Gå til sidens hovedinnhold

- Lance lyver om at han var ren i 2009

Antidopingsjef tror også han vet hvorfor. Les reaksjoner her!

Den første delen av Lance Armstrongs bekjennelse hos Oprah Winfrey ble vist verden over natt til fredag.

Her innrømmet den tidligere syklisten at han dopet seg da han vant samtlige Tour de France-titler.

- Det er som å si: Skal vi ha luft i dekkene? Eller: Vi må ha vann på flaskene våre, uttalte Armstrong i TV-programmet om hvor utbredt dopingmisbruket var i hovedfeltet fra 1999 til 2005.

Før, under og etter showet haglet det med ytringer mot 41-åringen via mirkobloggtjenesten Twitter:

- Lance tar Ben Johnsons plass som verdens mest kjente juksmaker akkurat nå, skrev Andreas Thorkildsen på sin Twitter-profil.

Lance: - Tok Epo og blodoverføringer
Uten å blunke startet Armstrong programmet ved å bekrefte at han hadde dopet seg med «Epo, testosteron, kortison og veksthormoner» under samtlige av sine tourtriumfer:

- Min cocktail besto av Epo, blodoverføringer og testosteron. Med tanke på min bakgrunn og at jeg mistet (en testikkel), tenkte jeg at mitt (testosteron) nivå var naturlig lavt, forklarte han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den tidligere US Postal-kapteinen nektet samtidig for å ha dopet seg etter at han la opp som sykkelrytter i 2005.

- Det var den siste gangen jeg krysset den grensen, hevdet han.

Provosert av punkt i rapport
Utspillet får flere til å reagere. Som Astana-rytter gjorde Armstrong comeback i 2009 og ble nummer tre i rittet.

Antidopingjegerne som overvåket hans biologiske blodpass gjorde funn som gjør dem helt sikre på at amerikaneren ikke var ferdig med jukset – men han ble aldri tatt.

WADAs antidopingdatabase inneholder 29 blodprøver fra Armstrong fra 16. oktober 2008 til 18. januar 2011.

Disse verdiene har professor Christopher J. Gore ved det australske idrettsinstituttet analysert, og i rapporten til USADA (det amerikanske antidopingbyrået) står det: «Sjansen for at disse blodverdiene er naturlige er «lavere enn én av en million».

- Dette er det eneste som gjør meg opprørt i den rapporten. At de beskylder meg for å dope meg etter comebacket.

- Lance lyver
Antidopingmyndighetene står imidlertid på siste, og kan vel også med rette hevde at de har høyere troverdighet enn Armstrong akkurat nå.

Se video av Lance Armstrong hos Oprah Winfrey her:

HTML EMBED

- Variasjonene i blodprøvene som ligger i bevismaterialet til USADA, forteller at han med sikkerhet dopet seg etter 2005. Dere kan enten tro på USADA eller på Armstrong. Jeg vet hvem jeg stoler på, sier WADA-sjef John Fahey til The Telegraph.

Antidopingsjefen mener texaneren posisjonerer seg i forhold til etterspillet som følger denne dopinginnrømmelsen.

- Det slo meg at foreldesfristen i amerikansk strafferrett er et relevant poeng her. Armstrong ønsker nok ikke å innrømme noe i forbindelse med comebacket som kan bli del av en straffesak, legger han til.

Tidligere proffsyklist Mads Kaggestad har heller ingen tiltro til Armstrongs påstand om han kjørte rent i Tour de France i 2009 og 2010:

– Jeg tror ikke på at han var ren i comebacket, som han hevder. For etterpå sier han at han var ren i 2009, hvor han ble nummer tre. Jeg er helt sikker på at han var dopet på en annen måte, sier Kaggestad til tv2sporten.no.

Del to av intervjuet med Oprah Winfrey vises natt til lørdag. Da skal Armstrong blant annet snakke ut om familien, barna, slutten på Livestrong-karrieren og tapet av alle sponsorene. procycling.no holder det selvsagt oppdatert utover natta!

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken