OSLO/DOHA (Nettavisen): Med et enormt fokus på rettighetene til migrantarbeiderne i opptakten til mesterskapet, er det knyttet stor spenning til hvordan VM-verten ønsker å vise seg fram fra sin beste side når hele verdens øyne er rettet mot dem.

Sju av åtte arenaer i VM er bygget fra bunnen, og rettighetene til arbeiderne som blant annet har bygget arenaene har fått massiv oppmerksomhet.

Menneskerettighetsbruddene gjør også at NRK, som sammen med TV 2 er rettighetshaver i Norge, tar grep som vil påvirke TV-seerne de neste ukene.

Der man som TV-seer er vant til å se klippebilder fra VM-verten som nærmest er en «reklameplakat» bestående av videobilder av byen samt oversiktsbilder av arenaene, vil det bli minimalt av dette på NRK i vinter.

– Vi kutter knallhardt i det. Som rettighetshaver er det noe av det vi kan gjøre for å motvirke sportsvasking. Vi har gått opp løypa her, og sagt vi kommer til å gjøre det, slår Anders Sårheim, redaksjonssjef i NRK Sport, fast.

Har du tips til saker under fotball-VM? Dersom du har tips til Nettavisens journalist kan du sende mail til adrian@nettavisen.no. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

– Bilder vi kommer til å unngå

Bildene han sikter til kommer fra et signal som produseres av arrangøren selv, og blir gjerne kalt «beauty shots». NRK tar nå drastiske grep for å minimere disse.

– Det er bilder vi kommer til å unngå å sende. Vi kommer til å gå inn på den internasjonale sendingen ved innmarsj, og ut igjen straks det er blåst av, sier Sårheim.

– Vil det bli merkbart for seeren i løpet av mesterskapet?

– For dem som er bevisst på det, så vil det bli merkbart.

Sårheim sier de i NRK har brukt mye tid på å planlegge hvordan de skal formidle det som kanskje er tidenes mest kontroversielle mesterskap.

– Heldigvis har vi en gjeng veldig dyktige folk, som er blant de beste i landet på formidling av sport, og som har tatt balansen på største alvor, forteller Sårheim, som omtaler det hele som «et nytt lende».

Han er klar over at de ikke vil klare å tilfredsstille samtlige seere under mesterskapet.

– Vi har ikke gjort noe lignende før, og jeg er spent på om det vi tror er en riktig balanse også oppleves som det blant folk flest. Vi er uansett forberedt på at det kommer kritikk. Noen mener at å vise et eneste spark er galt, mens andre mener man bør klare å skille, sier han, og påpeker.

– Det er to ytterligheter, og vi er forberedt på at det vil komme en del kritikk uansett.

Også TV 2 tar grep

NRK deler rettighetene til årets VM med TV 2, og også de vil gjøre justeringer i forhold til hva de pleier å sende under store mesterskap.

– Vi ønsker å unngå visning av bilder som like gjerne kunne vært turistinformasjon i Qatar, med mindre vi setter det i kontekst, har Eyvind Thue, som er fotballsjef i kanalen, understreket til VG.

Også sportsredaktør Vegard Jansen Hagen er tydelig på at de vil vise hele historien fra VM.

– Vi skal ha en kritisk tilnærming til det som blir servert fra FIFA og Qatar, ikke minst på bildeproduksjonen og skjønnmalingen av vertslandet vi vet kommer, skriver han i en kommentar på egen nettside.