*Nettavisen* Sport.

«Kyllingen»: Jeg lærte Giro-vinneren å bruke EPO

Foto: Henning Bagger/DANIEL DAL ZENNARO (NTB/Epa)

Michael Rasmussen retter dopingmistanke mot fjorårets Giro-vinner.

30.10.13 20:37

Den kontroversielle dansken lærte Ryder Hesjedal å bruke doping.

Det hevder Rasmussen i sin nye bok «Gul Feber» ifølge danske BT.

Les også: Her er Kyllingens anklager mot Riis

Rasmussen forteller at han for ti år siden hadde besøk av tre kanadiske syklister i sin bolig i Italia. Deriblant den senere Giro d’Italia-vinneren Ryder Hesjedal.

– Det var tydelig at de tre kanadiske rytterne, Seamus McGrath, Chris Sheppard og Ryder Hesjedal, hadde sett lyset. Et godt resultat i VM ville sende dem til OL i Aten i 2004. De flyttet inn i min kjeller i august, før jeg dro til Vuelta a España, og like etter at jeg hadde kjørt Meisterschaft von Zürich. Der holdt de til i omtrent fjorten dager. Jeg trente med dem i Dolomittene og lærte dem hvordan ta vitamininnsprøytninger, EPO og synacthen (kortison, red.), skriver Rasmussen i boken.

Kjørte VM med høye blodverdier
Da den kanadiske trioen forlot Rasmussens italienske bolig hadde de en hematokrittverdi på over 48. Svært tett på den øvre tillate grensen på 50.

Kort tid etter leverte kanadierne gode resultater i VM. Hesjedal ble annenmann under verdensmesterskapet i mountainbike i Sveits. På den tiden var han også del av Rabobanks utviklingslag.

Før OL i Aten var Hesjedal hentet inn til US Postal. Under lekene ble Hesjedals medaljemuligheter ødelagt av en punktering mot slutten.

De gode resultatene ble feiret med en fellesmiddag i Italia, forteller Rasmussen boken sin.

Som Garmin-Sharp-rytter i 2012 tok Ryder Hesjedal en overraskende sammenlagtseier i Giro d’Italia, hvor han holdt unna for Joaquim Rodriguez og Thomas De Gendt.

I en pressemelding onsdag sier det kanadiske sykkelforbundet at de nevnte rytterne ikke kan straffes fordi saken er foreldet. Verdens antidopingbyrå (Wada) har en foreldelsesfrist på åtte år.

– Stoler fortsatt på Riis
Rasmussen retter også en rekke beskyldninger mot sin tidligere arbeidsgiver og nåværende Saxo-sjef, Bjarne Riis. I boken forteller den tidligere Tour de France-klatreren hvordan han bruke ulovlige preparater rett foran nesen til Riis.

Den danske sykkelsjefen får imidlertid støtte fra sin finansielle støttespiller, Lars Seier Christensen, administrerende direktør i Saxo Bank.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Det er ikke min oppgave å komme til bunns i disse anklagene og jeg opplever ikke disse som veldig troverdig. Vi har vært sponsor i seks år uten noen problemer og dette vil ikke påvirke vårt forhold med Bjarne i det hele tatt, sier Christensen til TV2.dk.

Saxo Bank står igjen som Riis sin viktigste sponsor etter at russeren Oleg Tinkoff trekker sin pengestøtte foran neste sesong. Riis har ikke klart å finne en ny sponsor. Saxo Bank skal derfor øke sitt sponsorbidrag fram til en ny samarbeidspartner kommer på plass.

- Sørensen dopet meg
Rasmussen skriver også at Rolf Sørensen, den tidligere vinnerne av Flandern rundt (1997) og Liège-Bastogne-Liège (1993), gav ham kortison da de delte hotellrom under VM i Lisboa i 2001.

- Han tok fram en ampull, tømte innholdet i sprøyten og ga meg 0,15 milliliter. Jeg var kommet i profesjonelt selskap, skriver Rasmussen.

Overfor dansk TV2, hvor Sørensen arbeider som ekspertkommentator, benekter han anklagene fra Rasmussen.

- Det er sant at vi delte rom under VM i Portugal, og det er riktig at jeg brukte et kortisonpreparat, men det var ikke det stoffet Michael hevder. Jeg vet ikke hvor han får alle detaljene fra, for det er svært vanskelig å huske. Dette er langt tilbake i tid. Det som er helt sikkert er at jeg gav ham ikke doping, sier Sørensen til tv2.dk.

Boken til Rasmussen kommer ut i Danmark 6. november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag