RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lampre-skandalen vokser

Foto: AFP/Scanpix
Sist oppdatert:
Tidligere Giro d’Italia-vinner og en verdensmester etterforskes.

Det stormer rundt det italienske Lampre-Farnese Vini-laget. Tidligere denne uka har hjemmene til Alessandro Petacchi og Lorenzo Bernucci blitt saumfart av italiensk politi.

Hos sistnevnte rytter ble det også funnet ulovlige stoffer.

La Gazzetta dello Sport klargjør onsdag at antall mistenkte har falt fra 54 til 35, men flere av navnene på lista er mildt sagt spektakulære.

Alessandro Ballan syklet for Lampre mellom 2004 og 2009, da ble han også verdensmester på landeveien. Damino Cunego har vært Lampre-rytter siden 2005, og vant Giro d'Italia med Saeco (forløperen til Lampre) året i forveien. Begge to står nå på listen over dopingmistenkte ryttere med koblinger til det italienske profflaget.

Også Francesco Gavazzi og Mauro Santambrogio, Lampre-manager Giuseppe Saronni og sportsdirektørene Maurizio Piovani og Fabrizio Bontempi er i politiets søkelys. Ni ikke-navngitte ryttere og en håndfull leger, skal også være på listen over mistenkte i saken.

Kristoffs lagkamerater
Santambrogio og Ballan er i dag lagkamerater med Aleksander Kristoff i BMC Racing. Ballen bekrefter selv at han er under etterforskning.

- Jeg har fått beskjed om at den innledende etterforskningen har blitt forlenget med ny seks måneder, sier den tidligere Flandern rundt-vinneren til La Gazzetta ifølge Reuters.

- Jeg lar advokaten min ta seg av dette, legger Ballan til.

Les også: Ny italiensk dopring?

Den italienske dopingskandalen knyttes opp mot sykkel- og hestetrener Guido Nigrelli. Doktor Nigrelli har arbeidet med Lampre-rytterne i årevis.

Han sto også oppført som trener i Mapei-Bricobi-laget sportssjef Giuseppe Saronni styrte i 1998. Nigrelli var også under etterforskning i 2001 da italiensk politi aksjonerte under Giro d’Italia.

Avvisende Lampre
Ifølge tuttobiciweb.it var herr Nigrelli også i politiets søkelys da en amatørrytter ble tatt for EPO-bruk i 1999. Det ble tatt beslag i Haemaccel (et blodfortynnende middel) i utøverens hus, og han oppgav deretter doktor Nigrelli som formidleren av stoffet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NOK SJAMPIS: Damiano Cunego - som vant Giro d'Italia i 2004 - skal være under etterforskning av italienske antidopingjegere.
NOK SJAMPIS: Damiano Cunego - som vant Giro d'Italia i 2004 - skal være under etterforskning av italienske antidopingjegere.

Alt bråket i Lampre-leiren, førte til at laget publiserte følgende melding på hjemmesiden tirsdag:

- Team Lampre-Farnese Vini har alltid agert med maksimal respekt for ærlighet, sportslig korrekthet og kampen mot doping gjennom sin manager Giuseppe Saronni. I pressen har hans navn blitt koblet med noen trenere som skulle ha «samarbeidet med andre lag» Saronni har vært manager for og som nærmest indikerer systematisk bruk av forbudte midler. Vi avviser enhver forbindelse til disse menneskene, som sverter vårt navn og rykte.

Overfor La Gazzetta avkrefter Saronni selv at noen i Lampre-systemet har noe å skjule og påpeker at «Nigrelli aldri har vært vår medarbeider».

- Lampre lønner Sergio Gelati for å være atletenes trener, siteres Saronni på.

PS! Både Lampre (med blant andre Alessandro Petacchi og Danilo Hondo) og BMC Racing sykler Scheldeprijs Vlaanderen onsdag. Verken Ballan, Santambrogio, Cunego eller Gavazzi stiller til start. Kurt Asle Arvesen, Alexander Kristoff, Thor Hushovd og Gabriel Rasch er alle i aksjon for sine respektive lag.

Les flere nyheter på procycling.no!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere