VAL DI FIEMME/OBERSTDORF (Nettavisen): Tour de Ski har kommet til italienske Val di Fiemme, hvor det er klart for de to siste etappene.

På herresiden leder Johannes Høsflot Klæbo klart 1 minutt og 3 sekunder foran landsmann Pål Golberg, mens russiske Aleksandr Bolsjunov er 1 minutt og 19 sekunder bak på en tredjeplass.

Sistnevnte er blant dem som har uttalt seg kritisk om vinterens utgave av touren.

Til russiske Matsj TV har Bolsjunov gitt utrykk for at tour-programmet er til stor fordel for sprinterne.

Les også: Nossum overrasket over Iversen

FIS-direktøren svarer

Renndirektør i FIS, Pierre Mignerey, er ikke enig i kritikken.

- Vi kommer aldri til å gjøre alle fornøyd. Kanskje kan man si at touren i år passer bedre for sprintere, men når jeg ser på sammendragslisten så har jeg ikke den følelsen. Jeg mener at han som leder helt klart er god i sprint, men ikke bare i sprint. Det kunne vi åpenbart se i Oberstdorf, sier Mignerey til Nettavisen og viser til at Johannes Høsflot Klæbo også vant 15-kilometeren.

Les også: Northugs ord får Klæbo til å glise

Den franske FIS-direktøren forteller at han er vant til at det kommer kritikk mot rennprogrammet.

- Touren er kanskje litt annerledes enn tidligere år, men jeg har vært med siden Tour de Ski startet og hver eneste gang hører jeg folk klager, så er det normalt. Alle har ulike meninger.

- Det jeg også har sett er at hver eneste tour har vært interessant å følge med på. Vi må også konkludere først etter touren og ikke midt i touren. Jeg tror fortsatt mye kan skje i sammendraget, forteller Mignerey.

Les også: Program for Tour de Ski

Klæbo: - Grunnen til at jeg stiller

Tour-leder Klæbo er ikke nødvendigvis like kritisk som sin russiske kollega når det kommer til vinterens tour-program.

- Han synes ikke sprint er så artig lenger, men har tidligere vært en av dem som hentet mest på sprint. Det er naturlig at han tenker litt på det der, sier Klæbo til Nettavisen.

Trønderen forteller at han er fornøyd med at FIS har tilpasset vinteren tour som følge av OL.

- Jeg synes det FIS gjør i år med å ha lagt til rette for at det er OL, synes jeg er positivt. Det er i hvert fall grunnen til at jeg stiller i år. Jeg er veldig for at de beste skal stille til start på de skirennene som er. Det at det er lagt opp på den måten i år er grunnen til at jeg står her i dag og planlegger å gå de siste to etappene, forklarer Klæbo.

Les også: Kraftige reaksjoner etter Østberg-kommentarer

- Magien er borte

Men til tross for at FIS har gjort tilpasninger denne vinteren som følge av OL, er det fortsatt en rekke av verdens beste løpere som enten har valgt å avbryte touren eller blitt hjemme.

Adressa-kommentator Birger Løfaldli er blant flere som mener touren har mistet den statusen den en gang hadde.

«Magien er borte. Det spektakulære er fjernet. Internasjonalt langrenn er i ferd med å miste det fantastiske som ble skapt i 2006 og som løftet idretten», skriver Løfaldli i en kommentar om tourens forfall.

Les også: Fryktet trøbbel for Klæbo. Ga klar beskjed

Løfaldli mener flere endringer har ført til at touren har mistet det som gjorde den så attraktiv for både løpere og tilskuere tidligere.

«FIS har forsøkt å justere, med den følge at touren vi har i dag er blitt en mellomløsning. Ikke ei ordinær verdenscuphelg, men heller ikke det ekstreme som folket snakket om i det første tiåret», skriver Adressa-kommentatoren.

Så hva skal til for å få tilbake Tour de Ski-magien?

Dagens tour-leder Klæbo er tydelig på hva han ønsker.

- For min del kan man godt gå tilbake til mye av det som skjedde med mange brutale skirenn på tre mil, store reisebelastninger og det som var. Jeg synes det virket som et rått konsept. Det har kanskje blitt litt mindre av det de siste årene, forteller Klæbo.

- Jeg er veldig for at vi skulle hatt litt andre type distanser. Det har ikke jeg noe i mot, sier trønderen.

Mandag er det klart for den femte etappen av vinterens Tour de Ski. Den består av en 15 kilometer fellesstart for herrenes, mens kvinnene går 10 kilometer.

Touren avsluttes som vanlig opp monsterbakken i Val di Fiemme onsdag.