Lance: - En utrolig utøver

Foto: Jeff Zelevansky (Reuters)

Grete Waitz hylles verden over.

19.04.11 15:41

Tirsdag kom det triste budskapet om at Norges løperdronning Grete Waitz (57) døde etter lang tids kamp mot kreft.

Les også: Grete Waitz er død

Grete Waitz var stor i Norge, men muligens enda større i utlandet og da særlig USA. Og bare en times tid etter at dødsfallet var kjent i Norge, kom meldte amerikanske medier om det samme.

Også Gretes gode venn, sykkel-legenden Lance Armstrong er i sorg.

«Just got word that Grete Waitz has passed away. So sad to hear. She was a good friend and an incredible athlete», skriver han på sin Twitter-profil.

Løperen Paula Radcliffe, som har den nåværende verdensrekorden på maraton, delte også sine tanker på Tiwtter, der hun beskriver Waitz som «en utrolig mster og en enda mer utrolig person.»

Skulle egentlig legge opp
New York Times forteller om da Waitz ble invitert til New York Marathon av løpets grunnlegger Fred Lebow i 1978. Det ble Waitz’ første maraton, og hun gikk like greit hen og vant på ny verdensrekord 2.32.30.

Da hun endelig la opp hadde Waitz til slutt senket maratonrekorden med ni minutter til 2.24.54.

Waitz skulle egentlig bruke New York-turen for å feire at hun trakk seg fra konkurranseidrett, for i stedet å fokusere på lærerjobben og for å stifte familie med ektemannen Jack.

- Men, i stedet, sluttet jeg i lærerjobben og fikk aldri barn, sa Waitz i et intervju med New York Road Runners Club i 2008.

- Den største
Tracy Sundlun i The Competotor Group har kjent Waitz siden 1970-tallet og mottok dødsbudskapet med sorg.

- At hun skulle gå bort, den største kvinnelige utøver vår idrett har sett, på samme dag som Boston Marathon er passende. Det gjør det ikke mindre vondt, men det er passende, sier Sundlun ifølge Competitor.com.

Nyhetsbyrået Deutsche Presse-Agentur kaller Waitz en pioner, og understreker hennes betydning for kvinners deltakelse i løping.

Det spanske nyhetsbyrået EFE forteller også om at Waitz har 33 NM-gull i forskjellige disipliner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.