RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Landslagskarrieren snødde bort

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
Sist oppdatert:
For to år siden snødde Magne Hosets (26) landslagskarriere bort i Moldova.

CHISINAU/OSLO (Nettavisen): - Jeg skulle gjerne vært foruten den snøen. Da tror jeg det hadde blitt noe helt annet den gangen, sier Hoset til Nettavisen.

Lørdag spiller Norge en ny landskamp i Chisinau, men uten Magne Hoset. Han spiller i stedet for Molde mot Skeid i Adeccoligaen søndag.

Etter den svake 0-0-kampen i snødrevet i Moldova i 2005 har Hoset nemlig aldri spilt en landskamp hvor Norge har kunnet stille fullt lag. Jo da, han var med mot Sverige, USA og Mexico i månedene etter Moldova-kampen, men i de kampene stilte Norge sterkt reservepreget.

Landslagskarrieren snødde bokstavelig talt vekk i Chisinau. Det ble ikke bedre av at Hoset rett etter kampen uttalte at han hadde bidratt til at Norge hadde vunnet slaget på midtbanen. Det var noe få andre var enige i.

Pressen koste seg. Nettavisen ga Hoset en toer på spillerbørsen, og oppsummerte på følgende måte: «Svak. Må glemme denne kampen og fokusere på neste.»

Det ble imidlertid ingen neste kamp. Før VM-kvalifiseringskampen mot Italia gikk flere eksperter ut i media og krevde Hosets hode på et fat.

Det fikk de.

Hareide vraket Hoset til VM-kvalifiseringskampen mot Italia, og gjorde noe så sjeldent som å si rett ut på pressekonferansen at den daværende FC København-spilleren måtte bli bedre defensivt, og også vise evne til å ta kritikk.

- Det var veldig tøft
Hoset gikk inn i seg selv og nektet å snakke med media.

- Det var en tøff tid. Jeg følte pressen skulle ha en syndebukk der og da, og det ble meg. Det hadde jeg vanskelig for å takle, sier Hoset to år etter til Nettavisen.

- Jeg ble veldig defensiv. Det kan være vanskelig å se egne feil, og i en periode hadde jeg rett og slett ikke noe fornuftig å si. Jeg måtte selv analysere hva som skjedde i den kampen. Derfor sa jeg ikke noe. Det var bedre å ikke si noe enn å gå ut i pressen og klage hele tiden, fortsetter han.

- Lærte du noe av det?

- Ja. Absolutt. Hvis man ikke lærer noe av det, så har du ikke en sjanse.

- I ettertid velger jeg heller å se det hele som noe positivt. Jeg fikk masse pes, men samtidig var det godt at folk hadde så høye forventninger til meg. Det betyr at jeg må ha prestert godt over tid. Og jeg hadde jo stort sett vært fast i ett og et halvt år frem til Moldova-kampen.

- Men det var kjedelig at det snødde. Det var j**la tungt etterpå. Jeg må takke trener Hans Backe i FC København. Han hjalp meg mye, og jeg spilte jo samtlige kamper der.

Hosets fotballnedtur stoppet imidlertid ikke der. Han dro til Vålerenga, uten å bli den nøkkelspilleren Oslo-klubben håpet på. I fjor rykket han så ned fra Tippeligaen med Molde. Derfor er det heller ikke vanskelig å akseptere at han ikke var med på flyet som torsdag lettet fra Gardermoen til Chisinau – fylt med landslagsspillere og journalister.

Håper på EM-plass
- Nei da. Jeg skjønner godt at jeg ikke er på landslaget. Jeg må til Tippeligaen for å bli vurdert. Det har jeg full respekt for, sier han.

Men:

- Det er landslaget som er målet. EM-sluttspillet. Jeg både håper og tror at Norge kommer til EM slik at jeg kan få sjansen til å kvalifisere meg for troppen. Så får vi se om jeg er god nok. Rykker vi opp med Molde, så har jeg en halv sesong i Tippeligaen på å vise meg frem igjen, sier han.

- Har du blitt bedre defensivt da?

- Ja. Jeg er blitt tøffere. Spesielt i duellspillet. I Molde nå spiller jeg defensiv midtbane i et 4-2-3-1-system. Det kan gå litt ut over mine offensive kvaliteter, men det er det laget er tjent med nå.- Hvor god er du nå?

- De kampene vi spiller mot bra motstand, er de kampene jeg er best i. Da føler jeg at jeg holder et veldig bra Tippeliga-nivå. Samtidig er det kamper som det er vanskeligere å motivere seg til. Akkurat det er en stor utfordring i Adeccoligaen. Det er vel kun to lag, eller faktisk tre, som har prøvd å spille fotball mot oss. Det er Bodø/Glimt og HamKam – også Mandalskameratene da – men det gikk jo ikke så bra, sier Hoset og tenker på 12-1-seieren.

Til tross for det defensive ansvaret i Molde ser han seg overhodet ikke som en defensiv spiller. Skulle Norge fortsette i et 4-3-3-system, så ser han ikke som et alternativ til ankerrollen på midtbanen. Derimot kan han se seg selv som en indreløper – hvis Hareide skulle ønske ham.

- Jeg tenker ofte på hvordan det blir å skulle omstille seg til Tippeligaen igjen, men jeg tror ikke det blir noe problem. Jeg har jo spilt i Mesterligaen og på landslaget tidligere, sier han.

- Hvor tøft har det vært å se landslaget fra sofaen?

- Det har vært vanskelig. Jeg har jo hatt veldig lyst til å bidra. Det er lettere når det går bra enn når det går dårlig. Da skulle jeg så gjerne vært med og støttet de som er der.

- Han har vist det før
Landslagssjef Åge Hareide innrømmer at han er spent før et eventuelt Molde-comeback i Tippeligaen.

- Molde må jo rykke opp igjen først, men det er bare positivt at Magne har ambisjoner. Han er jo en god fotballspiller. Som alltid handler det om stabilitet og kvalitet fra kamp til kamp, og på det beste er han veldig god. På sitt dårligste har han imidlertid vært veldig dårlig, sier landslagssjefen.

- Hva er inntrykket ditt i år?

- Jeg har ikke sett ham noe særlig, men så ham mot HamKam. Da var han veldig god. Og også bra defensivt, skryter landslagssjefen.

Han krever imidlertid at Hoset må overbevise i Tippeligaen – og ikke bare på Røkkeløkka. Aller viktigst vil prestasjonene på bortebane – mot de som er etablert på landslaget – bli.

- Det er da man får svar på karakter, hvor gode og hvor stabile spillere er. Jeg blir nedringt av lokaljournalister som spør meg om en spiller som har vært veldig god i noen hjemmekamper. Men det finnes ganske mange rundt i Norge som er gode hjemme. Når de spiller på bortebane må man imidlertid lete i programmet for å finne dem, sier Hareide.

- Men hvis du presterer på et stabilt høyt nivå så er du inne på laget. Magne har ferdigheter til det, og har vist det før. Han spilte jo en fantastisk treningskamp mot Russland for et par år siden. Da var han fenomenal, sier landslagssjefen.

Og håper at Hoset finner tilbake til den formen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere