Lance Armstrongs bitre farvel

Foto: Mark Gunter (AFP/Scanpix)

Nektet å snakke med pressen, fikk nye avisoppslag å bekymre seg over.

23.01.11 16:45

En anonym 65.-plass i et 129 mann stort sykkelfelt, ble den alt annet enn anonyme Lance Armstrongs farvel som profesjonell sykkelrytter.

Den sjudoble Tour de France-vinneren mottok folkets hyllest og et par lokalproduserte fjellstøvler.

Se også: Armstrongs karriere i stooore bilder!

- Som syklister drar vi over hele verden, men ingen andre steder ser vi folkemengder som dette, eller opplever den samme stemningen som her. Dette er på høyde med Tour de France og Giro d’Italia, fortalte Armstrong tusenvis av frammøtte sykkelfans på torget i Adelaide.

- Takk for minnene, Lance
Det var her sheriffen fra Texas tok sitt foreløpige farvel fra den internasjonale sykkelsporten.

Fansen kvitterte med tilrop som «Thank you for the memories» og «Lance, y’all comeback now ya hear».

Amerikaneren har stilt opp i Tour Down Under de siste tre sesongene, og det var her han gjorde sitt comeback i 2009. Det fikk delstatsminister Mike Rann i Sør-Australia til å takke 39-åringen for å ha høynet rittets nasjonale og internasjonale profil fra scenen.

Bli venn av procycling.no på Facebook! Trykk her! Nå!

Og Lance var ikke sen om å omsette lissepasningen i nettet:

- Delstatsminister Rann hjalp til ved å gi sin støtte til rittet, men dersom publikum ikke møter opp og heier på atletene, hvis ikke de støtter sponsorene og rittet – så blir det ingenting av. Så fra alle oss: Tusen takk! Takk for at dere møtte opp i dag og takk for at dere støtter sykkelsporten, avsluttet Armstrong fra podiet.

Presset for hardt?
Det var også de siste ordene han ga for dagen. For alt er ikke bare fryd og gammen rundt Lance Armstrong i hans siste sykkelritt. Det formelig stormer rundt mannen etter nok en runde med rekke alvorlige anklager mot sykkelsportens aller største profil.

Nyhetsbyrået The Associated Press fikk beskjed fra Armstrong-leiren om at han ikke ønsket å snakke med pressen i etterkant av seansen med arrangøren.

Årsaken skal være at «han følte noen hadde presset ham for hardt om de nye dopinganklagene i Sports Illustrated».

Les mer om anklagene mot Armstrong i denne artikkelen!

Det amerikanske magasinet beskyldte Armstrong i forkant av rittet for å ha benyttet seg av dopingmidler som ikke var mulig å avsløre, for å ha benyttet privatfly for å unngå nysgjerrige tollere og for å ha pleid kontakt med dopinglegen Michele Ferrari helt fram til 2009.

- Symbolet på korrupsjon i sykkelsporten
Søndag trykker også den newzealandske avisen The Sunday Star Times et intervju med tidligere mekaniker og personlig assistent for Armstrong, Mike Anderson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Mark Gunter

Forholdet mellom de to har, og deler dermed skjebne med mange andre rundt sportsikonet, surnet. De to endte kameratskapet i retten, og det er vitnesbyrdet den tidligere mekanikeren avla der som interesserer sjefanklager Jeff Novitzky og hans stab.

procycling.nos lesere diskuterer Lance Armstrong i vårt nye diskusjonsforum. Ogarato skriver: «Synes Lance graver litt sin egen grav. Han oppfører seg virkelig ille i media, og har hos meg falt dårlig i smak i det siste. Synes det er naivt å tro at han ikke har brukt skitne midler, og Lance vil alltid leve med påstandene om doping, uansett hvordan utfallet av saken blir.»

Novitzky har bestemt seg for å finne ut om sykkellaget US Postal (med Armstrong i spissen) drev systematisk doping mellom 1999 og 2004, slik blant andre Floyd Landis har hevdet.

- Jeg snakket lenge med Novitzky på telefon i fjor. Denne karen beskrives som en Elliott Ness (forhenværende amerikansk politietterforsker som ledet en etterforskningsgruppe med tilnavnet «The Untouchables» under forbundstiden) når det gjelder håndhevelse av det gjeldende regelverket.

- Når du har ham på halen, er man virkelig i trøbbel. Han tar ikke på seg saker han ikke kommer til å vinne. Disse folkene har en latterlig høy andel domfellelser. De tar ikke på seg hva som helst, og jeg tror ikke utfallet blir positivt for Lance Armstrongs del. Det som skjer, det skjer. Men han (Lance Armstrong) kan bli et symbol på flere tiårs korrupsjon i profesjonell sykkelsport, sier Anderson ifølge avisen The Sunday Star Times.

- Er du virkelig så dum?
Hovedpersonen selv har ikke vært snakkesalig siden den første artikkelen (den i Sports Illustrated) ble publisert tidligere denne uka. Om han har rukket å få med seg Andersons uttalelser er tvilsomt, men Armstrongs jurister vil definitivt få den med seg innen rimelig tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: James Knowler

Armstrong har siden onsdag ikke gitt andre uttalelser enn disse knappe kommentarene til pressen:

- Jeg har ingenting å bekymre meg for på noe plan.

- Jeg har ingen kommentarer. Jeg har gått igjennom det (artikkelmanuset, vår anm.) og det er ingenting der.

- Dude, er du virkelig så dum? Hvilken del av «jeg gir ingen kommentarer» er det du ikke forstår?

Taus på Twitter
Heller ikke via favorittmediet Twitter har sykkelkongen vært spesielt meddelsom. Først hoverte han over oppslaget i Sports Illustrated:

- Godt å høre at USADA (et amerikanske antidopingbyrået) etterforsker noen av Sports Illustrateds påstander. Jeg ser fram til å bli renvasket.

Les også: Lance: - Ser fram til å bli renvasket

Søndag formiddag oppsummerte han seansen på torget og sitt farvel til sykkelsporten slik:

- Tour Down Under er ferdig. Takk til alle som tok turen og støttet et fantastisk ritt. Adelaide, vi kommer til å savne deg, lød formuleringen fra Lance.

Sykkelkongen har gjort sitt siste proffritt som RadioShack-rytter, men kanskje venter karrierens tøffeste utfordring rundt neste sving.

Kilder: The Sunday Star Times/Wikipedia/Associated Press/AFP

Diskuter Lance Armstrongs fremtid i procycling.nos nye forum!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag