PLANICA (Nettavisen): Det kom som en overraskelse for flere at gullvinner på 30-kilometeren og 15-kilometeren i VM, Simen Hegstad Krüger ikke ble tatt ut til å gå 50-kilometeren i Planica søndag.

Overraskelsen ble enda større da Krüger heller ikke fikk gå da uttatte Sjur Røthe måtte kaste inn håndkle før start som følge av sykdom.

Landslagsledelsen prioriterte i stedet Martin Løwstrøm Nyenget som de anså som førstereserve.

Det fikk NRK-ekspert Fredrik Aukland til å se rødt. Han totalslaktet avgjørelsen.

– Det er det største skandaleuttaket noen gang. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Selv vrakingen av Petter Northug til OL i 2006 var enklere å forklare enn dette. Det er rett og slett fullstendig meningsløst at en løper med tre gull på tre løp i et VM ikke blir tatt ut til å gå den siste øvelsen, sa Aukland til NRK.

NRK-profilen etterlyser en god forklaring av landslagsledelsen.

– Hvordan skal man forklare det?

Nettavisen konfronterer landslagstrener Eirik Myhr Nossum med kritikken etter søndagens 50-kilometer.

Han forstår at det er mange meninger og blir en diskusjon knyttet til uttaket.

– Hvorfor ender du opp med Martin Løwstrøm Nyenget og ikke VM-konge Simen Hegstad Krüger?

– Hvordan skal man forklare det? Det er ikke enkelt. Fredag kveld samlet vi gjenget og tok ut laget - et tentativt lag vi hadde inn i mesterskapet som alle er informert om og som vi velger å stå på, sier Nossum til Nettavisen.

Han forteller at de tok den avgjørelsen etter å ha vurdert hvordan de så for seg at løpet kom til å bli.

– At argumentasjonen og vektleggingen kan ses på på en annen måte er helt åpenbart. Sånn er det for alle. Vi har et hotell nedpå her som består av utøvere som kunne ha gått her selvfølgelig, sier Nossum.

Landslagstreneren har ingen problemer med å si at også Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund kunne ha gjort gode løp dersom de hadde fått muligheten.

– Det er jeg overbevist om, sier Nossum.

– Hva tenker du om kritikken som kommer fra Aukland som totalslakter avgjørelsen om å ikke ta ut Krüger?

– Det er noe vi må leve med, det at folk er engasjert rundt uttak og engasjert rundt langrenn. Det er grunnleggende positivt. At folk har forskjellige meninger lever vi godt med. Jeg har full forståelse for det. Jeg kunne lett ha argumentert for det samme selv, men man må lande en plass og sånn er det bare, forteller Nossum.

– «Fucker» med relasjoner

Én som derimot fikk gå femmila var Pål Golberg som takket for sjansen ved å gå inn til et svært imponerende VM-gull foran landsmann Johannes Høsflot Klæbo.

Golberg forteller at støyen knyttet til uttak er krevende.

– Jeg er litt overrasket over hvor store overskrifter det blir. Det er tøft å gjøre uttak og vi er bare mennesker som skal stå i det. Det fucker litt med relasjonene oss imellom. Når tidligere lagkamerater og nå eksperter bruker så sterke ord.

– Kan du utdype?

– Man blir satt i en vanskelig posisjon. Man leser det som står i mediene og da gjelder det å snakke godt sammen. Vi er jo et lag og det er en grunn til at vi er så gode og det handler om at vi har det bra sammen. Det skal vi fortsette å ha, selv om det brenner i avisene, sier Pål Golberg til Nettavisen.