Kunne du vunnet Liège i dag, Rodríguez?

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det gjorde Ferdi Kübler i 1951. Og gjentok det året etter!

19.04.12 10:30

Under Amstel Gold Race satt Joaquim Rodríguez på bakhjulet til Alejandro Valverde, og trillet inn 22 sekunder bak vinneren Enrico Gasparotto. Noen øyenbryn ble hevet. Var mannen ikke i form, likevel?

Selvsagt var han det. Bekreftelsen fikk vi onsdag da han (tilsynelatende) lekte seg oppover stupbratte Mur de Huy, og det til tross for at han satte inn støtet allerede 400 meter før mål.

- Det er i hvert fall sikkert at Mur de Huy passer egenskapene mine bedre, enn Cauberg (den siste bakken i Amstel Gold Race) gjorde. Likevel var det svært utmattende. Det så kanskje enkelt ut, men jeg måtte grave dypt for å bekjempe konkurrentene mine, forteller Joaquim Rodríguez ifølge biciciclismo.com.

«Ørnen fra Adliswil»
Men hva glemmes fortere enn et sykkelritt?

Allerede søndag er det klart for høydepunktet i Ardennene: Monumentrittet Liège-Bastogne-Liège.

Gjennom tidene er det kun sju mann som har lyktes med å der og samtidig La Flèche Wallonne i samme sesong.

Den mest imponerende prestasjonen sto utvilsomt Ferdinand Kübler, «Ørnen fra Adliswil», for mellom 1951 og 1952.

To dager - to seirer
På grunn av hans aggressive, og noen ganger dumdristige kjørestil, ble sveitseren også kalt «Cowboyen».

Kübler kjørte for Frejus på starten av 50-tallet. Laget som utvilsomt var det sterkeste innenfor den profesjonelle sykkelsporten på denne tiden.

Ikke bare vant han både La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège i 1951. Han returnerte like godt året etter og gjentok bragden.

Verken før en siden har noen andre maktet å kopiere dette.

Når man legger til at rittene i årene mellom 1950 og 1964 gikk under betegnelsen «Le Weekend Ardennais» og ble kjørt lørdag og søndag i samme helg, forstår man godt at ingen noen gang vil gjøre som Kübler gjorde.

Eksklusiv gjeng
Også Stan Ockers tok dobbelen på to dager i 1955, men maktet aldri å gjenskape prestasjonen.

Eddy Merckx (1972), Moreno Argentin (1991), Davide Rebellin (2004), Alejandro Valverde (2006) og Philippe Gilbert (2011) har også vunnet dobbelen ved én anledning.

Rebellin og Gilbert vant sågar trippelen, som altså inkluderer Amstel Gold Race.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

- Jeg er ikke den eneste favoritten
For Rodriguez’ dreier første del av jobben om å tone ned eget favorittstempel foran søndagens ritt.

Med styrken han viste oppover Mur de Huy, blir han naturlig nok den alle følger med på om tre dager.

- Det er klart at dette gir meg mer motivasjon foran Liège-Bastogne-Liège. Jeg føler likevel ikke at denne seieren endrer noe. Jeg er ikke den eneste kandidaten til å vinne søndag. Det finnes mange som er sterke nok til å gjøre det.

Nordhaug satte farge på finalen
Onsdagens finalen tok for alvor fyr da Lars Petter Nordhaug og Ryder Hesjedal angrep over den siste bakken før Mur de Huy.

Her kan du lese vårt LIVE-referat fra La Flèche Wallonne!

Duoen holdt stand til bunnen av den 1300 meter lange monsterbakken, men da Katjusja-kapteinen klinket til, maktet ikke Philippe Gilbert, Jelle Vanendert og Michael Albasini å tette luka.

- Det er den mest utrolige og den største seieren i hele min karriere. Dette er utvilsomt en av de største dagene i livet mitt. Jeg har alltid følt sterkt for disse klassikerne, og en seier i et av disse rittene har vært et av mine aller største mål.

- Jeg er nødt til å takke mine lagkamerater. Alle gjorde en fantastisk jobb for meg, helt inn til finalen. Dessuten ønsker jeg å takke alle som arbeider for Katjusja-laget, forteller Rodríguez.

PS! Ferdinand Kübler er i dag 92 år gammel. Han var også den første sveitser som vant Tour de France sammenlagt. Det skjedde i 1950.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.