RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kritisk til utøverraporteringen

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Sist oppdatert:
Antidoping Norge (ADN) er kritisk til WADAs system for utøverraportering.

Siden i fjor har rundt 250 norske topputøvere måtte melde fra hvor de daglig kan dopingtestes. Dette som følge av innføringen av WADAs regelverk.

36 fikk to advarsler
Slurv med å melde fra eller at man ikke er på det oppgitte stedet kan gi en dopingadvarsel. Tre advarsler i løpet av 18 måneder kan gi dom og utestengelse fra idretten i opptil to år. I løpet av de tre første månedene i 2006 mottok 36 topputøvere en advarsel, mens fire fikk sin andre dopingadvarsel.

- Det er grunn til å stille spørsmål ved om et så omfattende registreringssystem som dette er den mest kostnadseffektive måten å bekjempe doping på, sier lederen av Antidoping Norge (ADN), Anders Solheim, til TV 2 Nettavisen.

Han vil gjerne bruke mer ressurser på:

- info- og forebyggingsarbeid

- tettere testing av utøvere det siste halvåret før store mesterskap

- mer målrettet jobbing mot miljøer der det er dopingfare

- tettere samarbeid mellom ADN og politi og tollvesen

Vil kutte i utøverlisten
Fredag sendte ADN et høringssvar om det internettbaserte utøversystemet til WADA. Basisen for utøversystemet, WADA-koden, er under revisjon og kan bli endret i november 2007.

- Vi trenger å se nærmere på hvordan vi best mulig kan håndtere utøverinformasjonen i praksis. Men det er vesentlig at vi klarer å ivareta formålet med at utøvere er tilgjengelig for dopingkontroll, sier Solheim.

Han forteller at ADN bruker nesten en hel stilling bare på å koordinere informasjonen utøverne melder inn. Nå vil han prioritere strengere og skjære ned på antall utøvere på listen.

Kan få advarseldom
- Selv har vi kuttet inn ganske mye på listen allerede, men hvis vi skal være mer restriktive enn i dag, krever det at WADA endrer regelverket sitt. Men når dette er et tema i lille Norge, må utfordringene være betydelige i andre deler av verden. Risikoidretter, hvor det er mye å tjene på å misbruke doping, bør prioriteres høyere enn andre idretter.

Antidoping Norge vil også ha et system for innhenting av utøverinformasjon som kan brukes over hele verden, slik at det ikke blir sånn at bare land med god økonomi og teknologi kan håndtere WADA-regelverket. I høringssvaret skriver ADN at norske idrettsutøvere forteller om utenlandske konkurrenter som ikke er underlagt like streng kontroll.

- Fire utøver har fått to advarsler i Norge så langt. Kan vi få en dopingdom her?

- Jeg tror at utøvere vil kunne bli dømt for brudd på dopingbestemmelsene fordi man ikke har gitt den informasjonen man skal eller ikke vært der man har oppgitt, sier ADN-leder Anders Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere