Landis sladrer på Armstrong

Foto: Gabriel Bouys / AFP (AFP/Scanpix)

Floyd Landis innrømmer eget dopingmisbruk og navngir også mange andre, inkludert Lance Armstrong.

20.05.10 15:24

Amerikaneren Floyd Landis ble fratatt seieren i Tour de France i 2006 etter at han ble tatt for dopingbruk.

Det er snart fire år siden, og mesteparten av tiden har han brukt på å overbevise verden om sin uskyld på alle mulige og umulige måter. Dopingdommen har ikke bare kostet ham Tour-tittelen, men også ekteskapet, sykkelkarrieren og alle pengene han har tjent.

Landis var faktisk den første rytteren som ble strippet for en Tour de France-tittel, og fikk også en anke i Idrettens voldgiftsdom (CAS) avslått. Amerikaneren hevdet den gangen at dopingprøven skyldtes en feil fra laboratoriets side.

- Vil renske samvittigheten
I februar utstedte en fransk dommer en arrestordre på Landis i forbindelse med mistanker om at han skal ha hacket seg inn på nettverket til det franske antidopinglaboratoriet.

Les også: - Landis har ingen troverdighet

Nå innrømmer han overfor ESPN.com at han har brukt doping mesteparten av karrieren. Før han snakket med ESPN, ringte han sin mor i Pennsylvania for å fortelle sannheten.

- Jeg vil renske samvittigheten min. Jeg vil ikke lenger være en del av problemet, sier Landis.

Han forteller at han allerede i 2002 brukte doping for første gang, da han var en del av US Postal-laget til Lance Armstrong, og fortsatte med dette i Phonak. Bruken handlet om alt fra EPO, testosteron, veksthormoner og blodoverføringer til et engangseksperiment med insulin.

Drar inn andre ryttere
De siste ukene har han sent e-poster til en rekke personer i sykkelmiljøet og antidopingorganisasjonene, samt aviser, som impliserer dusinvis av andre utøvere, lagledere og eiere.

ESPN.com og Wall Street Journal er blant dem som nå undersøker denne informasjonen nærmere. En av dem som navngis som dopingmisbrukere, er Lance Armstrong, som har vunnet Tour de France sju ganger og vel må kunne kalles tidenes største sykkelstjerne.

I en e-post til den amerikanske sykkelpresidenten Stephen Johnson, datert 30. april, forteller Landis at det var Johan Bruyneel som i 2002 og 2003 introduserte ham for hvordan man skulle bruke steroider, veksthormoner og blodoverføringer, og at Lance Armstrong forklarte ham hvordan dopingen virket.

«Han og jeg hadde lange samtaler om dette under våre treningsøkter, og han forklarte meg da også hvordan den siste utviklingen av EPO-tester og hvordan blodoverføringer nå var nødvendig på grunn av disse testene,» hevder Landis i e-posten.

- Fikk hjelp av Armstrong
I den samme e-posten forteller Landis også om et tilfelle i Spania i 2003, hvor han fikk tatt ut to halvlitere av sitt eget blod til bruk under Tour de France litt senere samme år. Dette skjedde angivelig i Armstrongs leilighet i Girona, et område amerikanerne ofte bruker til treningssamlinger.

Armstrong oppbevarte både sine egne og George Hincapies blodposer i et kjøpeskap han gjemte inne i en garderobe, hevder Landis, som legger til at han ble bedt om å passe på leiligheten da Armstrong reiste bort i noen uker, slik at elektrisiteten ikke forsvant og ødela blodet.

Landis forteller også at han har hjulpet både Levi Leipheimer og David Zabriskie med å bruke EPO i forbindelse med et tidligere Tour of California-ritt.

Hincapie har via en talsperson benektet disse påstandene.

Armstrong har mange ganger tidligere blitt beskyldt for doping, men har alltid benektet dette hardnakket. Ifølge Wall Street Journal besvarte verken Armstrong, Leipheimer eller Zabriskie deres forespørsel om kommentar til påstandene fra Landis før deres artikkel ble publisert.

Mangler dokumentasjon
Landis erkjenner for øvrig at han ikke har noen dokumentasjon på mange av de påstandene han kommer med om andre ryttere, og at det kun blir hans ord mot deres.

- Det nærmer seg de tidspunktet hvor enkelte av de tingene jeg vet vil bli strafferettslig foreldet eller begynne å bli det i neste måned. Hvis jeg ikke sier noe nå, er det meningsløst å noen gang fortelle det, forklarer Landis.

Han beskriver dagens antidopingkrig som en parodi, og forklarer i en av e-postene i detalj hvordan man kan bruke EPO uten å bli tatt.

Vil du vinne en tur til Tour de France? Svar på spørsmålet under!

2015-0

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Doping

Mest lest på Sport

Annonsebilag