Det var tilfeldigheter som gjorde at Alexander Kristoff skulle ende opp lag med ikoniske sykkelpersonligheter som Erik Zabel (trener) og Oscar Freire (sprinter).

- Jeg visste ingenting om dette før et par uker etterpå, fortalte Alexander Kristoff i forkant av Milano-Sanremo.

Les også: Her er Kristoffs nye læremester

Der bodde han på rom med Freire, blant annet for å se hvordan han forberedte seg til store sykkelritt.

- 80 prosent med Kristoff
I sin søken etter sin aller første proffseier (i utlandet), blir procycling.no fortalt at 24-åringen tar til seg all tilgjengelig kunnskap fra sine langt mer meritterte støttespillere.

Freire har blant annet blitt verdensmester tre ganger. Zabel er fremdeles den rytteren som har vunnet den grønne poengtrøyen flest ganger (6) og har tatt flest proffseirer (192). Men om vi skal tro den blide tyskeren, er gleden på hans side, under samarbeidet mellom de to.

- Jeg synes jeg er heldig, som får jobbe med slike ryttere, sier Erik Zabel til procycling.no, og fortsetter:

- Det dreier seg ikke bare om prestasjoner. Det er viktig å ha et godt forhold til rytterne. Derfor er jeg veldig glad for å bli med rytterne ut på trening med min egen sykkel.

- Under 80 prosent av tiden sykler jeg ved siden av Alexander Kristoff, fordi han alltid spør meg om min tid og er veldig interessert. Han ønsker å lære. Det er alltid godt å møte folk som er så åpne. Jeg forventer at nordmenn er mer avslappet og rolige, men på dette området er Alex som en typisk sprinter.

Raskt Katjusja-lag til De Panne
Kristoff ble nummer 131 i Sanremo og nummer 94 i E3-Prijs Vlaanderen. I begge rittene gjorde han en jobb for Freire. Spanjolen har blitt nummer 7 (Sanremo), 2 (E3-Prijs) og 4 (Gent-Wevelgem) fra sine siste tre starter.

Så selv om den tidligere verdensmesteren ikke er den som forbereder seg grundigst foran ritt, er han nødt til å gjøre mye riktig.

Kristoff fikk hvile under Gent-Wevelgem, og sykler i stedet tredagersrittet i De Panne denne uka.

Dit sender Katjusja-laget raske gutter som Denis Galimzianov og Alexander Porsev, men det er et ritt også Stavanger-gutten har hevdet seg godt i tidligere (ble nummer 5 på etappe 3a i 2011).

Er han god nok?
Med unntak av fellesstarten under NM i Skien i fjor sommer, har Kristoff fortsatt til gode å ta sin første seier som sykkelproff.

Zabel virker ikke spesielt bekymret på tross av den magre uttellingen så langt i karrieren.

- Er Alexander Kristoff god nok?

- Det må han være. Han er norsk mester, og da har han slått Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen. Dette to diamanter innenfor proffsyklingen. Alex har muligheten hos oss til å prestere nå. Han kommer til å få sjanser, men foreløpig ikke under et ritt som Milano-Sanremo, da vi har Oscar Freire. Under de belgiske klassikerne, håper jeg han får kjøre for egne sjanser, fortalte tyskeren oss i forkant av nettopp Milano-Sanremo.

Tøff nok for klassikerne
Katjusja-sprinteren har notert seg for en 6.-plass under Paris-Nice i år og hentet tre topp 10-plasseringen fra rittene i Qatar og Oman.

Den sterkeste prestasjonen kom kanskje under sprintklassikerne Kuurne-Brussel-Kuurne, der han ble nummer ni.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

De største overskriftene fikk han kanskje da han kjørte Mark Cavendish av veien Tour of Oman.

Det evige spørsmål: Posisjonering
De som kjenner Kristoff forteller at han «ikke er den første som trykker inn bremsene» under spurten.

På sikt mener Zabel at den atletiske nordmannen bør ha gode muligheter til å lykkes i de tøffeste klassikerne.

- Kroppen hans er perfekt for en sykling, spesielt som klassikerrytter. Jeg vil sammenligne ham litt med Thor. Han er veldig sterk, og kommer ikke til å vinne store etapperitt. Han er for stor og klatrer ikke godt nok. Jeg tror han kan gjøre det veldig godt i klassikerne. Han er rask og kan vinne spurter. Til slutt kommer det ned til ett spørsmål: Posisjonering.

- Kan ett ritt som Milano-Sanremo passe for ham i fremtiden?

- Jeg tror kanskje brosteinsklassikerne passer ham aller best. For ren sprinter å være, klatrer han ikke så galt Dersom arrangørene ikke endrer løypa og gjør den hardere og hardere, kan Alex prestere godt i Sanremo i løpet av tre års tid. Han er nødt til å følge sin kompis, Edvald, og slå ham i sprinten, sier Zabel og gliser.

Han vet hva han snakker om.