poengtrøyen mellom de raskeste rytterne i feltet, men i Giro d’Italia har de i motsetning til i for eksempel Tour de France hatt tradisjon for å gi like mange poeng på klatreetapper som spurtetapper. Dermed kan Kristoff være helt avhengig av at det ikke er én klatrer som skiller seg ut og dominerer.

Har lært av Cavendish
Selv må han jakte poeng på alle flate etapper. Paradoksalt nok kan drømmen om poengtrøyen gjøre det vanskeligere å oppfylle et annet mål; å sikre seg en etappeseier.

- Hvis du har i bakhodet at du må komme topp tre eller topp fem kan det ødelegge for deg også. At du mister en mulig seier fordi du ikke tok sjansen til å klemme deg inn i en trang luke for eksempel.

- Men i det siste har jeg blitt flinkere til å ta initiativet selv enn jeg har vært tidligere. Jeg har funnet ut at jeg holder spurten godt og kan gå med 250 meter igjen istedenfor å vente på de siste 200 meterne. Det er det Cavendish gjør, forklarer den norske mesteren.

Men i forhold til Cavendish og flere av de argeste spurtkonkurrentene stiller Kristoff med et lite handicap.

For mens Matthew Goss, Tyler Farrar og nevnte Cavendish har flere dedikerte hjelperyttere som kun har som mål å hjelpe kapteinen frem til seier, må Kristoff klare seg mye alene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Vant til å klare meg alene
Katjusja har nemlig et sterkt sammenlagthåp i Joaquim Rodriguez, og laget er stort sett bygget rundt den spinkle klatreren.

- Jeg forventer at jeg får hjelp fra laget frem til finalen, men på de siste kilometerne må jeg regne med å klare meg alene. Det er jeg vant til og da gjelder det bare å kjempe meg frem til en god posisjon.

- De andre skal nok spare seg mest mulig slik at de kan hjelpe Rodriguez, mens jeg får holde på litt på egen hånd.

Blant lagene som satser mye mer på spurtene enn Katjusja, trekker Alexander Kristoff frem Garmin, GreenEDGE og delvis Team Sky som de som ser sterkest ut.

Deres spurtere vil ha en stor fordel i forhold til nordmannen da de slipper litt unna den ville posisjonskampen som utspiller seg de siste kilometerne.

Dermed kan de etappene hvor det er litt tøffere avslutninger være der nordmannens seierssjanser er aller størst.

- Den etappen hvor jeg ble nummer fire i fjor, det var en lett etappe, men en tøff avslutning. Spurttogene ble sprengt i filler og da det ble mer kamp mann mot mann.

- Det er sånne type etapper, hvor det er tøft eller teknisk krevende på slutten at det blir mer likestilt.

Etappen Kristoff har blinket seg ut
Skulle planene om å kjempe om poengtrøyen ende dårlig har Kristoff sett frem i tid og siktet seg spesielt inn på den 18. etappen. Det er den siste flate etappen og kommer etter at feltet har måttet ta seg over flere tøffe fjellpass.

- Jeg har sett at på den etappen der er det muligheter, siden jeg regner med at mange av de store spurterne skal kjøre touren i år. Da blir det mye å fullføre giroen også, så jeg regner med at en del har gitt seg før det.

Å gi seg har Kristoff ingen planer om. Selv om landsmann Galimzyanov ble tatt for doping tidligere i år og det dermed åpnet seg opp en spurtplass i Katjusjas Tour de France-lag, har ikke Kristoff mottatt noen hint om at han skal til Frankrike i juli.

Dermed er fokuset ene og alene på å krige seg over alle tøffe fjell innenfor tidslimiten. Det kan gi avkastning både i etappeseirer og et av rittets gjeveste trøyer.

Kommentarer til denne saken