Gå til sidens hovedinnhold

Kulturminister Abid Raja: - Northug svekker idrettens omdømme

Kulturminister Abid Raja sier at Petter Northug svekker idrettens omdømme etter at langrennsstjernen ble tatt for råkjøring og det ble funnet kokain hos ham.

Fredag kveld kom nyheten om at politiet hadde stoppet Petter Northug kjørende i 168 km/t i en 110-sone. I tillegg ble det funnet narkotika hjemme hos han.

– Det er tusenvis av barn og unge som ser opp til ham, og dermed er han med på å svekke omdømmet til idretten og han er ikke den rollemodellfiguren han bør være, sier Raja til NTB.

– Hva begrunner du at han svekker idrettens omdømme med?

– Det er at idrettsstjerner har en rollemodell-rolle overfor barn og unge. Når en verdensstjerne av Northugs kaliber blir tatt for noe slikt, skaper det store overskrifter og det skaper stor skuffelse hos de mange som elsker Petter Northug. Og la det være klart, jeg er en av dem som elsker Petter Northug og idrettsprestasjonene hans. Men dette her er ikke noe vi kan elske, sier Raja.

- Ikke den Petter jeg kjenner

Den svenske langrennstjernen Frida Karlsson har også uttalt seg om saken.

- Det er trist, veldig trist. Jeg håper Petter tar skikkelig lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne, skriver Frida Karlsson til svenske Expressen.

21 år gamle Karlsson har ved en rekke anledninger uttalt at Petter Northug har vært et forbilde for henne som idrettsutøver. I senere tid har også den svenske langrennstjernen inngått en samarbeidsavtale med Northugs brillemerke.

Les også: Avbryter Northug-avtale

Hun har også vært en del av programmet «Landskampen», hvor Northug er programleder sammen med Gunde Svan. Programmet skal gå på TV2 denne høsten.

Støtte fra broren

Petter Northugs lillebror, Tomas Northug, la ut en støttemelding på historiefunksjonen på Instagram natt til lørdag.

– Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram

Petter Northug ble stoppet i 168 kilometer i timen i en 110-sone på E6 i Ullensaker torsdag. Han mistenkes for kjøring i ruspåvirket tilstand, og det er tatt blodprøve. Hjemme hos ham ble det funnet kokain, bekreftet skistjernen fredag på Instagram.

Innlegget er også delt på Northugs Facebook-side.

Advokat Halvard Helle, som er Northugs forsvarer, skriver dette i en SMS til Nettavisen.

- Jeg viser til det Petter selv har lagt ut på Instagram og Facebook.

– Tung tilgivelse

Sportskommentator Leif Welhaven i VG påpeker at Northug var tilgitt av de fleste for den første fyllekjøringen. Den siste tiden har han slått seg opp som forretningsmann og TV-personlighet.

Les også: Northug bekrefter kokain-funn i eget hjem etter råkjøring

– Det er uvirkelig trist at Norges største stjerne igjen ødelegger for seg selv og setter andre i fare, skriver Welhaven.

Han understreker at det er viktig at personen Petter Northug blir tatt vare på av sine nærmeste, men at det også utløser følelser i det norske folket.

– Én ting er å få tilgivelse etter én episode som aldri skulle ha funnet sted – gang nummer to blir fort verre, skriver Welhaven.

– Trist for oss som ser på

Sportskommentator Birger Løfaldli i Adresseavisen i Northugs hjemby er inne på mye av det samme. Han påpeker at Northug denne gang ikke kan slå tilbake i et VM, slik han gjorde i Falun i 2015.

– For Petter Northug personlig er det et gigantisk nederlag. For merkevaren han er i ferd med å bygge opp: Potensielt ødeleggende. For alle oss rundt, som ønsker at det skal gå bra med ham, er det bare trist, skriver Løfaldli.

– Petter Northug fortjener naturligvis å få nye sjanser, når han har gjort opp for seg i rettssystemet. Problemet er at de åpne dørene blir færre, at troverdigheten og tilliten rives i stykker, skriver Løfaldli.

Kommentarer til denne saken