Kunne Martin fått lønnstrekk fra VIF?

Foto: (Scanpix)

Martin Andresen er utestengt for sin hobbyvirksomhet. Det kunne medført lønnstrekk etter norske lover.

31.08.10 09:41

Martin Andresen ble utvist i 2.divisjonskampen mot Os for Vålerengas 2.lag etter å ha pådratt seg to gule kort. Det fører til at han ikke kan være trener for Vålerenga i deres neste kamp i Tippeligaen.

Les mer: Andresen får ikke lede VIF mot Molde

Sagt på en annen måte er han da forhindret fra å utføre sin betalte jobb for Vålerenga fotball.

Hans arbeidsgiver, Vålerenga fotball, mener at det er feil at han blir straffet i sin regulære jobb for noe han gjorde på fritiden, som amatørspiller. NFF henviser til sitt reglement som sier at man blir utestengt basert på hva disiplinærutvalget avgjør.

Utestengelse er avskjed
Vi har snakket med partner Ole Kristian Olsby i advokatfirmaet Homble Olsby som er ekspert på arbeidsrett.

- Hadde det vært snakk om at arbeidsgiver utestenger en ansatt fra å gjøre et arbeid så kan det sees på som en avskjed eller en oppsigelse, forteller Olsby, men her er det vel ikke snakk om at det er arbeidsgiver som gjør dette siden NFF ikke kan sees på som arbeidsgiveren til Martin Andresen. Det vil i så fall være NFF sitt regelverk som avgjør hvilke sanksjoner som kan gis.

Lønnstrekk
Det vil i utgangspunktet heller ikke hjelpe at noe er gjort på fritiden, slik som man kan si at Andresen har gjort i sin rolle som amatørspiller. Et fravær fra arbeidet skal være dokumentert, og man har heller ikke rett på lønn hvis fraværet skyldes forhold som ikke er regulert i arbeidsforholdet:

- Er man for eksempel borte fra jobben over en lengre periode grunnet at man har kjørt for fort og må sone fengselsstraff har man i utgangspunktet ikke rett til lønn, forteller Olsby.

Ingen bot i Norge
Ingen norske lag trekker spillere som er utestengt i lønn ved hjelp av bøter, slik man blant annet kjenner fra Premier League.

- Nei, ingen får bot her, sier Lasse Vangstein i Vålerenga Fotball, det som derimot kan skje er at man gi et ekstra bidrag til botkassa som brukes til festligheter mot slutten av året.

Så spørs det hvor mye trener Martin Andresen må ut med for å ikke kunne utføre sin treningsgjerning for Vålerenga etter å fått sine to gule kort. Bojan Zajic fikk ifølge Aftenposten 6000 kroner i bot da han nektet å spille på høyrekanten i 2009.

Ingen logikk
Sportsdirektør Truls Haakonsen er forundret over straffen Andresen får:

- Det er helt umulig å forstå logikken i at dommerens vurderinger av amatørspilleren Martin Andresens oppførsel i 2. divisjon skal gå utover hans sivilie jobb. Det hadde vært noe helt annet om han var spiller og bare det, da kan man forstå karantenen i Tippeligaen også, sier sportsdirektør Truls Haakonsen til vif-fotball.no.

Haakonsen sammenligner dette med hva som kunne ha skjedd om Andresen spilte for et annet lag:

- Om Martin hadde spilt for 2. laget til Ski i 6. divisjon og fått to kampers karantene, ville det da fått konsekvenser for hans utførelse av sin sivile jobb i Vålerenga? Martin spiller for oss i 2. divisjon på amatørkontrakt, sier Haakonsen.

Slik er uttalelsen fra disiplinærutvalget til NFF:
Disiplinærutvalget har besluttet å ilegge Martin Andresen (VIF) to kampers karantene for sin opptreden under Fair Play Liga-kampen mellom Vålerenga 2 og Os Turn Fotball 16. august.

NFF gjør oppmerksom på at spiller, trener eller leder som er ilagt karantene for mer enn én kamp, ikke kan delta på noe lag før soning har funnet sted. Vedkommende som har karantene kan ikke spille, oppholde seg i teknisk område eller fra annet område lede laget i de kampene karantenen gjelder. Dette innebærer at Martin Andresen ikke kan lede Vålerenga som trener i Tippeligaen før han har sonet karantenen på 2 kamper for Vålerenga 2 i 2. divisjon.

Grov forseelse
Med basis i at Martin Andresen har fått to kampers utestengelse så har Disiplinærutvalget avgjort at Martin Andresen har gjort en «grovere forseelse.» Basert på reglene gjelder dette:

a) å sparke eller slå i kamp om ballen.

b) å dytte, sparke etter eller slå etter annen spiller hvis spillet er avbrutt eller foregår på annet sted på banen.

c) å spytte på en motspiller eller enhver annen person

d) gjentatt eller grov munnbruk mot dommer (under grov munnbruk regnes også sjikane, obskøne bevegelser, vise fingeren eller lignende).

e) alvorlig brudd på spillereglene (utsetter motstander for fare)

En utestengelse, eller utelukkelse som NFF kaller det, er personlig og er ikke betinget for hvilket lag man spiller for.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Vålerenga

Mest lest på Sport

Annonsebilag