TABELLTIPS ELITESERIEN:

14. plass: Haugesund

MARBELLA (Nettavisen): Haugesund-keeper Egil Selvik har gått fra en relativt anonym tilværelse som fotballspiller til landslagsspiller på kort tid. Få hadde sett for seg at rogalendingen skulle ikle seg norsk landslagstøy da han slet benken i Odd fram til 2021. Det året kom han seg endelig videre til Haugesund, hvor karrieren skjøt fart.

25-åringen har vært blant Eliteseriens beste keepere de siste sesongene. I november 2022 kom den første beskjeden om at han var tatt ut i Ståle Solbakkens norske tropp.

I mars var han nok en gang med blant Norges tre keepere til kampene mot Spania og Georgia.

Selvik tar sjeldent av og svarer ydmykt på at han igjen er funnet verdig en plass i troppen.

– Det er veldig kjekt å bli tatt ut. Det å få muligheten igjen er veldig gøy, sier Selvik til Nettavisen.

– Jobben forblir den samme

Hjemme i Norge er Selvik etter hvert blitt vant til å stoppe skudd fra flere store profiler. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at han neppe har stått overfor større stjerner enn han gjør på en trening med Norge.

Martin Ødegaard, Alexander Sørloth og ikke minst Erling Braut Haaland er et knippe av en rekke internasjonale stjerne som ikler seg landslagsdrakten i disse dager.

– Man møter spillere som spiller i store klubber i Europa og merker at kvaliteten er noen knepp opp. Samtidig forblir keeperjobben den samme. Det er ikke så stor forskjell, men det er så klart større tempo og mer nyanser, sier keeperen.

Selvik sier han ikke tenker så mye tenker så mye på hvem som fyrer av skudd på han på trening. Som keeper har han uansett en oppgave; forsøke å stoppe ballen.

– Folk skyter bra i Eliteserien også. Det er bare gøy å være med på dette nivået, sier han og gir tydelig uttrykk for at han ikke blir «starstruck» av å stå ansikt til ansikt med store internasjonale stjerner.

Han setter stor pris på nye impulser når han er på trening og i forberedelser til kamp med de beste spillerne i landet. Selvik skryter også at keepertrener Frode Grodås som har gitt han flere nye utfordringer på trening med Norge.

– Diskutert mye innad i klubben

Når det kommer til hverdagen hjemme i Haugesund har Selvik opplevd en variabel vinter. Det har vært flere utskiftinger i FKH-troppen og flere variable prestasjoner i treningskampene.

Nylig ble det også cup-exit etter tap mot Brann.

Selvik mener 2023 hittil har vært blandet drops.

– Jeg synes vi enkelte ganger viser gode tendenser, men det er enkelte problemstillinger vi er nødt til å ta fatt i før serien starter.

– Vi har diskutert mye innad i klubben hvordan vi skal løse det. Vi er nødt til å stramme opp bak, sier han tydelig.

Keeperen trekker fram manglende relasjoner som tar tid å bygge. Han savner også en mer definert struktur hvor alle følger samme visjon. Han er forberedt på et travelt år med mye å gjøre.

– Jeg skal fortsette å være en bidragsyter og spille bra. Jeg må ta større ansvar, sier Selvik, som er tydelig på at han ønsker å slippe unna å spille med ryggen mot veggen for å unngå nedrykk i 2023.

– I fjor startet vi fryktelig, avslutter keeperen som de siste to årene er sisteskansen med flest redninger i Eliteserien.

Både Selvik og Strømsgodsets Viljar Myhra står med 188 redninger, ifølge lokalavisen Haugesunds Avis. Han tror summen vil øke betraktelig i løpet av den kommende sesongen.

– Det blir vel travelt for meg i år også, sier han.

Selvik og Haugesund sesongåpner borte mot nyopprykkede Brann mandag 10. april.

Overganger i vinter:

Inn: Kjartan Haldorsson (Grótta), Claus Niyukuri (Vard Haugesund), Amund Wichne (Jerv), Joacim Holtan (Start, tilbake fra utlån), Torje Naustdal (Grorud, tilbake fra utlån), Sory Ibrahim Diarra (Petrolul Ploiesti), Oscar Krusnell (Brommapojkarna), Adrion Pajaziti (Fulham, lån med opsjon)

Ut: Nikolas Walstad (Stabæk, lån), Thore Pedersen (Brann) Christos Zafeiris (Slavia Praha), Torje Naustdal (Skeid), Andreas Endresen (Vard Haugesund), Frank Stople (Vard Haugesund, lån), Joacim Holtan (Kongsvinger, lån), Hilary Gong (klubbløs), Ibrahima Cissoko (US Gorée, retur etter lån)

Treningskamper:

Haugesund - Wolfsberg 0-1

Haugesund - Vard Haugesund 3-0

Haugesund - Bryne 2-0

Haugesund - Åsane 4-1

Haugesund - Bryne 0-0

Haugesund - Tromsø 2-3

Haugesund - Lillestrøm 1-4

Haugesund - Sandnes Ulf 0-0

Haugesund - Rosenborg 0-0