SEEFELD (Nettavisen): Finn-Hågen Krogh regnes som en utfordrer til medalje på torsdagens VM-sprint i Seefeld.

Det var det få som hadde trodd etter marerittsesongen i fjor, hvor 28-åringen møtte veggen og resultatene uteble.

- Ja, hvor skal jeg begynne? sier Krogh når Nettavisen spør finnmarkingen om veien tilbake fra det tøffe fjoråret.

- Mye har for meg handlet om at man har lyst til å gå på ski eller ikke. Jeg synes jeg har hatt en ganske brukbar start på den sesongen her. Jeg hadde nok lavere ambisjoner før denne sesongen enn jeg noen gang har hatt tidligere. Utover i sesongen fant jeg bare større og større glede i å gå skirenn og kanskje spesielt etter Tour de Ski begynte jeg å glede meg til NM. Det ble bare bedre og bedre psykisk, sier Krogh.

Bronsemedaljøren fra 30-kilometeren i Lahti for to år siden regner med små differanser og tøffe heat på torsdagens sprint.

- Jeg synes det er en litt vanskelig sprint. Den er tøff både opp og ned, så det blir hardt. Det blir jevne heat, så man må ut med albuene helt fra start for å komme seg frem. Det blir spennende og tight.

NRK-ekspert spent på formen

NRKs langrennsekpert Fredrik Aukland mener Krogh har en god mulighet til å slå godt fra seg på VM-sprinten.

- Hvis du ser på utviklingen han har hatt den sesongen her, så har han virkelig kommet i god form til NM. Han gjorde det han måtte gjøre for å kvalifisere seg, sier Aukland til Nettavisen.

NRK-eksperten er imidlertid usikker på om finnmarkingen har klart å opprettholde den positive formkurven han viste fram mot NM-gullet i Meråker tidligere denne måneden.

- Jeg vil si at det er litt usikkert, men samtidig tenker jeg at det er løyper her som passer ham godt. Han er en type som klarer å få ut potensialet sitt når det gjelder som mest. Jeg har troa på Finn-Hågen Krogh, jeg tror han kan gjøre det veldig bra. Går formutviklingen rett vei, har han en veldig god mulighet, mener Aukland.

Trolig reserve resten av VM

Langrennseksperten tror Krogh må belage seg på kun å være reserve på de øvrige distansene i VM i Seefeld.

- Jeg tror kanskje det er denne distansen han får gå, så blir han kanskje reserve på flere andre distanser, som tremila og kanskje femmila. Han er også en type som kan være reserve som ankermann på stafetten. Jeg tenker at han må komme i gang med mesterskapet, gå sprinten, og så må han være en som kan steppe inn etter det, sånn jeg ser det, sier Aukland.

Aukland mener tilstrekkelig med hvile og restitusjon er hovedårsaken til at Krogh har fått en opptur denne sesongen, etter er trøblete fjorårssesong.

- Han har ikke hatt noen super sesong i begynnelsen i år heller, men han slet veldig med å komme seg etter den perioden i fjor. Sånn jeg har skjønt det, har han hatt nok tid til å restituere seg og tatt steg for steg. Han har brukt god tid på å komme tilbake. Jeg tror det var det det handlet mest om for hans del. Han er ikke den utøveren som trener mest i utgangspunktet, men han har måttet ta ekstra hensyn til å bruke god tid etter den trøblete sesongen, mener Aukland.

Monsen: - Veldig gledelig

Sprintlandslagstrener Arild Monsen legger ikke skjul på at han gleder seg stort over Kroghs fremgang denne sesongen.

- Finn-Hågen er en luring. Jeg er veldig imponert og glad på hans vegne, for at han kommer tilbake. Han kom jo tilbake i ellevte time med å kvalifisere seg til dette laget også. Det er veldig gledelig at man ser at man kan reise seg igjen etter en tung periode, sier Monsen til Nettavisen.

Mens Krogh karakteriserer VM-løypa som tøff, er ikke Monsen like bekymret for sin elev. Han mener nøkkelen til suksess for finnmarkingen ligger i midtre del av løypa.

- Det tøffe er jeg ikke så redd for for Finn sin del, men han er jo liten og lett, og han må ha klaff på sin nedkjøring. Han bør helst ligge litt i leet på noen andre, før han kan komme på slutten igjen. Der er han bra. Men i midtpartiet må han gå rett taktisk og helst ha litt hjelp.

Johannes Høsflot Klæbo er favoritt til å vinne torsdagens VM-sprint, men det er ventet at trønderen får sterk konkurranse fra italienske Federico Pellegrino og Russlands Sergej Ustjugov.