Gå til sidens hovedinnhold

La Liga-Veland er kritisk mot bruken av vidunderbarnet Pedri: - Kan ikke fortsette sånn

Spania har tatt seg til en imponerende EM-semifinale, og mye av grunnen til det er et 18 år gammelt vidunderbarn.

Pedro González López, kjent som Pedri, kom til Barcelona fra Las Palmas før forrige sesong, og har på kort tid rukket å bli en nøkkelspiller for storklubben, og landslaget Spania.

Han ble hentet for en relativt billig penge, men med enkelte bonuser Las Palmas har sikret seg, kan det til slutt ende opp med å bli en fin handel for sistnevnte.

Slik pilene peker for øyeblikket, er nok ikke Barcelona nevneverdig skuffet av den grunn.

Les også: Italia-stjernens filming vakte oppsikt. Nå får han høre det fra lagkamerat

- Helt enormt

Midtbanespilleren som er født i 2002 har spilt alt av Spanias kamper i sommerens EM, og stått fram som en av deres viktigste spillere i en alder av 18 år.

- Det er helt enormt. Han har veldig mye av det som var Andres Iniesta og Xavis største styrke, men som aldri ble trukket fram, nemlig det å være tredjesist på ballen. Han er den spilleren som spiller fri den som får assisten, som jeg mener er en undervurdert egenskap i fotballen. Han er det på tre av scoringene mot Slovakia og to mot Kroatia, belyser Veland til Nettavisen.

Se kampen i Nettavisen! Bodø/Glimt vs Legia Warszawa i Champions League-kvalifisering onsdag 7.juli kl 17!

Og legger til:

- Han er 18 år, som er en alder man aldri kunne gjetta seg til hvis man så han spille. Pedri har en ro og modenhet i spillet sitt som gjør at han virkelig er i ferd med å slå igjennom, og komme med på «EMs lag» og bli den beste unge spilleren i turneringen. Hadde EM blitt spilt i fjor, ville ikke Pedri vært med i den spanske troppen engang. Så han er på mange måter den store vinneren av utsettelsen.

Les også: Berge kobles bort fra Sheffield. Dette tror ekspertene om hans kommende valg

Både det spanske landslaget, men også Barcelona er inne i et generasjonsskiftet. Hvor det er en stor fellesnevner, nemlig den spanske midtbanejuvelen fra Las Palmas.

- Pedri har en enorm standing i Barcelona. Det er to prioriteringer i Barcelona, resignere Messi og holde på Pedri, for enhver pris. Man ser konturene av en spiller som har absolutt alt til å bli en av verdens beste midtbanespillere, hvis han blir brukt riktig.

Mye spilletid

Ikke bare har 18-åringen imponert i de kampene han har spilt, han er en av de spillerne i europeisk toppfotball som har spilte flest kamper denne sesongen.

- Det blir et av problemene til Barcelona, de kan ikke fortsette med rådriften på unggutten. Han er tatt ut i den spanske OL-troppen, så potensielt kan han ende på omkring 75 kamper denne sesongen. Ingen i mine statistikker har vært i nærheten av det, så han kan potensielt sette en ny rekord, forteller Veland.

- Jeg syntes også han ser skarp ut, og virker å tåle belastningen godt. Det forteller om en mann som tar de riktige valgene utenfor banen også, med tanke på kosthold og restitusjon.

- Pedris historie er ganske ulik fra både Xavi og Iniesta. De to sistnevnte kom til Barcelona som veldig unge fotballspillere, mens Pedri ble hentet fra Las Palmas før forrige sesong. Det gikk tidlig gjetord om en midtbanespiller på Kanariøyene som var litt utenom det vanlige, og Barcelona kom tidlig på banen.

- Var det en overgang mange klubber var ute etter?

- Naturligvis var det flere på banen da interessen fra Barcelona ble kjent, men da var katalanerne allerede godt i gang med jobben. De fikk dermed jobbe relativt stille og rolig med overgangen, og det var aldri noe tvil om at det var Barcelona han skulle til.

I tirsdagens storoppgjør er det ventet at Pedri skal spille en av hovedrollene, i det som er spådd som en jevn batalje.

- Italia har ikke tapt en fotballkamp på evigheter og virker som de har lite slitasje på laget, så jeg mener de må tåle favorittstempelet før kampen.

- Hva taler for at Spania kan ta seg til finale?

- Det er at favorittstempelet til Italia er ganske lite. Vi snakker nesten 50/50 her, men Spania har hatt en relativt lett vei til semifinalene. De har vært fullstendig dominerende i sine kamper, og vist at de kan styre kamper mot hvem som helst. Problemet er at de ofte sliter med å finne veien til nettmaskene, avslutter Veland.

Semifinalen mellom Spania og Italia starter klokka 21.00. Følg kampen direkte her: