*Nettavisen* Sport.

Lance ferdig som Livestrong-sjef

Foto: Jamie Squire (Getty Images/AFP)

Den tidligere toppsyklisten sier fra seg toppverv.

17.10.12 16:09

- Denne organisasjonen, målsettingen og tilhengerne våre har en helt spesiell plass i hjertet mitt.

- I dag har derfor, for å spare stilftelsen for negativiteten rundt min egen sykkelkarriere, valgt å avslutte mitt virke som styreformann i Livestrong, sier Lance Armstrong i en pressemelding nyhetsbyrået AP har mottatt.

41-åringen vil fremdeles inneha vervet som styremedlem, men lar viseformann Jeff Garvey overta hans plikter som styreformann.

Knusende rapport
Armstrong står for tiden midt oppe i en etterforskning fra det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Her har 26 vitner, inkludert 11 av hans tidligere lagkamerater, fortalt om omfattende og systematisk doping i sykkellaget US Postal.

USADA ønsker å strippe den tidligere Tour de France-kongen for hans sju titler og samtlige resultater over en periode på 14 år.

Mannen fra Austin, Texas har hele veien nektet for å ha dopet seg. Han valgte likevel ikke å anke sanksjonene fra USADA inn for idrettens voldgiftsrett. I forrige publiserte antidopingbyrået en 1000 sider lang rapport som tegner en svært lite fordelaktig bildet av Armstrong og hverdagen i US Postal.

Det er all negativiteten forbundet med dette som når gjør at Livestrong-stiftelsen omorganiserer på toppen. Flere amerikanske eksperter har spådd en relativt kraftig reduksjon i stiftelsens inntekter, dersom Armstrong skulle fortsette som styreleder etter den knusende rapporten, skriver AP.

Droppes av Nike
Utstyrsleverandøren Nike har også annonsert at de dropper samarbeidet med Lance Armstrong. I en uttalelse fra selskapet er valget tatt på bakgrunn av «tilsynelatende uomtvistelige beviser på at han deltok i doping og førte Nike bak lyset i mer enn et tiår».

Videre heter det at «det er med tristhet vi har avsluttet kontrakten med ham. Nike tillater ikke på noe vis bruk av ulovlige prestasjonsfremmende midler».

Gigantselskapet har undertegnet en ny fireårsavtale med Lance Armstrong Foundation i 2010, og den var da verdt 200 milioner kroner. Selskapet opplyser om at de kommer til å fortsette samarbeidet med Livestrong-stiftelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.