BEITOSTØLEN (Nettavisen): I slutten av oktober fikk Østberg Amundsen påvist korona, og siden har han slitt med å komme tilbake i langrennssporet. Lørdag gikk han inn til en sterk ellevteplass på 10-kilometer klassisk på Beitostølen, og da kunne Asker-gutten endelig slippe fram smilet igjen.

– Jeg er lettet, sier han til Nettavisen og forteller at de 30 sekundene opp til den suverene seierherren Pål Golberg var en kortere avstand enn han hadde fryktet.

– Det har vært litt opp og ned på hardøkter, men dagen i dag viser at det er ikke katastrofe lenger. Jeg tror jeg har masse mer å gå på. Også er det jo greit å kjenne at jeg ikke trenger å dra inn og ta blodprøver med en gang etter rennet nå.

Les også: Gikk sesongens beste renn. Så kom han med stikk til lagkameratene

Åpner opp

På spørsmål om hvordan de siste ukene har vært, kommer det kontant fra 24-åringen:

– Det har vært jævlig.

Østberg Amundsen forteller at han ble relativt raskt frisk fra sykdommen og begynte å trene igjen. Men da merket han at ikke alt var som det skulle.

– Plutselig fikk jeg et slag i trynet. Pust og lunger fungerte ikke, og det satt i ganske lenge.

Les også: Karlsson fikk sjokk: – Det gjør vondt

Uten god pust og sterke lunger er det vanskelig å levere varene som langrennsløper. Dermed ble det mange lange dager på hjemmebane hvor landslagsløperen ikke kunne trene vanlig. Følelsen av å sitte hjemme uten å vite hvor lenge ting skulle vare er en følelse han ikke unner noen.

– Det er helt jævlig. Jeg sitter hjemme og kroppen har føltes bra. Men så vet jeg at pusten ikke har vært der. Så da er det sånn at det nesten hadde kjentes bedre om jeg var dødssyk, for da kunne jeg ligge på sofaen med god samvittighet.

– Nå har jeg sittet hjemme og følt meg pigg. Men så vet jeg at pusten ikke fungerer, så da har jeg klødd etter å gå skirenn. Samtidig har jeg kjent at «nei, det funker ikke». Så det har vært jævlig kjedelig.

Advarer konkurrenter

I tiden etter at Østberg Amundsen fikk påvist korona-sykdommen har flere og flere langrennsløpere måttet kaste inn håndkleet på grunn av viruset.

Les også: Italiensk sensasjon sjokkerte langrennseliten. Nå røper han tips fra verdensmester

Finske Iivo Niskanen har blitt smittet, svenske Ebba Andersson har lidd samme skjebne og her hjemme har både Sindre Bjørnestad Skar, Ragnhild Haga, Marte Skaanes og Østberg Amundsens tvillingsøster Hedda fått smake på sykdommen.

Dermed skjelver flere i langrennsleiren inn mot Tour de Ski og VM i Planica i februar, som er sesongens to store mål.

Østberg Amundsen snakker av erfaring når han kommer med råd til sine lagkamerater og konkurrenter. Han ville nemlig forsøkt å være enda mer tålmodig enn han selv var.

– Skulle jeg gjort alt på nytt igjen, så ville jeg tatt det rolig et par tre dager til og prøvd å tenke at Beito-åpningen ikke hadde vært fullt så viktig. Jeg var stresset, forteller han.

– Man er litt korttenkt noen ganger, også graver man seg inn i en tanke om at «nå skal jeg rekke alt», også ble det nok litt for mye med en gang. Da ble jeg litt slått ut, sier 24-åringen som nå må legge om sesongplanene fullstendig.

Kaster plan A i vasken

– Jeg så for meg både Davos og Lillehammer og alt. Men jeg måtte kaste hele A-planen og begynne å tegne på nytt. Det er veldig tøft. Det er mange som kjenner meg og mener at jeg aldri har opplevd motgang, så de tenker sikkert at jeg har trengt en liten trøkk. Men når det er dette man jobber med på fulltid, så er det tøft å bare kaste plan A i vasken og begynne å gjøre andre ting.

Ironisk nok var det sykdom hos en lagkamerat som gjorde at han i helgen var tilbake i verdenscupsirkuset. Og nå ser Asker-løperen framover.

Til helgen har han planer om å gå Skandinavisk Cup, og håper å kvalifisere seg inn i Tour de Ski derfra. Han håper også at kroppen reagerer godt på rennet lørdag og at han nå vil bli sterkere og sterkere i tiden som kommer.

Men én ting har han lært: Det er ikke alltid like enkelt å legge langsiktige planer.

– Det har vært veldig dag for dag til nå, så vi får bare se.