Gå til sidens hovedinnhold

- Lance snakker ut om doping hos Oprah

Den tidligere toppsyklisten skal svare for beskyldninger om «idrettens største svindel».

Lance Armstrong vant sju strake Tour de France-seirer, mistet dem for systematisk dopingbruk - men nektet likevel å fortelle sin versjon av saken.

Før nå.

Fra USA meldes det nemlig at 41-åringen har latt seg intervjue av talk show-dronningen Oprah Winfrey.

Intervjuet skal ha blitt gjort hjemme hos den tidligere toppsyklisten i Austin, Texas.

TV-programmet er en del av «Oprah's next chapter»-serien (der hun drar hjem til folk og lager TV), og skal bli vist den 17. januar (torsdag i neste uke). Samtidig vil programmet bli avspilt via oprah.com.

- Armstrong vil snakket åpent om den påståtte dopingskandalen, om alle de årene han er blitt beskyldt for juks, og om påstandene om at han har løyet om bruk av forbudte stoffer gjennom hele sykkelkarrieren sin, heter det i en uttalelse fra Oprah Winfrey Network.

Forteller han sannheten?
Dette er det første intervjuet den tidligere toppsyklisten gir etter at dopingsaken rundt ham og US Postal-laget eksploderte i fjor høst. Det var The New York Times som lørdag meldte at Armstrong kom til å legge kortene på bordet.

Dette ble tidligere denne uken tilbakevist av amerikanerens advokater. I meldingen på Oprah Winfrey-nettverkets side står det også «beskyldt for juks» og «påstander om løgn». Basert på det er det vanskelig å vite om Armstrong faktisk kommer til å legge kortene på bordet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I mer enn et tiår har Armstrong heftig benektet for å ha dopet seg, selv etter at det amerikanske antidopingbyrået (USADA) i oktober la frem en knusende rapport om det omfattende jukset på amerikanerens US Postal-lag.

Rapporten på over 1000 sider slo fast at Armstrong hadde tatt i bruk det mest omfattende dopingprogrammet noensinne for å oppnå sine seirer på sykkelsetet.

Mistet store sponsoravtaler
Den vanærede syklisten er fratatt sine syv Tour de France-titler og er utestengt på livstid fra å konkurrere i alle olympiske idretter. Mange har kalt dette «idrettens aller største svindel gjennom tidene».

For Armstrong har saken blitt en personlig katastrofe. 41-åringen er fremdeles aktiv triatlet, men nektes å delta i en rekke konkurranser som en følge av sanksjonene fra det amerikanske antidopingmyndighetene.

Han har også mistet en rekke personlige sponsoravtaler som en følge av dommen. I tillegg har han avsluttet sine verv for kreftorganisasjonen Livestrong.

Pengegave til dopingjegerne?
USADA-sjef Travis Tygart har denne uken latt seg intervjue av «60 minutes». Han har fortalt at Armstrong forsøkte å gi en pengegave til antidopingbyrået i 2004. Summen skal ha være pene 250.000 amerikanske dollar:

- For USADA (antidopingbyrået) var dette en klar interessekonflikt. Vi nølte ikke med å avslå tilbudet, sier Tygart i intervjuet ifølge velonation.com.

Les mer om den saken her!

Tidligere har UCI (det internasjonale sykkelforbundet) innrømmet å ha mottatt penger fra sykkelkongen. Paradoksalt nok skal «pengegaven» gått med til å kjøpe inn utstyr som skulle gjøre det enklere å fakke juksemakere innenfor sykkelsporten.

Kommentarer til denne saken