Kvålsvoll støtter Greg LeMond

Foto: (AFP/Scanpix)

- Gregs kandidatur setter ekstra press på ledelsen i UCI, mener den tidligere lagkameraten.

04.12.12 12:09

Mandag ble det kjent at tidligere Tour de France-vinner Greg LeMond ønsker å ta over vervet som UCI-president etter utskjelte Pat McQuaid.

- Ja, dersom det ikke er noen andre som er villige til å gjøre det. Jeg kommer ikke med dette fordi jeg ønsker å være president, men jeg hadde gjort dette for å hjelpe resten av bevegelsen. Jeg ble forespurt av gruppa, dersom de skulle lykkes, til vi finner en heltidsløsning. Jeg er klar for å gå in som en midlertidig løsning, i en overgangsfase, og gjøre alt jeg kan for å hjelpe denne bevegelsen til å endre sporten, sa LeMond på en pressekonferanse i regi av bevegelsen Change Cycling Now.

Grupperingen er stiftet av den australske forretningsmannen Jamie Fuller, og har mottatt støtte fra tidligere ryttere, journalister og bloddopingeksperten Michael Ashenden.

Nå vil de altså kuppe UCI i etterkant av dopingskandalen rundt US Postal og Lance Armstrong.

Kvålsvoll: - Han har bestemt seg
Thor Hushovds trener og sportssjef i Plussbank BMC Atle Kvålsvoll er kanskje den nordmannen som kjenner LeMond best.

De to syklet på samme lag og Kvålsvoll har vært på laget til LeMond da han vant Tour de France.

- Greg har jo tydeligvis bestemt seg for å engasjere seg. Tydelig at han brenner for saken, det er det ingen tvil om. Det er tydelig at han vil gjøre noe med ledelsen i UCI og stiller seg disponibel selv, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Sykkelsportens siste sjanse
Trønderen har derimot litt vanskeligere for å mene noe bestemt om LeMond er rett mann til en presidentjobb i UCI.

- Jeg kjenner han ikke godt nok fra den organisatoriske siden til å vite noe om det. Det er som utøver jeg kjenner han og bare truffet han sporadisk etter det.

Samtidig setter Kvålsvoll pris på utspillene til sin tidligere kaptein.

- Han skaper debatt og det viktig. Da kan man få fram flere ting rundt det som har skjedd og det som skal skje framover. Han er tydeligvis ute etter å bygge opp sykkelsporten på nytt igjen, forklarer 50-åringen.

- Vrient å være bastant om McQuaid
Bråket rundt den nåværende irske presidenten, Pat McQuaid, har heller ikke gått upåaktet hen, men Kvålsvoll kjenner situasjonen utelukkende fra media.

- Jeg leser bare det som står i media. Jeg synes det er kjempevanskelig å være bastant rundt det. Vi vet ikke hva UCI har gjort eller ikke gjort rundt Lance-saken for eksempel. Det blir litt påstand mot påstand.

Men utspillene til LeMond kan bidra til å belyse de ulike beskyldningene bedre.

- Det er veldig viktig at en som Greg setter i gang dette. Da får vi belyst alle sider. Det setter ekstra press på ledelsen i UCI.

På hils med McQuaid
Kvålsvoll har også en relasjon til McQuaid, som går helt tilbake fra dagene da han syklet som amatør.

- Jeg husker han alt fra da jeg syklet som amatør. Da var han engasjert i forbundet i Irland. Han har vært i miljøet i mange år på ledersiden. Jeg snakker alltid med han når jeg treffer han. Jeg vil si at jeg nesten kjenner han, forteller Kvålsvoll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

- Hvordan vil du beskrive han som type?

- Han er omgjengelig og brenner for sykkelsporten, slik jeg oppfatter det. Han har stått fram som tøffere enn slik jeg kjente han. Han har tatt en del tøffe avgjørelser og det virker som han ikke er redd for det. Men jeg kjenner han først og fremst som sykkelleder, ikke president.

Tåler ikke Armstrong
Det gjenstår å se hva utspillene til LeMond får å si for sykkelsporten. Tidligere har han gått i strupen på Lance Armstrong, og det er liten tvil om hvem som har kommet ut som seierherre i den duellen.

Kvålsvoll er i det minste sikker på en ting, og det er at LeMond ikke kommer til å gi seg.

- Greg er ganske sta når han bestemmer seg og gir seg ikke ved første nei. Det kan hende han får støtte i USA også. De har nok behov for å rette opp en del, avslutter Kvålsvoll.

PS! Etter at Lance Armstrong mistet sine sju Tour de France-titler, står LeMond igjen som den eneste amerikaneren som har vunnet det franske etapperittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.