Lance: - Ser fram til å bli renvasket

Foto: Mark Gunter (AFP/Scanpix)

Lance Armstrong er ikke tilgjengelig for pressen, men kvitrer til menigheten.

21.01.11 16:05

Da Lance Armstrong endelig «åpnet munnen» igjen etter de siste dopinganklagene, skjedde det selvsagt via Twitter:

- Godt å høre at USADA (det amerikanske antidopingbyrået) skal etterforske noen av påstandene til Sports Illustrated. Jeg ser fram til å bli renvasket, skriver Armstrong på sin offisielle twitterprofil.

Stort annet har det vært vanskelig å få ut av 39-åringen i løpet av det som blir hans siste ProTour-ritt.

- Jeg har ingenting å melde. Jeg har gått igjennom det (artikkelmanuset vår anm.), og det er ingenting der, fortalte Armstrong til de oppmøtte mediene etter den 2. etappen av Tour Down Under.

«Sportshistoriens største svindel»
Da var det allerede kjent at det amerikanske magasinet, som tidligere har vært svært Armstrong-vennlig, publiserte en artikkel med tittelen «Saken mot Lance Armstrong».

«Dersom en rettssal mener at Armstrong brukte ulovlige midler da han vant Tour de France, vil det bli omtalt som sportshistorien største svindel», lød omtalen da bladet selv reklamerte for januarutgaven.

Den tidligere US Postal-rytteren blir blant annet beskyldt for å ha fått tilgang til dopingmiddelet «HemAssist» på slutten av 90-tallet. Det var et stoff dopingjegerne ikke var i nærheten av å kunne avsløre på det tidspunkt, og et stoff som deler likhetstrekk med bloddopet EPO.

Her kan du lese Sports Illustrateds anklager mot Lance Armstrong!

Armstrong blir også beskyldt for å ha reist med privatfly for å unngå nysgjerrige tollere gjennom store deler av sykkelkarrieren, han skal ha klart å bortforklare mengder med sprøytespisser og ulovlige medikamenter da tollerne sjekket ham under en reise til St. Moritz i 2003. Og: Han skal ha pleid kontakt med dopinglegen Michele Ferrari så sent som i 2009.

Tidligere har sykkelkongen forklart at de to brøt kontakten allerede i 2004, men Sports Illustrated mener altså å vite at sannheten er en ganske annen.

- Er du virkelig så dum?
Etter fredagens 4. etappe av Tour Down Under nektet Armstrong fremdeles å snakke med pressen om påstandene.

To dager tidligere lød gjennomgangsmelodien at han «ikke på noe nivå har noe å bekymre seg for».

Da journalistene presset på for å få ham til å kommentere Sports Illustrateds påstander ytterligere, hardnet han til og snerret:

- Dude, er du virkelig så dum? Hvilken del av «jeg gir ingen kommentarer» er det du ikke kan forstå?

Utilgjengelig for pressen
Team RadioShack, laget som både eies og styres av Armstrong, opplyste samtidig at lagkapteinen også var utilgjengelig for spørsmål fra pressen utover dagen.

Sports Illustrated hevder at italienske myndigheters razzia hos lagkamerat Jaroslav Popovitsj, har avslørt kommunikasjon mellom laget og doplegen Ferrari fram til 2009.

Mark Fabiani, Armstrongs talsmann, har avfeid anklagene som «gamle nyheter fra gamle, diskrediterte kilder».

Etter at Floyd Landis (tidligere lagkamerat av Armstrong i US Postal) bestemte seg for å innrømme systematisk dopingbruk, haglet det også med dopinganklager mot Lance. I etterkant ble en føderal etterforskning av dopingbruk i amerikansk sykkelsport, rettet inn mot sykkelkongen selv. Etterforskningen ledes av den føderale agenten Jeff Novitzky, og målet er å komme til bunns i om det foregikk organisert doping i US Postal-laget mellom 1999 og 2004.

Siden august har en storjury i Los Angeles hørt vitnemål fra både fra Armstrong-leiren, hans tidligere lagkamerater og støttespillere. Og det er i forbindelse med denne etterforskningen to Sports Illustrated-journalister har fremskaffet hundrevis av dokumenter og har gjort et dypdykk rundt Armstrongs stadig tilbakevendende dopinganklager.

Hva tror du? Har Lance Armstrong vunnet 7 Tour de France-titler uten doping? Hvorfor ikke delta i debatten i vårt nye diskusjonsforum? Du finner det her!

PS! Lance Armstrong ligger på 81. plass i Tour Down Under etter fire etapper. Han har 3 minutter og 56 sekunder opp til sammenlagtleder Cameron Meyer (Garmin-Cervélo).

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag