RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Kyllingen: - Enormt å sykle i Norge

Sist oppdatert:
Michael Rasmussen snakker eksklusivt til procycling.no om Ringerike Grand Prix og Giro d’Italia-drømmen.

Søndag endte det med skandale da Michael Rasmussen og hans Christina Watches inntok Post Cup-rittet i Køge.

Denne gangen var det nystartede laget en uskyldig del av kaoset. I stedet gjorde en rekke arrangørtabber sitt til at både Nikolai Aistrup (Concordia Himmerland) og Angelo Furlan (Christinas Watches) til evighet står igjen som vinnere av rittet.

Tirsdag smalt en ny bombe, da det ble det gjort kjent at Kyllingens og hans lagkamerater stiller til start under Ringerike Grand Prix og Grand Prix Norefjell (7. og 8.-mai).

Tvunget ut av Tour de France
Det vil garantert vekke reaksjoner at mannen som ble tvunget ut av Tour de France i 2007 på grunn av dopingmistanker og store forklaringsproblemer knyttet opp mot brudd på meldeplikten, dukker opp på norske landeveier i mai måned.

Problemene for Rasmussen startet da det ble kjent at han var utestengt fra det danske sykkellandslaget etter gjentatte brudd på meldeplikten. Nyhetens timing var ikke mindre brutal: Midt under Tour de France.

Dansken hevdet på et punkt at han hadde forberedt seg til touren i Mexico, men det ble sådd tvil rundt den forklaringen da tidligere topprytter Davide Cassani meldte fra at han hadde observert Kyllingen i Italia i samme periode.

Det endte med at Rabobank tok affære mot sin egen rytter - iført den gule ledertrøyen - og siden avskjediget ham. Den 1. juli ila det monegaskiske forbundet, som holdt i Rasmussens lisens, ham en toårig utestengelse pålydende dagen han ble sendt ut av Tour de France.

Har holdt på populariteten
På tross av den kraftige dopingmistanken, har 36-åringen klart å holde på populariteten i Danmark. Han stilte blant annet opp som deltaker i «Vild med dans» på dansk TV2 (den danske utgaven av «Skal vi danse») i fjor høst.

Det gjorde også smykkedesigner Christina Hembo som allerede da var blant rytterens personlige sponsorer på laget Miche Silver Cross.

I november så det ut til at Rasmussen kunne ende opp som en sjokksignering på Bjarne Riis’ falmende Saxo Bank-mannskap, men Ørnen fra Herning vendte til slutt tommelen ned for sin tidligere kompis.

Løsningen lå hos smykkedesigner Hembo, og med hennes hjelp sykler Rasmussen denne sesongen for sykkellaget Christina Watches på dansk kontinentalnivå.

- Gleder du deg til å kjøre ritt i Norge, Michael?

- Ja, det blir helt enormt. Det er ingen tvil om at Ringerike Grand Prix og Grand Prix Norefjell er spennende ritt for oss. De er mer klatrevennlige enn de fleste danske rittene. Vi skal stille med en sterk oppstilling, og plukke ut de beste rytterne våre til å takle denne oppgaven, forteller han til procycling.no.

850 høydemeter på 1 mil
I år sykles Ringerike Grand Prix som endagsløp lørdag 7. mai. Og selv om løypeprofilen ikke er spesielt tøff, i hvert fall ikke sett med øynene klatretrøyevinneren fra touren i 2006, skal man fremdeles over Riperbakken (med nærmere 20 prosents stigning på det verste) fem ganger.

Enda mer interessant er nok nyskapningen Grand Prix Norefjell for Rasmussen og hans danske fjellgeiter. Landeveisrittet mellom Hønefoss og Norefjell avsluttes nemlig med 850 høydemeter på de siste ti kilometerne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRESSET UT AV TOUREN: For fire år siden ledet Michael Rasmussen Tour de France, da arbeidsgiveren hans Rabobank valgte å trekke ham ut av rittet på grunn av forklaringsproblemer og sterke dopingmistanker. Rasmussen fikk sparken fra laget, men ble tilkjent erstatning senere. Han ble også utestengt fra sykkelsporten i to år.
PRESSET UT AV TOUREN: For fire år siden ledet Michael Rasmussen Tour de France, da arbeidsgiveren hans Rabobank valgte å trekke ham ut av rittet på grunn av forklaringsproblemer og sterke dopingmistanker. Rasmussen fikk sparken fra laget, men ble tilkjent erstatning senere. Han ble også utestengt fra sykkelsporten i to år.

Noe som absolutt bør friste en kar på 59 kilo fra Tølløse:

- Vi har noen meget dyktige, unge klatrere på laget som jeg gjerne vil se i de norske fjellene. Da vi lå på samling ved Gardasjøen i forkant av sesongåpningen i Kroatia, fikk jeg se hvor dyktig noen av disse guttene er, forteller han.

- Norge er tradisjonelt en fjellnasjon. Områdene rundt Oslo og Hønefoss er kanskje ikke de mest ekstreme, men jeg vet det finnes kupert terreng der også.

- Rytterne mine blir kjendiser
Etter å ha vist seg fram på hjemmebane i Danmark i helgen, forteller Rasmussen at han er overveldet over mottakelsen laget hans har fått hos det danske folk.

- Vi har blitt tatt ekstremt godt imot. Vi har en fantastisk og folkelig oppslutning i Danmark. Vi kjørte det første Post Cup-rittet i søndag, og jeg har aldri sett så mange folk på et slikt ritt tidligere. Det var tre forskjellige TV-stasjoner ute, og det gir usedvanlig mye PR for et dansk Post Cup-ritt.

- Vi må bare utnytte oss av støtten i det danske folket. Alle våre ryttere blir gjenkjent når det kjører i draktene til Christina Watches. De kommer på TV og rett og slett blitt kjendiser over natten, forteller han.

Innblandet i italiensk etterforskning
Foruten ham selv, er den tidligere Lampre- og Crédit Agricole-rytteren Angelo Furlan lagets store stjerne. I tillegg har laget som kjører på Team Stenca Trading gamle lisens en rytter som René Jørgensen (tidligere Barloworld) i stallen.

Les også: Rasmussen om dopanklagene

Selv om del dansker later til å ha vendt sitt tilgivende kinn mot Kyllingen og hans nye lag, er det liten tvil om at hovedpersonen fremdeles er omdiskutert.

Så sent som i forrige uke dukket Rasmussen navn opp under den pågående etterforskningen mot tidligere medlemmer av Lampre og kundekretsen rundt Guido Negrelli og et apotek i landsbyen Mantova.

- Forventer du deg negative reaksjoner på at nettopp dere blir invitert til et ritt i Norge?

- Det tror jeg ikke. Dersom den alminnelige oppfatningen ute blant folk er at jeg har gjort noe feil, så har jeg i hvert fall betalt for dem og tatt min straff. Man kan til og med diskutere om jeg en gang skulle ha blitt straffet, men den er uansett tatt. Det bør ikke bli noe tema med mindre den norske befolkningen er annerledes enn i andre nasjoner. Jeg kan ikke forestille meg at det skal være noe annerledes å møte nordmenn enn italienere, franskmenn eller argentinere, for den sakens skyld.

- Den siste tiden har navnet ditt blitt satt i sammenheng med etterforskningen av en apoteker i Mantova, hvordan forklarer du det?

- Jeg har allerede blitt avhørt og har forklart min rolle i den saken. Det skjedde for omtrent ett år siden, og det tok meg fem minutter. Jeg fortalte at jeg hadde vært der for å kjøpe loppemiddel til hunden min, ørepropper, en krem til kona og vitaminer og mineraler, svarer han.

Rasmussen ber om ro
- Har noe av dette vært tema i forbindelse med invitasjonen til Ringerike Grand Prix og Grand Prix Norefjell?

- Overhodet ikke. Det har ikke vært tema.

- Frykter du at slike oppslag vil føre til at rittarrangører likevel ikke ønsker dere på startstreken?

- Jeg går ut ifra at man også innenfor sykkelsporten følger de reglene som gjelder for øvrig i samfunnet. Om man har tatt sin straff, er man fri til å returnere til idretten sin når den dommen er ferdigsonet. Det har fått fire år siden 2007, og det er lang tid for en toppidrettsutøver, men jeg har gjort meg ferdig med dette, forteller han.

På startstreken i Herning?
For Rasmussen forsøker etter beste evne å kikke framover. Da hans samarbeid med smykkedesigner Hembo ble lansert, var dette ambisjonsnivået:

«Målet er å bli et av de beste danske lagene i 2012. Videre håper vi å oppgradere laget til ProContinental et sted mellom 2013 og 2015. Aller helst ønsker vi å kjøre Tour de France i 2016», proklamerte Rasmussen og Hembo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL TILBAKE HIT: Dette bildet er hentet fra Michael Rasmussens siste Giro d'Italia-opptreden for Rabobank i 2007. Får man se det på nytt i 2012?
VIL TILBAKE HIT: Dette bildet er hentet fra Michael Rasmussens siste Giro d'Italia-opptreden for Rabobank i 2007. Får man se det på nytt i 2012?

Ting ender seg fort innenfor sykkelsporten.

Overfor procycling.no avslører nå 36-åringen at Christina Watches kommer til å jobbe på spreng for å oppnå ProConti-status allerede neste år.

Grunnen til det stammer fra en dansk pressemelding som, av alle ting, ble sendt ut på selveste 1. april.

- Målet er å oppnå ProConti-status foran neste år, slik at vi kan kjøre Giro d’Italia-åpningen i Herning. Den foregår to kilometer fra vårt hovedkontor. Vi er avhengige av et stort mirakel, men vi har fire-fem måneder å spore opp det mirakelet på. Vi må skrape sammen nok midler til å bli et ProConti-lag, men det er avgjort mulig. Det er jeg overbevist om. Vårt første mål var å oppgradere oss i 2013, men med Giro-starten i Herning er vi nødt til å forsøke å ordne det allerede nå, forteller Rasmussen oss.

Drømmer om girocomeback
- Hvor kostbar vil en slik oppgradering være?

- Det er snakk om veldig mange penger. Vi bør kanskje femdoble budsjettet vi har nå, men det kan holde å tredoble det. Jeg tror likevel vi kan klare det. Vi har en solid oppslutning i folket og vi har et godt produkt å tilby.

Rasmussen debuterte i giroen i 2002 for CSC Tiscali. Som Rabobank-ryttere kjørte han rittet i 2005, 2006 og 2007.

- Betyr dette at du ser for deg å kjøre Giro d’Italia igjen?

- Helt avgjort. Jeg hadde egentlig slått fra med tanken på å kjøre en Grand Tour igjen, da Bjarne Riis sa nei til meg hos Saxo Bank i november. Der og da avskrev jeg den muligheten.

- Det vil vel også forutsette en del endringer på mannskapet deres foran neste sesong?

- Vi vil trenge ytterligere forsterkninger og kanskje fem utlendinger på laget. Vi har allerede sikret oss opsjon for Angelo Furlan foran neste sesongen, men vi trenger helt klart flere av hans kaliber.

15 år siden forrige gang
Før den tid blir altså Christina Watches-rytterne å finne langs norske landeveier. Rasmussen forteller at det er 15 år siden han kjørte et sykkelritt her til lands.

Det skjedde med terrengsykkelen, som var Kyllingens foretrukne fremkomstmiddel, i starten av sykkelkarrieren.

- Jeg deltok i et verdenscupritt i terrengsykling i Kristiansand i 1996. Det er femten år siden, det nå. Jeg var 22 år gammel og husker at jeg ble nummer 13.

Lørdag 7. og søndag 8.-mai er Kyllingen tilbake på norsk jord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere