Laget som gir en hel by håp

Foto: Reuters/Scanpix

Katastroferammede New Orleans har endelig fått noe å smile for - søndag spiller Saints i Super Bowl.

04.02.10 18:24

De siste årene har vært de hardeste noensinne for Louisiana-byen New Orleans. Orkanen Katrina herjet byen tilbake i 2005, og ødela store deler av den tradisjonsrike musikkbyen i den sørøstlige delen av USA.

Orkanen etterlot 80 prosent av byen i en katastrofal oversvømmelse, og tok livet av 1500 personer da den herjet byen i august 2005.

Men problemene sluttet ikke der. New Orleans har den høyeste morderraten i USA, og har også opplevd en voldsom oppsving med gjengrelaterte kriminelle handlinger i kjølvannet av orkanen.

I dag - fire og et halvt år siden katastrofen - er fortsatt deler av byen ubeboelig på grunn av vannskader. Store deler av New Orleans ligger under havoverflaten, og demningene som holder vannmassene unna skal være svært svekket etter Katrina.

Det kan med andre ord bli en svært prekær situasjon om det hissige klimaet i området skulle bevise sin naturkraft ovenfor byens innbyggere nok en gang i nærmeste fremtid.

«Helgenene» klare for Super Bowl
Men én ting kan innbyggerne i byen nå glede seg over.

Byens stolthet i sportsverdenen, New Orleans Saints, er klare for amerikanerens helligdag innenfor sport: Super Bowl.

- Jeg er så glad for at vi har et fotballag som kan representere befolkningen i byen. Det viser bare hvordan et idrettslag kan gi liv til en katastrofepreget befolkning, sier Henry Irvin til Reuters.

71-åringen bor - som en av svært få - i en av delene i byen som ble mest herjet under orkanen. Tusenvis av menneskene som måtte evakueres tett opptil orkanen meldte sin ankomst, har ennå ikke kunnet returnere til sine hjem.

Det er muligens ikke så lett å se orkanens ødeleggelser for den gjennomsnittlige turist som besøker New Orleans. Det legendariske franske kvarteret er fortsatt en stor turistmagnet og står stort sett uberørt av katastrofen. Det samme gjør den enorme Louisiana Superdomen, som ble hjem til tusenvis av de fattigste av byens innbyggere som ikke hadde ressurser til å forlate New Orleans i dagene før katastrofen.

- Jeg ser det som en «Saints-salve». Det er en mulighet til å ha noe å smile for, en slags gjenoppvåkning av en by som har vært gjennom så mye forferdelig de siste årene, sier Charles Figley, professor ved Tulane-universitetet i New Orleans.

Og han er ikke alene. Befolkningen - til tross for en kriminell statistikk som går feil vei - har samlet seg rundt fotballaget sitt, og har gitt uttrykk for at en så «lite viktig» ting som sport har gitt byen og dens innbyggere et aldri så lite håp om en bedre fremtid.

Avhengige av Drew Brees
Saints debuterer i Super Bowl-sammenheng. Klubben, som hadde noen forferdelige år etter etableringen i 1967, har kommet seg enormt de siste årene, og er nå blant lagene som produserer flest poeng i snitt per kamp i National Football League (NFL).

Quarterback Drew Brees (31) har hatt en fantastisk sesong. Han ble kåret til den nest beste offensive spilleren i ligaen, og satte en ny NFL-rekord i fullførte pasninger med et snitt på smått utrolige 70 prosent.

Den tidligere San Diego Chargers-spilleren blir utvilsomt Saints' nøkkelspiller når de løper ut på Sun Life Stadium i Miami natt til mandag norsk tid, for å krige mot forhåndsfavoritten Indianapolis Colts.

Hjemme i New Orleans sitter tusenvis av mennesker og heier på sine lokale helter - samtidig som de drømmer om en lysere framtid for seg selv og byens innbyggere.

Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag