Du kan like det eller ei, men med våren kommer også syklistene krypene ut av sine hi for å oppnå nye mål langs landeveien.

Debatten om hvem som har førsteretten langs veien, syklistene eller bilistene, vil nok aldri finne sin løsning. I den nederlandske Limburg-provinsen er det åpenbart mange som elsker sykkelsporten.

Det er her Amstel Gold Race arrangeres årlig. Men folkefesten har også sine motstandere.

En stille protest
Nederlandsk politi fikk forrige helg tilbakemelding om uvanlig mange punkteringer blant tursyklister. Det viste seg at noen lokale aktører hadde vært i sving og lagt ut tegnestifter i løypetraseen.

Avisen De Telegraaf skriver aksjonen var en protest mot «bryderiet» rittet påfører regionen.

Politiet har også blitt informert om at noen fjernet skilter i Amstel Gold Race-løypa for et par måneder siden. Ordensmakten ser alvorlig på hendelsene, og rittledelsen er fornøyd med skrittene som nå tas for å stanse trøbbelmakerne.

- Både lokale myndigheter og politiet etterforsker disse hendelsene. De tar seg av dette på en tilfredsstillende måte, sier rittdirektør Leo van Vliet til avisen.

Det er spesielt området rundt byen Maastricht som har vært utsatt for aksjonene. Denne uka har sykkelproffene inntatt løypene, noe som har fått politiet til å øke patruljeringen i området.

Advarte hjemmefavoritten
Hjemmehåpet Robert Gesink har trent i området siden tirsdag. Han kjørte gjennom de siste 100 kilometerne av løypa, og på vei oppover Eyserbosweb fikk han og manager Frans Maassen uventet besøk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Duoen ble da stoppet av en politimann på motsykkel som advarte dem mot at noen hadde lagt ut tegnestifter på Fromberg den siste tiden.

Politiet varsler om flere kontroller og en solid smekk på pungen til dem som står bak ugjerningen.

Amstel Gold Race arrangeres søndag og er den første av de såkalte Ardennerklassikerne. Rittet er kupert og sykles stort sett på kryss og tvers i Limburg-provinsen. Avslutningen er lagt til toppen av Cauberg, en 1450 meter lang bakke med gjennomsnittlig stigning på 12 prosent. Det tøffe løypeprofilen gjør at eksplosive/klatresterke ryttere som Philippe Gilbert, Damiano Cunego, Joaquin Rodriguez og Gesink ofte regnes blant favorittene.

De norske rytterne Lars Petter Nordhaug og Kurt Asle Arvesen stiller til start.

procycling.no følger rittet LIVE søndag!