Gå til sidens hovedinnhold

Landslagets ukjente fotballnomade

- Jeg har vært litt ute i verden.

Til «hjemlig» landslagstropp å være er det en bereist gjeng som forsvarer Norges ære i Afrika i januar. 11 av 19 har spilt klubbfotball i andre land.

Mens utenlandsoppholdene til spillere som Erik Huseklepp, Bjørn Helge Riise og Tarik Elyounoussi fikk mye oppmerksomhet, var Alexander Søderlunds eksiltilværelse av den mer anonyme sorten. Men han ville ikke vært det foruten.

- Jeg har vært litt ute i verden. Jeg fikk sjansen da jeg var tenåring og fikk se litt av verden og bo ulike plasser. Det har vært veldig nyttig for meg, sier Haugesund-spissen til NTB.

- Jeg har vært i byer som Venezia, Milano, Reykjavik og Brussel. Jeg lærte masse av det, og jeg ville absolutt gjort det igjen.

Det startet da han ble «oppdaget» mens han trikset under et ferieopphold i Romania som 16-åring.

- En speider fra en klubb i Italia så meg, og så ballet det bare på seg, sier han.

Gjennombrudd
Etter oppholdet i Italia havnet han i belgiske Namur og deretter i islandske Hafnarfjörður, der han var med på å vinne både serie og cup. Han var allerede bereist da han fikk sitt gjennombrudd i norsk fotball med Haugesund.

For ett år siden fikk han sin landslagsdebut på vinterturen til Bangkok, og lørdag kan han spille sin 12. landskamp. Han leverte viktige bidrag i VM-kvalifiseringen i fjor og startet på topp mot Ungarn, selv om Mohammed Abdellaoue var tilbake i troppen etter skade.

- Det er sykt egentlig at det kan gå så fort, men jeg har holdt meg skadefri og spilt mye. Da kan alt skje. Det gjelder å ta de sjansene du får, og jeg prøver alltid å vise at jeg kan bidra. Det har vært gøy, sier 25-åringen.

Inspirasjon
Som de andre la han ned en stor jobb i borteseieren mot Sør-Afrika tirsdag. Allerede lørdag settes beina på nye prøver når Zambia er motstander i Ndola.

- Det skal gå fint. Vi har mange spillere i troppen og kan gjøre endringer i laget. Det er også lov å bytte masse spillere, sier Søderlund.

I september skaffet han straffesparket som ga seier mot Slovenia på overtid og på mange måter ble vendepunktet for et landslag som til da slet i tung motgang.

Han venter fortsatt på sin første landslagsscoring, og kanskje kommer den lørdag.

- Det er mye folk på tribunen under denne turen, og det er utrolig kjekt. Mange av oss har ikke spilt for så mange før. Det er inspirerende, sier Søderlund. (©NTB)

Kommentarer til denne saken